FOTO: Lansarea cărții „Zi de zi, tot mai puternic”, alături de suflete sclipitoare Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 494 Vizualizări

FOTO: Lansarea cărții „Zi de zi, tot mai puternic”, alături de suflete sclipitoare

Printre fețe prietenești și emoții copleșitoare, dar înălțătoare, marți, 20 decembrie, a avut loc la Casa Caritas, de pe strada Mărăști numărul 36 din Târgu Mureș, o lansare de carte specială. A fost specială cartea, lansarea și oamenii… Pe ritmul magiei de a dărui, care plutea în aer, Rodiana Józsa, cea care din tainele sufletului său a dat naștere cărții „Zi de zi, tot mai puternic” și-a primit invitații alături de alte două distinse doamne, Maria-Dorina Matiș și Liliana Moldovan.

Pentru început, jurnalista și scriitoarea Maria-Dorina Matiș a adresat celor prezenți câteva cuvinte despre autoarea carții: „Autoarea cărţii „Zi de zi, tot mai puternic”, Rodiana Józsa, are 33 de ani, s-a născut la Braşov, este medic rezident la Târgu Mureş. În 2009, a început să studieze la Facultatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş, iar după absolvire a reuşit la examenul de rezidenţiat în specializarea cardiologie. Fiind soţie şi mamă a două fetiţe, Rodiana a decis să susţină un nou examen de rezidenţiat în specializarea medicină fizică şi de reabilitare, fiind acum în anul I. Rodiana este o iubitoare a sportului, a făcut volei de performanţă şi Kendo (scrimă japoneză – n.a.) timp de 15 ani, perioadă în care a participat la campionate naţionale, europene şi mondiale ca membră a lotului naţional de senioare.  În anul 2015, Rodiana a obţinut titlul de campioană naţională şi titlul de vicecampioană balcanică. Între timp, Rodiana s-a specializat în masaj, în Hipnoterapie Medicală şi Terapia Subconştientului, fiind certificată şi ca practicant Reiki Usui gradul II. În ciuda unui program încărcat şi solicitant, Rodiana a găsit timp pentru a pune pe hârtie paşii făcuţi pe „calea spre suflet”, profunzimea la care a ajuns şi trăirile extraordinare pe care le are”.

Cartea lumii interioare

Apoi, familiarizați fiind cu parcursul Rodianei prin viață și cu drumul pe care l-a parcurs până la îndeplinirea visului său, Liliana Moldovan, o prezență ce emană liniște și solemnitate, a împărtășit câteva gânduri despre minunata carte a prietenei sale: „Volumul începe cu motto-ul: „Deschide-ți sufletul ca să primești și păstrează-ți sufletul deschis ca să poți să dăruiești!”. Cugetarea de debut reflectă cât se poate de clar chintesența întregului demers literar și dezvăluie misiunea autoarei de a pune cititorii în fața unor fragmente de înțelepciune autentică pe diverse teme precum : iubirea, conștiința, lumina, acceptarea, pacea, sufletul, calea, curajul, gândurile, alegerile, schimbările și așa mai departe. Autoarea aduce un tribut literar extrem de valoros viziunii animiste asupra lumii. În cartea sa de debut, doamna doctor Rodiana Józsá face un fel de apologetică a omului văzut în primul rând ca ființă spirituală tributară inimii și apoi ca ființă rațională condusă de rigorile minții. Examinată cu atenție, în armonie, cu natura sa fizică și rațională, lumea sufletului fiecărui individ devine pretext de evoluție și dezvoltare spirituală”.

Tot aceasta a punctat importanța elementelor de autoeducare a sufletului, care se regăsesc cu desăvârșire în cartea Rodianei: „Împlinirea este întotdeauna rezultatul dărniciei sufletești, a unei consecvante autodiscipline interioare și a unei autentice dorinței de schimbare care începe cu scanarea propriului interior  și se finalizează cu domolirea propriilor interogații și neliniști. Dorința de schimbare deschide poarta spre adevăr, o poartă care se deschide spre interior așa cum scrie Rodiana Józsá în fragmentul cu același nume: „Ca să vezi dincolo de lumea fizică, privește în afara ei. Uită-te în golul din jurul tău și el te va conduce spre o altă lume, lumea ta interioară. Nu îți limita privirea prin lucruri fizice, ci las-o să se extindă în abisul ce înglobează materia. Vei ajunge astfel să vezi cu adevărat. Privește spre cer, fără a fixa cu privirea norii sau păsările ce zboară în aer. Lasă-ți privirea să se disipeze în aer. Apoi, inspiră adânc și lasă aerul să te cuprindă și să te elibereze. El te va umple, dar totodată te va goli de tot ceea ce nu îți este benefic. Închide apoi ochii și lasă-te purtat tot mai adânc în interiorul ființei tale!”.

O carte ce s-a scris singură…

În cele din urmă, cea care a întruchipat în rândurile scriese toată puterea pe care o poate deține o femeie, toată dorința de regăsire, toată fuga spre lumina, le-a mulțumit celor care i-au fost alături în călătoria acestei cărți și a povestit câte ceva din esența acesteia.

„Consider că prea mult alergăm prin viață, făcând ceea ce trebuie să facem, de cele mai multe ori încercând să satisfacem nevoile celorlalți, uitând astfel de noi și lăsând la urmă dorințele noastre. Dar vine acel moment în care fiecare dintre noi se oprește și se întrebă: Ce fac eu pentru sufletul meu? Și eu mi-am pus această întrebare în urmă cu câțiva ani și aș dori să îi mulțumesc doamnei psiholog Coșa Lucia, cea care m-a făcut să conștientizez faptul că sunt și eu în viața mea. Îmi amintesc și acum cuvintele pe care mi le-a spus și care m-au ajutat să mă ridic. Mi-a zis: „Ești un om tare frumos și meriți să fii fericită!” Cred că aceste cuvinte sunt valabile pentru fiecare dintre noi, pentru că ne naștem cu acest dar de a fi fericiți. Haideți să îl folosim”, și-a început Rodiana povestea.

Și pentru că totul vine din interior, și Rodiana, care a dezvoltat o pasiune pentru scris încă de când era mică, a crescut purtând această dorință cu ea. Însă a reușit să o înflorească doar în momentul în care și-a deschis inima și a privit înăuntrul ei. Apoi, a curs de la sine asemenea unui râu…

„Adesea spun că această carte s-a scris din mers, la propriu. În timp ce îmi desfășuram rutina zilnică, simțeam deodată că mă cuprinde un val de inspirație și atunci mă opream din ceea ce făceam, luam telefonul în mână și lăsam cuvintele să curgă. De aceea spun că această carte s-a scris pe ea însăși, iar eu doar am facilitat acest proces. Mi-am deschis sufletul și am ascultat ceea ce el îmi șoptea ca răspuns la frământările și trăirile mele interioare. De aceea este atât de importantă această carte pentru mine. Pentru că am trăit tot ceea ce am scris acolo. Vă invit și pe dvs. să simțiți această caete, nu doar să o citiți”, a mai punctat autoarea cărții.

După ce am vizionat cu toții un filmuleț al călătoriei acestei cărți, preserat cu zâmbete și emoții, jurnalista și autoarea Maria-Dorina Matiș a împărtășit publicului, în premieră, o veste minunată: „În final, vă mai dau o veste extraordinară: Asociația „Dacia” e.V. din Nürnberg (Germania), organizează, în data de 22 aprilie 2023, ora 14.00, cu ocazia Zilei Internaționale a Cărții, o triplă lansare a unor volume apărute în România: „Cuvinte cu parfum de scorțișoară” de Liliana Moldovan, „Îngerul meu, Gabriel – Ghid de vindecare a suferinţelor determinate de despărţiri”, de Maria-Dorina Matiș și „Zi de zi, tot mai puternic” de Rodiana Józsa.

Evenimentul s-a încheiat cu o sesiune de autografe, râsete și povești alături de autoare.

Ioana MĂRGINEAN

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE