Extinderea Palatului Justiției din Târgu Mureș, aproape de finalizare Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 443 Vizualizări

Extinderea Palatului Justiției din Târgu Mureș, aproape de finalizare

Compania Națională de Investiții a demarat, în data de 24 noiembrie 2022, o licitație estimată la valoarea de 4.564.136 de lei, fără TVA, pentru achiziționarea serviciilor de execuție de lucrări (rest de executat), asistență tehnică pe perioada de execuție a lucrărilor, precum și orice documentație de proiectare ce poate fi necesară în perioada de execuție a lucrărilor, pentru obiectivul de investiții ”Lucrări de intervenție și extindere la sediul Curții de Apel Târgu Mureș, municipiul Târgu Mureș, strada Justiției nr. 1, județul Mureș”, informează www.licitatiapublica.ro.

Corp nou de clădire

Potrivit Caietului de sarcini al licitației, imobilul destinat funcționării Curţii de Apel Târgu Mureș a fost construit în anul 1896, se află pe Lista Monumentelor Istorice din Județul Mureș și este alcătuit din patru niveluri. Totodată, proiectul are ca principal obiectiv reamenajarea corpului  de clădire existent şi construirea de noi spaţii pentru extinderea imobilului şi modernizarea spațiilor, ”în vederea satisfacerii cerinţelor actuale.”

Pe amplasament există clădirea Curţii de Apel, cu suprafaţa construită de 2.158 de metri pătrați, cu suprafaţa desfăşurată de 7.484 de metri pătrați, cât și un garaj cu suprafața de 64 de metri pătrați. În cadrul lucrărilor de extindere și modernizare, s-a edificat un corp nou de clădire cu suprafaţa construită de 456 de metri pătrați, cu suprafaţa desfăşurată de 1.824 de metri pătrați.

Stabilitatea şi siguranţa în exploatare a clădirii existente nu au fost grav afectate, fiind vorba de elemente de construcţii masive, care au rezistat foarte bine la solicitări în timp. Au apărut, însă, defecţiuni la instalaţii, la echipamentele de apă şi canalizare, de alimentare cu energie electrică, etc., așa cum rezultă din document.

În același Caiet de sarcini se mai menționează că durata de realizare a lucrărilor ce fac obiectul contractului de lucrări ce urmează a se atribui în urma ”prezentei proceduri de atribuire” este de 6 luni.

Astfel, având în vedere că termenul limită pentru depunerea ofertelor a fost 5 decembrie 2022, după evaluarea acestora și atribuirea contractului, cel mai probabil termenul maxim de executare a lucrărilor va fi luna iunie-iulie 2023.

Ritmul lucrărilor, foarte bun

Conform Memoriului Tehnic Justificativ pentru organizarea unei noi licitații, ”în anul 2018 a fost încheiat între Compania Națională de Investiții SA, în calitate de achizitor, și asocierea formată din Contranscom Construcții Bența SRL, Iasicon SA, Polarh Design SRL și Proiect SRL, în calitate de antreprenor, contractul de proiectare și execuție de lucrări nr. 19 din 18 ianuarie 2018 – ”Lucrări de intervenție și extindere la sediul Curții de Apel Târgu Mureș, situat în municipiul Târgu Mureș, strada Justiției nr. 1, județul Mureș.”

În același Memoriu Tehnic Justificativ se mai arată că ”pe parcursul executării lucrărilor la obiectivul de investiții, față de prevederile contractuale și față de lucrările prevăzute inițial, au apărut anumite categorii de lucrări suplimentare, necesare pentru buna funcționare a instanței, organizarea și coordonarea controlului administrării instanței, operaționalitatea bazei tehnice și a suportului informatic.”

Contractul inițial a fost atribuit de Compania Națională de Investiții în luna ianuarie 2018. CEO-ul companiei Contranscom Construcții Bența SRL Nazna, omul de afaceri Remus Bența senior, a precizat, pentru cotidianul Zi de Zi, contextul organizării noii licitații, prilej cu care a anunțat că lucrările contractate în urmă cu aproape 4 ani sunt în avans față de graficul stabilit.

”SF-ul pe care l-a avut proiectul, care a fost aprobat, era un SF vechi și în momentul în care a început execuția partea economică și inclusiv cea tehnică nu corespundea la cerințele de care au nevoie astăzi judecătorii și personalul care își desfășoară activitatea acolo. Și a fost nevoie ca să se refacă din nou SF-ul la cerințele de astăzi și făcându-se SF-ul la cerințele de astăzi a rezultat o categorie de lucrări care nu erau în vechiul SF și acelea a trebuit, potrivit legii, să se scoată la licitație. S-a scos la licitație, iar acum din cauza aceasta a încetinit ritmul chiar până la pauză, iar acum, după ce se va stabili câștigătorul licitației, se va stabili termenul exact când va fi gata. Pe ce a fost contractat suntem în avans”, a declarat, pentru cotidianul Zi de Zi, Remus Bența senior.

În prezent, activitatea Curții de Apel Târgu Mureș se desfășoară într-un imobil închiriat, care se află pe strada Tudor Vladimirescu nr. 69.

Alex TOTH

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE