„Lana Dance”, colectiv al micilor iubitoare de dans Eveniment
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 480 Vizualizări

„Lana Dance”, colectiv al micilor iubitoare de dans

Cel mai frumos pe lume e să împărtășești, să oferi și altora din ceea ce ai tu. Se întâmplă ca o pasiune a unui om să fie atât de mare, încât să nască alte pasiuni asemănătoare, în alți oameni mai mici. Ei o să crească tot așa, cu pasiunea respectivă, până când atât de mare o să fie, încât o să trebuiască la rândul ei să fie împărtășită. Cam așa e și povestea Svetlanei Leșan, cea care a dat naștere visului ei…

Pasiune din copilărie

„Am început să dansez în Chișinău, eu fiind din Republica Moldova. La vârsta de 8 ani am început să fac dansuri și îmi plăcea foarte mult încă de atunci, copil fiind, era o pasiune foarte mare, mergeam cu drag la orele de dans. Pasiunea tot creștea odată cu vârsta, eu mergeam înainte fără să mă opresc. Eram într-un colectiv care se numea „Miorița”, după care, pe când să merg la facultate, gândul meu era să urmez economie, dar nu a fost să fie, așa că am ales să fac pedagogie și aveam și secția de coregrafie. Așadar, am îmbinat cumva și pasiunea pentru, dans, dar și cea pentru copii. După facultate, profesorul meu care era și coregraf al Ansamblului „Joc” m-a ajutat să mă angajez ca artist de balet în acest ansamblu profesionist. Astfel, în 1 martie 2002, eu am devenit artist de balet al Ansamblului Național „Joc”. Acolo a început deja performanța. Chiar dacă performanță se facea mai mult în dans popular, noi acolo faceam balet obligatoriu, astfel am însușit atât cunoștințe pentru dans popular, cât și pentru balet. Mergeam la antrenamente la Ansamblul „Joc”, ziua, iar în paralel, seara aveam antrenamente la Colectivul „Codreanca”, unde făceam dansuri sportive. Voiam să cunosc mai mult și mai mult, pentru că toate tipurile de dans erau interesante pentru mine. Toată ziua de dimineața până seara eram numai în repetiții”, a povestit Svetlana Leșan.

Îmbinarea a două pasiuni…

Să ajungă să lucreze cu copiii, așa cum face azi, să-și transmită pasiunea mai departe celor mici, n-a fost ușor. Dar treptat, căutând mereu să facă ceea ce-i place, a reușit…

„Treptat, am început să lucrez și la evenimente, era foarte în vogă să angajezi la nunți, botezuri, dansatori care să vină să danseze și atunci am creat o echipă cu niște prieteni și mergeam la astfel de evenimente. Tot în Chișinău, am început să lucrez cu miri, să-i ajut să-și pregătească primul dans, deci cumva așa am  început să predau, să lucrez cu oameni. Când am ajuns în România, mi s-a propus să lucrez și cu copiii, deși nu prea aveam experiență. Dar n-am dat înapoi, pentru că iubesc copiii și am acea răbdare suficientă. Așa că, în 2018, când am ajuns aici în Târgu Mureș, mi-am propus să adun copii pe care să-i învăț și să le predau exact ceea ce am învățat și eu cândva, să le dăruiesc pasiunea mea pentru dans și lor. Astfel, în primul an, când am încercat să adun copii, am format o grupă cu fetițe a căror vârstă începea de la 3 până la 10-11 ani. Erau 14 fetițe. În 2021 am ieșit la primul concurs cu copiii. Acum lucrez cu trei categorii de vârstă, dintre care trei grupe de copii mici, cu vârsta între 3-5 ani, două grupe de copii cu vârsta între 6-8 ani și doar o grupă de fetițe cu vârsta cuprinsă între 9-16 ani. În total lucrez cu 75 de copii… În toți acești ani de când am început, am tot schimbat în fiecare an locația. Acum, după 5 ani de când tot încercăm să ne așezăm și să creăm un loc al nostru, un loc pentru acest mic colectiv căruia i-am dat numele „Lana Dance”, în sfârșit l-am găsit”, a povestit cea care le învață pe fetițe să danseze.

Un eveniment de mulțumire

Duminică, 18 decembrie, în semn de mulțumire atât față de părinții care au făcut un efort să-și aducă copiii la orele de dans, cât și față de fetele care au muncit cu drag pentru a învăța pași noi, Svetlana a organizat o mică serbare în sala lor de dans. S-au întrecut în mișcări și pași, le-au arătat părinților cât de mult au evoluat și au făcut-o pe draga lor profesoară, mândră de parcursul lor…

„Evenimentul care a avut loc a fost o serbare cu tema Crăciunului, dar a fost mai mult un mod prin care părinții să vadă ce lucrăm. Pentru că ei își aduc copiii la ore, dar nu intră niciodată, nu urmăresc ce fac copiii. Iar acum, la serbare, secretul a fost descoperit, iar noi am arătat rezultatele. Fiind organizate, fetele au arătat tot ce au învățat și chiar dacă unele momente au mai fost văzute, diferența de la o primă vizualizare a părinților și data următoare este că după mai multe lecții și mai mult efort, copiii evoluează și ajung pas cu pas să facă același exercițiu mult mai bine. Sunt copii care vin și de doi ani de zile, au participat și la concursuri, de aceea am organizat această serbare, pentru ca părinții să poată să vadă evoluția lor în timp… Eu practic cu fetele acum dansul modern și dansul tematic. Dansul clasic pentru ele este doar inițiere, așa pas cu pas, să se țină pe vârfuri… E destul de greu la vârsta de 3-5 ani să punem accent pe dans clasic, balet, deși pot să zic că sunt copii care au pasiunea aceasta foarte mare, chiar am descoperit acum o fetiță, pe Valentina, care are doar 4 anișori, dar e foarte pasionată, atentă la orice detaliu și are o predispunere de a face lucrurile foarte bine. Am decis atunci să-i pregătesc un dans pentru ea singură, un solo de copil, pe care l-a dansat în fața părinților. Cu fetițele mai mare, de vârsta 6-8 ani lucrăm mult  pe dansul clasic, pentru că ele deja au acea ținută, pot să execute și niște mișcări mai grele. Deși, ca să nu le plictisesc foarte mult cu dansul clasic, mai fac cu ele și câte ceva din dansul modern și contemporan. Urmează să încep să învăț cu ele și dansul de caracter. Cu fetele mari, de 10-11, chiar și 15 ani lucrez foarte mult pe dans clasic, balet, cer de la ele foarte mult, pentru că performează și pot. Cu ele lucrez și pe dansul de caracter, cu care am fost și la concurs”, a explicat Svetlana Leșan.

Întrebată despre anul 2023, aceasta a răspuns că cel mai important este ca fetele să continue să meargă la cursurile de dans, iar mai apoi… „ne propunem să participăm la cât mai multe concursuri, să facem și să învățăm și mai multe dansuri, astfel încât să promovăm copiii care au talent, să fie văzuți și de alții”.

Ioana MĂRGINEAN

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE