Home / Sanatate / Bronșiolita acută la copii

Bronșiolita acută la copii

Distribuie

Probabil cea mai frecventă boală care ar putea să vă îngrijoreze zilele acestea, astfel încât să mergeți la spital cu un sugar, este bronșiolita acută, potrivit informațiilor preluate de pe pagina Spitalul Virtual pentru Copii.

Ce este bronșiolita? Este o infecție respiratorie care afectează mai ales căile aeriene mici și mijlocii, numite bronșiole.

Ca toate celelalte infecții respiratorii ale copilului, musafirul nedorit (de obicei un virus, cel mai frecvent VSR virusul sincițial respirator) intră în corpul copilului prin infectarea mucoasei nasului și gâtului.

Adică este normal ca un sugar cu bronșiolită să pară „doar” puțin răcit la începutul bolii. NU ESTE de vină medicul ce a consultat inițial copilul dvs! În primele zile nu se aude wheezingul și agravarea face parte din evoluția normală a bolii. https://www.wonderbaba.ie/…/bronchiolitis-the-best…/

Wheezingul este un zgomot fluierător, șuierător, de tonaliate înaltă, ce apare atunci când aerul capătă o mișcare de rotație, ca o morișcă, atunci când trece prin bronșiolele care sunt parțial „înfundate” cu mucus, celule descuamate și prin edem al mucoasei ce tapetează aceste căi aeriene foarte mici.

Aici puteți asculta wheezingul – https://youtu.be/emnBHOZjkT0

Cum putem ajuta un copil cu bronșiolită? Doar „desfundând” căile aeriene: aspirăm secrețiile din nas și umezim secrețiile din bronșiole, astfel încât acestea să poată fi „aruncate” afară de către tusea sugarului.

In cazuri grave în care sugarul nu poate suge și respiră foarte greu trebuie să mergeți la spital, unde va primi oxigen și o perfuzie de hidratare.

In cazuri FOARTE grave va primi medicamente pe cale inhalatorie.

Dacă este o formă medie de boală o să vi se pară că „stați degeaba” la spital, doar cu oxigen, monitorizare, perfuzie și, poate, nebulizări cu ser.

NU VA PRIMI un astfel de copil nici antibiotice și nici medicamente destinate pacientului cu astm (Ventolin, Flixotide sau alt cortizon intravenos). https://www.healthychildren.org/…/Pages/Bronchiolitis.aspx

MESAJUL PRACTIC – toți vrem ca un sugar cu bronșiolită să se facă bine. Și se face… dar durează 2 săptămâni.

Orice intervenție, în afara celor care înmoaie mucusul și desfundă bronșiolele, nu ajută, ba chiar agravează boala.

Un copil viguros ce nu are respirație foarte frecventă (peste 50/minut), desaturare/cianoză, efort respirator foarte mare și nici desaturare poate fi tratat acasă, cu multă răbdare și evetual aerosoli cu ser.

Toți sugarii fără comorbidități se vindecă fără complicații, dacă nu facem tratamente inutile sau greșite.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

VIDEO. Lostrițe mari pe Mureș, în perioada depunerii icrelor

Distribuie Datorită unor reprezentanți ai Ocolului Silvic Lunca Bradului, ne putem bucura de imaginile cu …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.