Home / Interviu / Interviu cu psihologul clinician Ioana-Adriana Florea despre adolescență
Psiholog clinician Ioana-Adriana Florea

Interviu cu psihologul clinician Ioana-Adriana Florea despre adolescență

Distribuie

Ești părinte de adolescent? Grea provocare. Internetul oferă modele perfecte cu care adolescenții vor să se identifice, își fac idoli din diferite personaje din filme, vor libertate și autonomie, trec cu rapiditate de la o stare emoțională la alta, se îndepărtează de familie, prietenii devin cei mai importanți, iar părinții se tem adesea de alegerile pe care aceștia le pot face. Venim cu unele recomandări pentru părinți, cum să interacționeze și să amelioreze relațiile cu propriul adolescent, într-un interviu cu Ioana-Adriana Florea, psiholog clinician.

Pentru început, câteva cuvinte despre dvs, vă rog.

Mă numesc Ioana-Adriana Florea, sunt  psihoterapeut relațional de familie și cuplu în formare (în cadrul Asociației Multiculturale de Psihologie), psiholog clinician  cu drept de liberă practică, mama a trei copii minunați, sunt o persoană curioasă din fire, pasionată de psihoeducație, educație cu blândețe, dezvoltare personală și entuziasmată să cunosc poveștile de viață a celor care îmi calcă pragul  cabinetului, fizic sau online, că așa e în zilele noastre, nu?

Anul acesta, după pandemie, în cabinetul dvs au ajuns mai mulți adolescenți cu anxietate și depresie? Care sunt cauzele?

Din păcate pandemia a lăsat în urma ei multe daune de natură fizică și psihică, atât în rândul adulților, cât și în rândul copiilor și al adolescenților care îndrăznesc să spun că au fost mult mai păgubiți din cauza închiderii școlilor, al cinematografelor, restaurantelor etc. Restricțiile cu care ne-am confruntat au creat reacții de supraprotectie din partea părinților și al cadrelor didactice care într-adevăr pe termen scurt au efect de liniștire însă pe termen lung accentueaza anxietatea, întârzie dezvoltarea autonomiei prin instaurarea unui sentiment de nesiguranță și insuficiență fapt care poate duce și la instalarea unei depresii în adolescență.

Social media, prieten sau dușman?

Cred că…ambele. Dacă folosești social media doar pentru a ”pierde timpul” atunci da, e inamicul tău. Rețelele de socializare sunt pline de ”vieți perfecte” care ar putea să ne scadă stima de sine, să ne facă să ne simțim inferiori sau insuficienți pentru ca mereu e mai verde iarba în curtea vecinului nu-i așa? Însă am descoperit în ultima perioadă și mulți influenceri care promovează stiluri de viață sănătoase, care încearcă prin postările lor să încurajeze, să motiveze și chiar să desfințeze oarecum ideile acestea de perfecțiune în mediul online. Deci e important pe cine alegem noi să urmărim, de unde ne inspirăm și cu ce ne ”umplem timpul” atunci când apelăm la rețele de socializare.

Cum trebuie să vorbim cu copiii noștri? Cum purtăm cu ei un dialog adevărat?

Fie că vorbim de adolescenți sau de copii mai mici cel mai important este să fim conectați cu adevărat la nevoile lor și să creăm un spațiu de siguranță între noi și ei. Adolescenții sunt mult mai  susceptibili și vor realiza imediat dacă mintea noastră este în altă parte atunci când discutăm cu ei sau dacă suntem critici și neîngăduitori cu modul lor de a fi. Și vor reacționa pe măsură!. Pentru a purta cu ei un dialog adevărat trebuie să rămânem curioși față de ce au ei să ne spună, să le dăm timp să vorbească, nu doar să le răspundem imediat,  să le respectăm nevoile, să le apreciem părerile, să le permitem să pună întrebări chiar dacă acestea ne-ar putea face să ne simțim inconfortabil și să le răspundem cu sinceritate.

Care este cel mai frumos și adevărat dar pe care-l putem oferi copiilor noștri?

Nu mă pot gândi la un dar mai frumos și adevărat decât timpul petrecut împreună.Timpul de calitate petrecut cu copilul asigură acestuia succesul în viață pentru că îi oferă o legătură de atașament sigură care îi va permite să formeze relații sigure și iubitoare cu alte persoane. Chiar și adolescenți au încă nevoie să petreacă timp de calitate cu părinții lor, acest timp poate fi petrecut vizualizand un film sau un concert, făcând o plimbare cu bicicleta  sau purtând o conversație cu sens,  sinceră și plăcută.

Cum îi ajutăm pe adolescenți să-și gestioneze emoțiile intense? (eșec la bacalaureat, prima lor iubire….)

Un lucru pe care îl putem face ca și părinți este să le oferim acceptare necondiționată, să insulfăm în ei convingerea că indiferent de rezultat el(ea) este la fel de valoros(oasă) și în același timp să le creăm un spațiu sigur în care să simtă ce au de simțit în acele momente, fie că e vorba de tristețe, teamă sau furie, acestea fiind emoții umane de bază, la fel de elementare ca fericirea. Este important să rămânem conectați cu emoțiile noastre chiar și atunci când acestea sunt negative, să le integrăm  și nu să le amorțim pentru că astfel riscăm să ne ascundem de noi înșiși și să nu ne mai putem bucura nici de momentele frumoase la aceeași intensitate.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Dotări noi pentru școala din Acățari

Distribuie Conducerea Primăriei Comunei Acățari a atribuit, în data de 18 martie 2024, societății Dac …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.