Home / Cultură / “România muzicală interbelică” la Târgu Mureș

“România muzicală interbelică” la Târgu Mureș

Distribuie

Ziua  Națională  a  României a fost sărbătorită la Filarmonica de Stat Târgu Mureș cu parfumul muzical al Bucureștiului de odinioară adus pe scena mare a Palatului Culturii, în seara de miercuri 30 noiembrie. Concertul intitulat “Happy Birthday, Romania!”, o adevărată frescă sonoră sub bagheta dirijorului Radu Popa, având-o vocalistă pe Irina Sârbu, în concursul Orchestrei simfonice a Filarmonicii de Stat Târgu Mureș, a oferit târgumureșenilor melomani o seară fără vârstă, în aranjamentul muzical realizat de Ioan Dobrinescu. Programul concertului a propus melodii care se cântau odată în “Micul Paris“, un parfum de amintiri învăluind prima parte a concertului precum: “Hai să-ți arăt Bucureștiul noaptea“, “Astăzi e ziua ta“, “Vrei să ne-ntâlnim sâmbătă seara“, “Iubesc Femeia“, “Trurli, “Zaraza“, “Estrelita“, J.S. Bach “Concert pentru vioară și orchestră în la minor, partea I“, I. Boccherini “Menuet“, J.S. Bach “Menuet și Badineria din Suita pentru orchestră nr. 2 în si bemol minor, BWV1067“, G. Dinicu “Hora Staccato.“ Partea a doua a concertului s-a evidențiat prin șlagărele de mare răsunet precum “Inima e o chitară“, “Inima e un telefon“, “Toată ziua-n ascensor“, “Tangoul de demult“, “Suflet candriu“, “Mein kleiner gruner Kaktus“, “Dans tărănesc“, “Hora Mărțișorului“, “Călușarii/Ciocârlia“, “Sanie cu zurgălăi“.

“Happy Birthday, Romania!“ este parte a proiectului “Bucureștiul de altădată“  concretizat în luna aprilie a acestui an, când, la Ateneul Român a avut loc primul concert sub bagheta maestrului Radu Popa, acumulând un succes extraordinar. Drept urmare a  succesului avut pe scena Ateneului a urmat și invitația susținerii acestui concert extraordinar, “Happy Birthday, Romania!”.

Sub găzduirea minunatei săli de concerte a Filarmonicii de Stat Târgu Mureș din incinta Palatului Culturii, și a excelentei produceri și propagări a undelor acustice, sub bagheta maestrului Radu Popa și a conexiunii pe care acesta a găsit-o pentru legăturile emoționale cu fiecare artist în parte a acestui concert-eveniment, a făcut sala să vibreze cu emoție, cu bucurie, și cu o deosebită intensitate a aplauzelor.

Pentru că seara de 30 de noiembrie 2022 a adus pe scena Filarmonicii de Stat Târgu Mureș artiști de renume mondial, se cuvine să prezentăm o micșoară parte a activității miraculosului dirijor Radu Popa și a solistei și actriței Irina Sârbu.

Maestrul Radu Popa este dirijor permanent al Filarmonicii Banatul Timişoara, și a urmat cursurile Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti, continuându-şi apoi formarea muzicală cu studii de masterat la Hochschule für Musik, Viena, sub îndrumarea renumitului dirijor român de notorietate mondială Erich Bergel, elev strălucit al lui Herbert von Karajan, Erich Bergel având o contribuţie esenţială în formarea sa ca dirijor alături de Ludovic Bács.

Maestrul Radu Popa este invitat permanent al Filarmonicilor Târgu Mureș, George Enescu Bucureşti, Transilvania Cluj-Napoca, al Orchestrei Naţionale Radio, ş.a. întreprinzând numeroase turnee de concerte atât în țară cât și peste hotare.

Maestrul Radu Popa împreună cu ansamblul Bucharest Metropolitan Orchestra, a asigurat coloana  sonoră a filmului „Youth without youth” (Tinerețe fără tinerețe), în regia lui Francis Ford Copolla, care a fost editată ulterior onorării compozitorului coloanei sonore Osvaldo Golijov cu prestigiosul premiu Grammy, pe suport compact disc de către renumita casă de discuri Deutsche Grammophon.

Printre partenerii de scenă ai dirijorului, soliști din toate genurile muzicale, se numără Valentin Gheorghiu, Andre Parfenov, Mihai Ungureanu, Corina Belcea, Remus Azoiței, Stefan Horvath, Florin Croitoru, Alexandru Tomescu, Petru Iuga, Rolf Bissinger și Ion Bogdan Ștefănescu, Sona Hazarian, Leontina Văduva, Alexandru Badea, Anita Hartig, Irina Sârbu.

Irina Sârbu este o solistă de jazz și actriță. Studiază pianul încă din copilărie, urmând apoi cursurile Colegiului Național de Muzică „George Enescu”, timp în care se îndrăgostește de jazz.  În 2002 debutează ca interpretă de jazz, formând împreună cu Andrei Tudor un duo (voce și pian). Activează pe scenele de jazz în paralel cu studiile universitare de actorie din cadrul  UNATC, fiind considerată cea mai expresivă tânără solistă de jazz obținând în anul 2011 Premiul pentru tinerețe în jazz.

De-a lungul timpului, Irina își perfecționează tehnica vocală, repertoriul său alăturând jazz-ului genul contiguu precum bossa-novasamba, dar și muzica bogată a folclorului românesc, muzică franceză precum șansoneta (scurtă compoziție muzicală pentru voce, proprie muzicii franceze, de origine populară, cu conținut sentimental sau glumeț, uneori frivol), muzica rusească, tango-ul argentinian, flamenco-ul, muzica românească interbelică, cântecul lăutăresc, și chiar muzica clasică.  

Maestrul Radu Popa a descris-o pe Irina Sârbu, în cadrul concertului, ca fiind: “Irina Sârbu este un fenomen”, “este singura cântăreață-actriță de la noi care abordează partiturile clasice instumentale, vocal. Ceea ce nu întâlnim pe scenele din România.”

Susține recitaluri în festivaluri naționale și internaționale de jazz, și se află pentru prima dată la Târgu Mureș, fiind la prima colaborare cu orchestra Filarmonicii de Stat Târgu Mureș.

Concertul a fost organizat de către Filarmonica de Stat Târgu Mureș în parteneriat cu TVR Târgu Mureș.

A fost o  seară remarcabilă, bine definită de cuvintele pe care le  afirma odată, George Enescu: “Muzica pornește de la inimă și se adresează inimilor.”

Text și foto: Cristina JOHNSON


De asemenea, verificati

Programe de formare profesională prin AJOFM Mureș

Distribuie În cursul anului 2022, Agenţia Județeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Mureș a …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.