Premii acordate la Conferința Internațională a Doctoranzilor și Tinerilor Doctori Slider
  • Amalia Vasilescu
  • 0 comentarii
  • 2731 Vizualizări

Premii acordate la Conferința Internațională a Doctoranzilor și Tinerilor Doctori

Înscrisă în seria evenimentelor cu o însemnătate deosebită pentru comunitatea academică, „Conferința Internațională a Doctoranzilor și Tinerilor Doctori” va deschide seria evenimentelor organizate în cea de-a treia zi a Zilelor UMFST. Conferința Internațională a Doctoranzilor și Tinerilor Doctori vă propune un program științific atractiv care abordează probleme de actualitate din domeniile medicinei, stomatologiei, farmaciei, filologiei, istoriei, informaticii, ingineriei și managementului. Astfel, programul Conferinței oferă sesiuni plenare și comunicări științifice susținute de invitați străini și conducători de doctorat cu mare prestigiu academic. Această manifestare științifică reprezintă o oportunitate excelentă pentru participanți de a colabora și de a lărgi orizontul științific și, nu în ultimul rând, pentru studenții doctoranzi de a-și dezvolta abilitățile de comunicare în cadrul unei manifestări științifice.

Deschiderea festivă a Conferinței Internaționale a Doctoranzilor și Tinerilor Doctori a avut loc în Aula Facultății de Farmacie (str. Gh. Marinescu, nr. 38), ora 9:00, urmată de o serie amplă de sesiuni plenare și comunicări științifice pe teme de actualitate din domeniile medicină, medicină dentară, farmacie, filologie, istorie, inginerie și management, informatică. Un cuvânt de deschidere au rostit prof.dr. Lucian Pușcașiu, director CSDMF, prof. dr. Rodica Ioana Bălașa, director IOSUD, prof. dr. Leonard Azamfirei, rector UMFST Târgu Mureș, prof. dr. Claudia Bănescu, director CCAMF și prof. dr. Iulian Boldea, director CSDLS.

“Întreaga activitate a școlilor doctorale de medicină și farmacie, respectiv școala doctorală de litere științe umaniste și aplicate este călăuzită de convingerea că la baza oricărei creații autentice stă aspirația spre unitate, echilibru, ordine și rigoare. Fie că este vorba de studii de literatură, istorie, de inginerie, management, cercetări în domenii medicale și farmaceutice, ele demonstrează capacitatea de a avea perspectiva unui sistem coerent de valori”, a menționat prof. dr. Rodica Ioana Bălașa.

Un număr mare de susţineri de teze de doctorat, o creştere a numărului de doctoranzi în cotutelle cu universităţi prestigioase din străinătate, o competiţie mai mare de admitere, un număr crescut de publicaţii şi factori de impact pentru doctorat, numai anul acesta 76 de articole de cercetare  au fost publicate de studenții doctoranzi ai UMFST Târgu Mureș, în calitate de primi autori și se înregistrează un număr crescând de granturi depuse de aceștia, 48 în ultimii doi ani. Internaționalizarea școlii doctorale este într-o permanentă dezvoltare concretizată în afilierea la IOSUD  a doi profesori universitari din marea Britanie, înscrierea în ultimii 3 ani de studenți doctoranzi cetățeni străini și afilierea a 7 conducători de doctoranzi.

Burse de excelență în cercetare

Începând din acest an, pentru performanțe remarcabile în cercetarea științifică se vor acorda burse de cercetare.

Noile burse de cercetare de excelență se vor acorda din fondurile proprii ale școlii doctorale, în funcție de tezele de doctorat ale căror articole publicate în calitate de prim autor au apărut în reviste cu cel mai mare factor de impact cumulat. Premiul din anul acesta a fost acordat doctorului Jitcă Gheorghe a căror articole publicate în cadrul tezei de doctorat au însumat un factor de impact de 15, 137, cea mai importantă publicație apărând în revista Antioxidanți.

“Dintotdeauna, cercetarea și inovarea au reprezentat un punct important în progresul și evoluția societății omenești. Astăzi, probabil mai mult ca în alte dăți, Centrul de cercetare s-a implicat activ și trebuie să crească capacitatea de cercetare. Cum este posibil acest lucru?! Tocmai prin aceste burse de cercetare acordate doctoranzilor, anul acesta avem 3 doctoranzi, anul viitor sperăm să fie mai mulți care aplică pentru aceste burse”, a menționat prof. dr. Claudia Bănescu.

Premii acordate pentru publicații apărute

Prof.dr. Lucian Pușcașiu director CSDMF, a înmânat premiile pentru articolul cu cel mai mare impact publicat în anul universitar 2021-2022. Astfel, de premiul I s-a bucurat Lungu Andreea, domeniul Farmacie, conducător științific prof. dr. Rusu Aura, articol apărut  în revista Pharmaceutics, cu factor de impact 6,5.  Apărute în revista International Journal of Molecular Sciences, cu factor de impact 6, 2, au fost premiate articolele semnate de Szabo Vass Timea și Kardoș  Beáta, domeniul Medicină, conducători științifici Nagy Elod și prof. univ. Claudia Bănescu. „Recompensa materială a acestor premii nu compensează în nici un caz munca , insomniile e- mailurile către și de la editorii nemiloși ai acestor reviste, dar dincolo de toate acestea, întâlnirea de aici, recunoașterea  noastră este ceva ce trece dincolo de acest aspect”, a menționat prof.dr. Lucian Pușcașiu.

Premiile proaspeților doctori

Prof. dr. Leonard Azamfirei, rector UMFST a înmânat diplome medicilor doctoranzi care și-au susținut teza de doctorat anul acesta și au fost deja confirmați ca medici printr-un ordin al ministrului de resort:, David Ramona Eliza, domeniul Medicină, coordonator științific Minodora Dobrean, Jîtcă George, domeniul Farmacie, coordonator profesor Maria Dogaru, Moldovan Flaviu, domeniul Medicină, coordonator științific prof. Tiberiu Bățagă, Roman Adina Maria, domeniul Medicină, coordonator științific prof. Daniela Dobru, Stanca Mihai, domeniul Medicină, coordonator științific prof. Mihai Căpîlnă și Vlad Robert Alexandru, domeniul Farmacie, coordonator științific prof. Daniela Lucia Muntean.

„Sunt mulțumit de ceea s-a întâmplat la Școala doctorală în acest an, doctoranzilor le spun că, oricât ar face, niciodată nu va fi suficient. Creșteți, până vă spunem voi să vă opriți!”, a concluzionat dr. Leonard Azamfirei.

Prof. dr. Iulian Boldea, directorul Consiliului Școlii Doctorale de Litere, Științe Umaniste și Aplicate a înmânat un premiu doctorandului Biro Attila, domeniul informatică, menționând că, există câteva cuvinte care ar putea să definească eforturile tuturor celor premiați și a celor care le coordonează activitatea, respectiv tradiția, inovația, dialogul intercultural și internaționalizarea. CSDLS  are patru domenii de doctorat, Filologie, Istorie, Informatică și Inginerie și management, de anul viitor urmând a fi acreditate încă alte două domenii, Administrația afacerilor și Ştiinţa Sportului și Educației Fizice.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE