FOTO: Sala festivă a UMFST ”George Emil Palade”, restaurată Invatamant
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 327 Vizualizări

FOTO: Sala festivă a UMFST ”George Emil Palade”, restaurată

Sala festivă a Universităţii de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie (UMFST) ”George Emil Palade” din Târgu Mureş a fost inaugurată miercuri, 7 decembrie, în urma unei restaurări ample, în urma căreia i s-au redat aspectul şi forma din perioada interbelică, fiind puse în valoare picturile şi decoraţiunile descoperite, informează www.agerpres.ro.
”În timpul lucrărilor de renovare a clădirii centrale a Universităţii au fost descoperite, în sala festivă, o serie de picturi extrem de valoroase reprezentându-l pe domnitorul Mihai Viteazul în mărime naturală, stemele Regatului României din perioada 1881-1922, precum şi o serie de decoraţiuni specifice care acopereau pereţii şi tavanul sălii. În semn de respect faţă de trecutul care e parte indispensabilă a identităţii noastre universitare, frumoasa sală festivă şi-a recăpătat forma şi aspectul care era în perioada interbelică, ca un tribut pe care Universitatea îl aduce personalităţii lui Mihai Viteazul, o mare figură istorică a întregii Românii”, au arătat reprezentanții UMFST Târgu Mureş, pe pagina de Facebook a universității.

Universitatea are în propria arhivă o fotografie a Sălii festive din perioada interbelică, când acolo funcţiona capela Liceului Militar „Mihai Viteazul”, ale cărei detalii se suprapun perfect cu imaginile descoperite în luna august. Această fotografie a stat la baza proiectului de reabilitare.
Inaugurarea sălii festive a avut loc în cadrul Zilelor Universităţii de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie (UMFST) „George Emil Palade” din Târgu Mureş.

”În data de 9 august 2022 anunțam faptul că Sala festivă a Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade”, în cursul lucrărilor de renovare, a furnizat o surpriză prin descoperirea unor picturi și a unor decorațiuni murale acoperite de zugrăveala anterioară. Miercuri, 7 decembrie, la patru luni de la acel anunț, în cadrul Zilelor UMFST, am inaugurat Sala festivă restaurată, așa cum arăta ea în perioada interbelică, atunci când clădirea universității adăpostea Liceul Militar „Mihai Viteazul”. Lucrările de reabilitare și de restaurare au fost realizate în colaborare cu specialiști în domeniu, în baza imaginilor de arhivă și a studiilor de specialitate, ele punând în evidență vechile picturi și decorațiuni: domnitorul Mihai Viteazul, stemele Regatului României din perioada 1881-1922 precum și o serie de decorațiuni care acoperă atât pereții cât și tavanul sălii. Spațiul recent restaurat va fi noua Sală a Senatului Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade”. E pluribus unum!”, a scris, pe pagina sa de Facebook, prof. dr. Leonard Azamfirei, rectorul UMFST ”George Emil Palade” din Târgu Mureș.

(Redacția / www.agerpres.ro)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE