Întâlnire de sfârșit de an organizată la Luduș Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 302 Vizualizări

Întâlnire de sfârșit de an organizată la Luduș

La sfârșitul săptămânii trecute, primarul orașului Luduș, Cristian Moldovan, a invitat oamenii de afaceri și conducătorii de instituții din orașul luduș la o întâlnire cu reprezentanți ai administrației publice locale.

„Dorim ca această întâlnire să fie un moment al bilanțului, dar și de pregătire pentru începerea noului an. Faptul că participanții la această reuniune, care a devenit într-un fel tradițională, dovedește că dumneavoastră reprezentați o comunitate vie și activă în orașul Luduș”, a precizat primarul Cristian Moldovan, care a amintit că întâlnirea se desfășoară după o pauză impusă de restricțiile sanitare.

„Am parcurs o perioadă grea pentru noi toți, timp în care majoritatea afacerilor au avut de suferit și încă ne afectează și influențează în mod negativ aproape toate domeniile de activitate”, a adăugat Cristian Moldovan.

Bugetul local, oglindă a orașului

Primarul a afirmat că oamenii de afaceri reprezintă o reală coloană vertebrală a economiei locale, de care ține cont și pe care o apreciază atunci când se elaborează planul de dezvoltare pe termen mediu și lung al orașului. După ce a precizat cele două surse ale bugetului local, din taxele și impozitele pe proprietate, atât a persoanelor fizice, cât și juridice, precum și din cotele defalcate care revin administrației locale de la bugetul de stat, Cristian Moldovan a prezentat pe larg execuția bugetului de venituri și cheltuieli ale orașului la data de 22 decembrie 2022. Mai întîi, veniturile totale incluse în bugetul pe anul 2022 în sumă de 59.382.000 de lei au fost încasate în procent de 83,24%, adică 49.433.827 de lei. La venituri proprii a fost prevăzută suma de 31.585.000 de lei și s-a încasat suma de 25.410.111 de lei (80,45%).

La capitolul „cheltuieli” a fost prevăzută suma de 49.288.688 de lei, din care pentru Cheltuieli de personal – 14.848.100 de lei; Învățământ – 1.952.512 de lei; Reparații curente la străzi – 578.253 de lei; Bunuri și servicii pentru întreținerea și funcționarea activităților din subordinea Consiliului local ( mai puțin pentru învățământ) – 6.755.513 de lei;  Dobânzi și comisioane – 547.511 de lei; Subvenții pentru transportul în comun a pensionarilor și a elevilor – 1.348.423 de lei; Asistență socială – 2.518.312 de lei (indemnizații acordate persoanelor cu handicap, ajutor pentru lemne pentru beneficiarii de ajutor social, premierea elevilor, concursuri școlare și competiții sportive); Fonduri nerambursabile – 11.517.147 de lei pentru proiecte cu finanțare europeană; Alte cheltuieli – 1.697.245 de lei, din care burse școlare în sumă de 1.326.777 de lei, iar 370.468 de lei sunt contribuții la fonduri de handicap pentru persoane neîncadrate, finanțate din bugetul local, pentru ACS Mureșul Luduș, AC Sportin și Asociația SALVITA SMURD; Cheltuieli de capital – 5.006.641 de lei pentru investiții finanțate din bugetul local; Restituiri de credite și împrumuturi – 1.967.555 de lei ( un credit contractat în anul 2007 și două împrumuturi contractate în anii 2015 și 2016).

Din totalul cheltuielilor de capital (5.006.641 de lei), amintim doar principalele obiective de investiții realizate în anul 2022: Modernizarea a 9 kilometri de străzi, proiect finanțat prin PNDL – 2.893.138 de lei; Sistem informatic integrat – 306.615 de lei; Reparații capitale la imobilul din strada Viitorului nr. 17 – 199.393 de lei; Achiziția imobilului destinat Secției de Psihiatrie a Spitalului Orășenesc – 763.875 de lei; Achiziția și montarea unor camere de supraveghere în parcurile de joacă a copiilor și la obiective de interes public – 49.987 de lei; Eurocontainere de 3.000 de litri, tip clopot – 34.629 de lei; Adăpost modular pentru stație de autobuz – 49.980 de lei; DALI modernizare străzi în centrul vechi al orașului – 70.376 de lei; Semaforizare la trecerea de pietoni – 96.673 de lei.

Realizări și proiecte

„Am făcut această prezentare succintă pentru a vă oferi o vedere de ansamblu asupra modului în care s-au cheltuit banii publici. Știm cu toții că orașul are multe necesități iar banii sunt întotdeauna insuficienți. Marile investiții rămân în continuare tributare zonei guvernamentale și finanțărilor europene, fără de care activitatea noastră ar fi puțin eficientă. Cele două surse de asigurare a fondurilor investiționale, guvernamentale și europene, sunt în continuare vitale pentru viitorul orașului nostru și de aceea trebuie să ne concentrăm în continuare atenția asupra lor”, le-a spus primarul Cristian Moldovan participanților la întâlnire, mulți dintre ei fiind oameni de afaceri.

„Dumneavoastră reprezentați segmentul cel mai dinamic al oricărei societăți moderne. Oamenii de afaceri sunt pilonii pe care se sprijină nu numai economia unui oraș, ci și societatea în ansamblul ei. Cred că prezența dumneavoastră aici e un semn că aveți disponibilitatea și determinarea de a susține în continuare dezvoltarea orașului nostru. Venind și eu din mediul de afaceri vă înțeleg foarte bine problemele cu care vă confruntați și de aceea vreau mediul de afaceri să aibă un sprijin real în zona administrativă. Mediul de afaceri este cel care asigură bunăstarea și dezvoltarea orașului și de aceea este important ca între autoritățile locale și oamenii de afaceri să existe o relație bună, bazată pe încredere și sprijin reciproc. Un mediu de afaceri stabil înseamnă locuri de muncă sigure, înseamnă investiții sigure, înseamnă bunăstare și dezvoltare”, a adăugat Cristian Moldovan.

Fiind la mijlocul celui de-al treilea mandat de primar al orașului Luduș, Cristian Moldovan a prezentat achizițiile realizate în perioada 2020 – 2022, proiectele cu implementarea în anul 2023, proiectele cu implementarea finalizată în anul 2024 și proiectele depuse în vederea obținerii finanțărilor, dar despre care vom relata într-un alt material, mai detaliat, după închiderea execuției bugetare pe anul 2022 și publicarea Raportului anual al primarului.

În încheierea întâlnirii care s-a desfășurat într-un local select, Cristian Moldovan a mulțumit sponsorilor care au fost aproape de adminsitrația publică locală cărora le-a urat „Un nou an fericit cu multă sănătate”, urare adresată și celor prezenți și familiilor lor.

La final, soliștii de muzică populară Roxana și Septimiu Pop și Ovidiu Nechita au interpretat colinde vechi românești, iar invitații au ciocnit câte o cupă de șampanie însoțită de urările anului nou, 2023.

Ioan A. BORGOVAN

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE