Home / Cultură / ”Miorița”, spectacol premieră la Ansamblul ”Mureșul”

”Miorița”, spectacol premieră la Ansamblul ”Mureșul”

Distribuie

Ansamblul Artistic Profesionist ”Mureșul” din Târgu Mureș vă invită la un spectacol menit să vă implice în abordarea muzical-coregrafică a unei capodopere a literaturii române: ”Miorița”. Spectacolul va avea loc joi, 15 decembrie, de la ora 19.00, în Sala de spectacole a Ansamblului Artistic Profesionist ”Mureșul” din Târgu Mureș.

Detalii despre spectacol

Jocul și joaca de-a viața, explorarea pseudo – incertitudinii, prezumția unui final incert, lupta pentru averi și posesiuni, lipsa deznodământului și finalul deschis oferit de firul epic din Balada ”Miorița”, capodoperă a literaturii românești reprezintă pentru Ansamblul Artistic Profesionist ”Mureșul” din Târgu Mureș, o provocare artistică, o materializare scenică a unei posibile situații de viață desprinsă din existența pastorală, o transpunere în cântec și dans a ceea ce autorul baladei a intenționat să transmită generațiilor viitoare.

Balada ”Miorița” culeasă din munți de către Alecu Russo și publicată de Vasile Alecsandri reprezintă o stare antagonică între ceea ce se întâmplă în societate și ceea ce este blamat de o societate bazată pe principii etice. Este vorba în esență de o unitate în diversitate, ținând cont de sorgintea celor trei ciobănași și imixtiunea cu lumea animală și vegetală. Practic, balada pusă în scenă în mod muzical – coregrafic, întru-un spectacol inedit de teatru-dans, de către Ansamblul Artistic Profesionist ”Mureșul” din Târgu Mureș, reprezintă o situație de viață atât de predictibilă și în ziua de astăzi, ținând cont de faptul că această lucrare a văzut lumina tiparului în secolul al XIX-lea.

”Joaca de-a viața și conexiunea cu lumea magică a fluierașului de soc, ce mult zice cu foc, la căderea stelei, la nunta cea prefigurată în posibila ucidere a ciobănașului moldovean sunt forme complexe pentru d-nul Varga János regizorul spectacolului, care trebuie să găsească în infrastructura artistică un vector de transmitere a emoțiilor firului epic al baladei, în trăirile artistice îmbrăcate în cântec și mișcare scenică, semn al unei implicări ale inteligenței artistice. Corpul de balet, orchestra și interpreții vocali ai ansamblului sunt practic interfața care reușește să traducă o lume de basm, dar cu implicații posibil tragice, într-un spectacol menit să ducă privitorul spre chintesența actului artistic, să îl implice și pe el în dezvoltarea poveștii și chiar să îi permită acestuia să stabilească mental, propriul său final. Toate acestea se combină și se completează cu un joc de lumini care să întărească dramatismul stărilor trăite de personajul principal și conexiunea lui cu celelalte componente ale universului”, a descris spectacolul Mihai Nașca.

Biletele pot fi procurate de la casa de bilete a Ansamblului Artistic Profesionist ”Mureșul” din Târgu Mureș, de luni până vineri, între orele 16.00 – 17.00, iar rezervări se fac la umărul de telefon 0757-059.594, între orele 9.00 – 18.00.

(Redacția)


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Dotări noi pentru școala din Acățari

Distribuie Conducerea Primăriei Comunei Acățari a atribuit, în data de 18 martie 2024, societății Dac …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.