2022, anul continuității dezvoltării la Rușii Munți Administrație
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 298 Vizualizări

2022, anul continuității dezvoltării la Rușii Munți

Comuna Rușii Munți a continuat și în 2022 să-și ducă la îndeplinire proiectele de investiții, despre care ne-a vorbit primarul Chiș Bălan Ilie în interviul următor.

Reporter: Cum a fost anul 2022 pentru comuna Rușii Munți?

Chiș Bălan Ilie: 2022 a fost un an destul de bun pentru comuna Rușii Munți. Am avut câteva lucrări de investiții începute anul anterior pe care le-am continuat în acest an. Aici mă refer la regularizarea Văii Dumbrăvii, pârâu care trece prin satul Maiorești, prin care s-au consolidat prin zidire 250 de metri de maluri, betonând-se de asemenea și cei 250 de metri liniari de fund pe Valea Huducului. Aceeași lucrare a permis ca în Rușii Munși, tot pe vreo 265 de metri liniari, să finalizăm practic regularizarea văii satului care vine din părăul Sebeș și se varsă în Mureș asigurând tot timpul anului comuna cu apă curgătoare. Am mai avut în 2022, reabilitat prin împietruire, 1,4 kilometri de drum vicinal Podireu care a devenit astfel practicabil în condiții foarte bune. Valoarea acestei lucrări a fost undeva în jur de 400.000 de lei. La Pârăul Dumbrării valoarea a fost de 450.000 de lei, iar la Valea Suiatul în jur de 400.000 de lei, bani asigurați din bugetul local. Prin aceste lucrări asigurăm securitatea la inundații și accesul oamenilor la drum. În 2022 s-a finalizat SF-ul pe un proiect de asfaltare drum vicinal de care am pomenit, și SF-ul la proiectul de canalizare, proiecte care s-au depus la Ministerul Dezvoltării în vederea finanțării prin Programul ”Anghel Saligny”. Un alt obiectiv important în 2022 a fost cel legat de condițiile de educație pentru copii. La solicitarea consilierilor și a părinților, a fost demarată o reabilitare energetică și extindere la grădinița din comuna Rușii Munți, în ideea de a le asigura celor 50 de copii de la grădiniță un program prelungit. Proiectul tehnic a fost făcut plus detaliile de execuție, urmează să eliberăm autorizația de construcție, documentația ISU și achiziția, iar din ianuarie-februarie să începem lucrarea a cărui valoare se ridică undeva la 900.000 de lei, de asemenea din bugetul local. Tot în 2022 am finalizat lucrările la dinspensarul uman din comună. Lucrarea este recepționată, urmând ca din primăvară cabinetul medicului de familie, cabinetul stomatologic să se mute în noua locație, undeva la câteva sute de metri de sediul Primăriei.

Rep.: Ce aveți în plan pentru 2023?

C.B.I.: Dorim să finalizăm Valea Huducului prin zidirea malurilor și betonarea fundului, astfel ca să fie rezolvată toată valea pe o lungime de 1.300 de metri care este în Maiorești, lucrare necesară tocmai pentru a-i feri pe oameni de eventuale inundații. Vom trece la asfaltarea drumului vicinal Podireu la care avem asigurată finanțarea. Vom trece la canalizare dacă semnăm contractul. De asemenea, avem în plan un parc de aventură pe raza comunei, investiție la care nu am renunțat, și nu în ultimul rând, un cămin pentru persoane vârstnice. La această investiție avem terenul achiziționat și deja se lucrează la studiul de fezabilitate. Este o lucrare extrem de important cu o valoare de peste 1,5 milioane de euro. Cel mai mare obiectiv pentru comuna Rușii Munți este aducțiunea de gaz. Suntem cinci comune pe Valea Mureșului Superior care ne-am constituit într-o asociație pentru această extrem de important investiție. Am întocmit SF-urile pentru extinderea aducțiunii de gaz. Avem promisiuni de la Romgaz ca vor aduce gazul de la Solovăstru până la Aluniș unde se va face o stație de depunere sub presiune, iar fiecare comună să-și distribuie de acolo gazul metan. Încă sumele nu au fost repartizate, și în caz că nu vom putea fi finanțați prin ”Anghel Saligny”, cu această criză energetică, există posibilitatea de finanțare prin PNRR la energia verde. Este un obiectiv pe care mi l-am propus, la fel ca și celelalte comune, și cred că îl vom re- aliza în următorii 4-5 ani.

Rep.: Cum veniți în sprijinul populației în ce privește lemnul de foc?

C.B.I.: Fiecare gospodărie care are peste doi membri primește 8 metri cubi de lemn pe gospodărie, 6 metri cubi de lemn pe gospodărie cu o persoană, 3 metri cubi de lemn pentru familiile care lucrează în străinătate și vin casă ocazional, respectiv 2 metri cubi pentru o singură persoană care lucrează în străinătate. Nu este ușor lucru să asigur masa asta lemnoasă, cam 5.600 de metri cubi de lemn de foc care Îl dăm la populație la un preț la nici jumătate din prețul pieței, respectiv 105 lei metru ster, în condițiile în care pe piață lemnul se vinde cu 250 de lei metru ster.

Rep.: Cum ați întâmpinaț sărbătorile de iarnă?

C.B.I.: În fiecare an conform tradiției, Moș Nicolae a venit în data de 5 decembrie la 250 de copii care l-au întâmpinat în fața Primăriei unde au primit câte un pachețel. Am disstribuit de Crăciun  320 de pachete cu dulciuri pentru copiii din comună cu vârsta între o zi și 14 ani. Și în acest an am  păstrăm tradiția, în a doua zi de Crăciun la Căminul Cultural din Rușii Munți unde a avut loc  un spectacol de colinde și obiceiuri de iarnă. În data de 31 decembrie, la miezul nopții am pășit în  noul an cu un frumos foc de artificii. Ne așteaptă în 2023 obiective importante și îndrăznețe pe care sperăm să le atingem cu bine.

A consemnat Alin ZAHARIE

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE