Home / Agricultura / Zootehnia, de la coada vacii la business de succes

Zootehnia, de la coada vacii la business de succes

Distribuie

Prezent la Gala Fermierilor, eveniment organizat recent la Târgu Mureș de PRIAevents, în parteneriat cu Asociația Agricultorilor Maghiari Organizația Mureș, LAPAR, Maschio Gaspardo Romania, Semtest-BVN și Patronatul Român Alba, directorul executiv al Semtest-BVN Târgu Mureș, ing. Valer Sician, a punctat câteva din realitățile sectorului zootehnic, o radiografie realistă pornită de la ”coada vacii”, continuată până la un business performant.

Încă din start, ing. Valer Sician și-a declarat intenția de a fi direct, sincer și realist asupra domeniului zootehnic. „Mă gândeam în primă fază când ne-ați făcut invitația, dacă nu ar fi bine să aducem și obiectul activității noastre și anume un taur. Am zis că n-aș vrea să rămân singur în sală, așa că invitația mea este pentru dumneavoastră, după această întâlnire să treceți pe la Centrul de colectare a materialul seminal de la Sângeorgiu de Mureș. Aveți ocazia să vedeți un astfel de centru, din păcate singurul din Transilvania, Moldova și zona Banatului. Spun din păcate, pentru că situația în zona creșterii vacii o cunoaștem, iar realitatea este mult mai cruntă, mai dureroasă decât o prezentăm de multe ori. Cred că ar trebui să trecem peste aceste cosmetizări pe care tot încercăm să le facem”, a precizat ing. Valer Sician.

Pentru unii munca în zootehnie e ușor trecută cu vederea, nu și pentru reprezentantul Semtest-BVN, care vede în munca cu animalele o afacere, nicidecum o simplă ocupație. „Părinții noștri aveau o vorbă: dacă nu-ți place școala o să ajungi la coada vacii. Eu aș vrea să transmit un alt mesaj, acela că din creșterea vacii se poate face o afacere. Poate o să fiți în mare parte surprinși să vă spun că și eu mă ocup de creșterea vacii, mai exact de creșterea taurilor și sunt mândru că fac acest lucru. E o meserie grea într-adevăr, care solicită un program încărcat. Dacă vrei să crești vaci, trebuie să te însori bine. Dacă soția și familia nu te înțeleg, șansa ca să faci ceva în această zonă este mică. De ce? Pentru că e un program special. Totuși, creșterea vacii poate să fie o afacere. Creșterea vacii până la urmă ține de siguranța alimentară a României, ține de producția de lapte și de carne. Nu aș vrea ca în următorii ani să discutăm despre vacă la fel cum discutăm azi despre porc. N-ar mai trebui să discutăm despre porc în România, în condițiile în care 90% din carnea de porc se importă, în condițiile în care România este prin tradiție tată-fiu, în primul rând consumatoare de carne de porc. Avem zone cu cereale foarte bune. Inclusiv Mureșul are o zonă foarte bună cerealieră. Suntem primii exportatori de cereale din Europa, în special la porumb. Avem oameni tineri care ar dori să muncească și totuși i-am lăsat să plece în afară și să muncească pe o sumă de bani, nu știu care o fi aceea, în loc să stimulăm practic aici să producem ce avem nevoie”, a spus ing. Valer Sician.

Educația și cercetarea, prioritare

Capitolul următor scos în evidență de ing. Valer Sician a fost cel al importanței geneticii în ce privește sectorul zootehnic, fără să neglijeze aspectele legate de sistemul de învățământ și domeniul de cercetare. „Avem un minus mare din punct de vedere a sistemului de învățământ, în care nu vreau să lovesc, pentru că și eu am crescut în acest sistem de învățământ pornind de la generală, liceu agricol, universitate. Am avut ocazia să fac și perfecționare în Elveția un an de zile. Nu mai vorbesc de stațiunile de cercetare care nu sunt susținute și sunt lăsate să se descurce pe cont propriu. În atare condiții, fermierii sunt până la urmă și cercetători. Da, încep să aplice tehnologii pe banii lor, cheltuie enorm, la fel cum o fac și eu, chiar dacă am specialist lângă mine, chiar un doctor inginer pe sectorul vegetal. În aceste condiții este foarte greu pentru noi să facem performanță. De ce? Pentru că baza, până la urmă lipsește. Degeaba încercăm să ridicăm și să ne ținem undeva la un nivel înalt pentru că trebuie să recunoaștem unde suntem. Dacă recunoaștem unde suntem, o să știm ce avem de făcut, cum să pornim la drum. Rolul geneticii ține de a cunoaște, ține de a fi informat, iar la bază trebuie să fie școala și cercetarea. Încă la noi în România monta naturală este funcțională. Încă la noi în România dacă întrebi fermierul cu ce a însămânțat vaca, din zece fermieri, n-aș vrea să dau un număr ca să nu pară prea șocant, majoritatea nu știu. Asta înseamnă că nu se uită la ceea ce le folosește, iar rezultatele sunt pe măsură. În creșterea animalelor, mai mult decât în oricare alt sector, aici ești la mâna naturii de fiecare dată, produci furaj în funcție de vreme, produci furaj în funcție de situațiile pedoclimatice. Personalul de multe ori se schimbă pentru că suntem într-o industrie grea spun eu, e mineritul de suprafață dacă vreți”, a precizat ing. Valer Sician.

„Conform unui studiu, suntem din punct de vedere al producției de lapte la 3.364 de litri. E mult, e puțin, dar dacă ne comparăm cu alții care sunt lângă noi care au ajuns la 9.000 de litri, 10.000 de litri, diferența înseamnă de suntem undeva la 30%. Asta înseamnă că este loc pentru mai bine”, a adăugat ing. Valer Sician.

Ce e de făcut?

„Sunt vremuri grele, poate să fie și mai grele. Economisiți unde vreți, aveți grijă la factura de curent, aveți grijă la factura de gaz, factura de apă. Toate astea înseamnă economie, orice kilowatt economisit, orice leu ajunge în buzunar. Aici am un mesaj: orice leu economisit în sămânță și genetică se va întoarce împotriva dumneavoastră. Spun asta deoarece materialul seminal, genetica nu este cheltuială, este investiție. Când o să înțelegem lucrul ăsta, atunci o să tratăm diferit. Este investiție pentru că ceea ce ați folosit azi ca și material seminal, peste doi ani așteptați în grajd. Valoarea această generală de ameliorare îți dă totul la animal. Cei care aveți posibilități, fonduri vor fi, să vă apucați de creșterea vacilor. E o meserie grea, dar e o meserie frumoasă. Sunteți cu afacerea voastră. Ar trebui să încurajăm copiii noștri să facă această meserie și în loc să spunem că dacă nu înveți ajungi la coada vacii, ar trebui să spunem că ești mândru că ești un crescător pentru că asiguri carne și lapte în țară”, a conchis ing. Valer Sician.

Alin ZAHARIE

 

De asemenea, verificati

Tania Șchiopu, la cea mai bună prestaţie din sezon

Distribuie Tania Șchiopu, tânăra baschetbalistă de doar 16 ani, din cadrul CSM Târgu Mureș, a …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.