Home / Luduș / „Castelanii” din Gheja, în pericol

„Castelanii” din Gheja, în pericol

Distribuie

Castelul Banffy din cartierul ludușean Gheja a fost construit în anul 1868 și a fost în proprietatea familiilor Bethlen și Banffy timp de 80 de ani, până în anul 1948 când a intrat în proprietatea statului român. De la acea dată, până în anul 1960, castelul a fost sediul Cooperativei Agricole de Producție, apoi a fost transferat la Ministerul Sănătății care a înființat acolo o școală de moașe. Răspunzând unor noi cerințe, Ministerul Sănătății a amenajat clădirea pentru funcționarea Secției de Psihiatrie a Spitalului Orășenesc „Dr. Valer Russu” Luduș.

Dar, în zilele noastre, după un secol și jumătate de funcționare, cu mai multe transformări făcute în funcție de necesitățile de moment ale deținătorilor, clădirea a devenit un pericol pentru pacienți și pentru personalul medical. Pereții exteriori, acoperișul, clădirea în întregul său are nevoie de reparații capitale extinse și costisitoare.

Se impune mutarea secției

Având în vedere situația existentă și profilul Secției, acela de psihiatrie, este nevoie de mutarea pacienților într-o incintă nouă, specializată. După pronunțarea unei hotărâri judecătorești definitive, castelul a fost inclus în domeniul public al orașului Luduș și în această calitate, Primăria a fost solicitată de către Spital să ofere o soluție pentru mutarea Secției într-un spațiu corespunzător. Prin Hotărârea Consiliului Local nr. 124/2021, consilierii locali au aprobat repartizarea clădirii în care a funcționat școala din Gheja pentru spital, dar soluția nu a fost cea mai potrivită.

O variantă mai bună s-a dovedit a fi aceia de cumpărare, cu suma de 475.000 de euro, a unei clădiri de 369 de metri pătrați cu regim de înălțime P+2, cu 32 de camere cu grup sanitar propriu, sisteme de încălzire și furnizare a apei calde, cu un teren intravilan de 2.215 de metri pătrați, din care 1.065 de metri pătrați curți și 1.150 de metri pătrați fâneață. Prin efectuarea parțială a plății, clădirea era pregătită să fie amenajată conform cerințelor unei unități spitalicești, dar nici până la această dată nu au început lucrările de amenajare.

În ședința Consiliului Local din 29 noiembrie 2022, la punctul „Diverse” o parte dintre aleșii locali și-au exprimat îngrijorarea în legătură cu starea fizică a castelului: „Se dărâmă castelul pe pacienți”, „Lucrurile sunt destul de avansate acolo”, „Partea dreaptă a castelului a primit o înclinație îngrijorătoare, au luat decizia să-i mute în partea stângă, acolo unde grupurile sanitare nu sunt în regulă”, „Este foarte gravă situația, s-au prăbușit băile de la un etaj la altul și se vede cerul”, la care Liviu Popa, directorul DITZV a replicat: „Nu este chiar așa, a căzut o bucată de tencuială, cum cade la orice imobil vechi” și „Eu am fost acolo, am intrat în două băi și arată chiar bine”.

Nici ec. Claudia Uțiu nu este de acord cu unele afirmații critice și face cunoscut administrației publice locale stadiul lucrărilor la clădirea primită pentru relocarea secției Psihiatrie – cronici: „În data de 24 octombrie 2022 s-a desemnat câștigătorul pentru serviciile de proiectare, asistență tehnică pentru modernizarea și extinderea clădirii, extindere necesară pentru a asigura circuitele și spațiile în conformitate cu normele sanitare și a ordinului 2412/2022 privind normativul pentru construcții spitalicești NP 015-2022 – Faber Stein House SRL, firmă care are termen de 120 de zile pentru finalizarea proiectului, de la semnarea contractului. În funcție de valoarea lucrărilor, valoare estimată de proiectant și existența surselor de finanțare și ținând cont de durata legală a procedurii de licitație pentru lucrări (3 luni) și durata estimată pentru finalizarea lucrărilor (4-5 luni), mutarea pacienților se va face probabil în luna noiembrie 2023, dacă nu apar probleme neprevăzute în derularea acestor etape”.

Adresa a fost trimisă Primăriei Orașului Luduș în ziua de 25 octombrie 2022 și a fost semnată de ec. Claudia Uțiu manager, ec. Ramona Lechințan director financiar – contabil și ing. Călin Puia – șef Birou AAT.

După cum vedem, mașina birocratică s-a pus în mișcare și nu ne rămâne decât să așteptăm trecerea timpului și să sperăm că acesta va avea răbdare cu noi și cu pacienții de la Secția de Psihiatrie a Spitalului din Luduș.

Ioan A. BORGOVAN


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

AFIR: Finanțări de 70.000 de euro pentru tinerii fermieri. Peste 440 de proiecte câștigătoare, doar unul din județul Mureș

Distribuie Potrivit unui raport publicat de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) pentru proiectele depuse …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.