Să-i înveți pe elevi cum să învețe materia în timp în locul practicilor de tip “îngrășat porcul în ajun” Slider
  • Amalia Vasilescu
  • 0 comentarii
  • 167 Vizualizări

Să-i înveți pe elevi cum să învețe materia în timp în locul practicilor de tip “îngrășat porcul în ajun”

Elevii care preferă tehnici de învățare precum citirea și recitirea materialelor în sesiuni aglomerate de învățare vor eșua în a reține informația, pe când cei care știu să-și controleze practicile de învățare, cu pauze între momentele de studiu și cu exerciții de verificare în gând, își vor însuși mult mai solid materia, potrivit unui nou studiu cuprinzător publicat anul acesta, citat de Edutopia.

Studiul, publicat în urmă cu câteva luni în Nature Reviews Psychology de un grup e cercetători în domeniul educației de la universități din SUA și Singapore, a fost realizat prin analiza câtorva sute de studii pe această temă realizate la nivel internațional.

Cercetarea arată că elevii ar trebui să fie ajutați să scape de convingerile false referitoare la învățare, care se formează atunci când sunt lăsați să învețe în sesiuni extrem de intense, cu repetare automată a informației. În schimb, argumentează autorii, ei ar trebui să vadă învățarea materiei ca pe o “rutină de fitness”, în care își distanțează, în timp, sesiunile de învățare și, în pauzele dintre sesiuni, rememorează informația sau își pun întrebări de recapitulare.

Edutopia, citând studiul menționat, face trimitere la un studiu din 2015, în care elevi de clasa a 3-a care au învățat o lecție despre soare, puși după o vreme să recitească toată materia respectivă, au luat un punctaj foarte mic la testul ulterior. În același timp, elevii care au învățat materia, dar au făcut regulat exerciții scurte de repetare până în momentul testului, au obținut punctaje foarte bune. Un alt studiu citat este unul de anul trecut, în care un grup e elevi de gimnaziu care au avut e rezolvat 12 probleme de matematică în 3 săptămâni au obținut un punctaj mult mai bun, într-un test ulterior, decât colegii care au rezolvat 12 probleme într-o singură zi.

Potrivit studiului citat, “nivelul redus de folosire a strategiilor eficiente e învățare, de către elevi, poate fi cauzat de convingerile greșite despre învățare, de lipsa cunoștințelor referitoare la strategiile eficiente de învățare sau de faptul că aceste strategii nu sunt intuitive (…) Este nevoie de îmbunătățirea modelelor mintale subiective ale elevilor, referitoare la învățarea eficientă (…) Elevii trebuie să-și monitorizeze și să reglementeze metodele e învățare”.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE