Home / Social / Asociația OUR Lifetime, aproape de sufletele din Casa ”Sfântul Iosif”

Asociația OUR Lifetime, aproape de sufletele din Casa ”Sfântul Iosif”

Distribuie

Peste 170 de suflete și-au găsit sprijinul la începutul lunii decembrie prin implicarea oamenilor de bine. Au răspuns apelului făcut prin platforma online oamenidebine.ro, lansată la începutul anului de către Asociația OUR Lifetime, cu sprijinul sponsorilor care au finanțat proiectul. „Este vorba de copii și tinerii din așezământul Casa ”Sfântul Iosif” din Odorheiul Secuiesc, județul Harghita, pentru care am adunat sponsorizări în produse și bani și am pregătit un transport de alimente cu bunătăți de tot soiul”, a precizat președintele Asociației OUR Lifetime, ing. Farcaș Mihai-Dan.

Reporter: Unde este acest așezământ și despre ce e vorba acolo?

Farcaș Mihai-Dan: Totul a început în 1992 când o fundație elvețiană, “Basel Hilft” a început construcția unui așezământ, la Odorheiu Secuiesc, compus din 200 de camere și care avea să găzduiască copiii de la un orfelinat din Harghita. A durat 4 ani, în care au trecut prin multe piedici și blocaje, încercând a fi descurajați să-și continue demersul. În 1996 când s-a finalizat construcția, sub argumentul că și orfelinatul din Harghita fusese renovat, autoritățile locale nu au mai fost de acord cu mutarea copiilor și au propus reconversia destinației acestei construcții, într-un centru cultural maghiar, sau chiar o universitate cu predare în limba maghiară. Vă dați seama că atunci când binefăcătorul a refuzat acest abuz, au urmat ani întregi cu foarte multe sacrificii făcute pentru a păstra oaza de învățământ și educație românească într-o regiune în care autoritățile locale aveau alte planuri, iar sprijinul lor era inexistent! Dar în final este vorba de cele câteva sute de copii ce au găsit refugiu, masă caldă, grija și dragostea surorilor franciscane, copii ce au fost învățați ce înseamnă respectul față de aproapele lor, credința în Dumnezeu, crescuți în principii și valori creștine! Copii harnici, învățați să se organizeze și să muncească de mici, dar în același timp să aloce importanță și timp pentru educație! Nu de alta dar majoritatea dintre ei aleg și calea facultății când termină liceul!

Rep.: Cum ați auzit de cauza lor și de ce ați decis să vă implicați?

F.M.D.: Era în urma unei acțiuni din programul “Sănătate pentru copii”, prin care aduceam medici din cadrul unui centru medical, pentru a-i vedea, a-i consulta și a le povesti copiilor din centre de amplasament sau asociații diverse! Atunci ne-a zis pentru prima dată, cineva din media, despre cazul copiilor de la Casa ”Sfântul Iosif.” Despre miracolul care se întâmplă zi de zi acolo și despre acei copii, care înfruntă sorții vieții și reușesc să se realizeze. Apoi într-o altă acțiune în care i-am invitat și pe voluntarii Ligii Studenților UMFST, ne povestesc și ei despre același caz. Ba chiar, aflăm atunci, că șefa promoției de la Facultatea de Litere este din acel așezământ și asemeni ei, mulți alți copii de acolo urmează facultatea și sunt la fel de harnici și interesați de educație. Atunci mesajul s-a legat de ideea de a ne implica în acțiuni de întrajutorare pentru dânșii și am început să organizăm atât partea de pachete, cât și să propagăm mesajul lor de credință în atenția a cât mai mulți oameni de bine. Am reușit să facem două deplasări în acest an, cu foarte multe pachete, dar pentru un colectiv atât de mare de copii, am realizat că nu este suficient.

Rep.: La ce vă referiți cu “miracolul de la Casa ”Sfântul Iosif”?

F.M.D.: Faceți următorul exercițiu de imaginație, iar apoi vă zic ce am înțeles noi prin acel miracol. Câte ouă consumați în familie la un mic dejun? Dar dacă vă este poftă de ceva peste zi, găsiți de regulă ceva în frigider ca să “ciuguliți” nițel? Cam câte kilograme de cartofi, sau de mere, consumați peste an? Cine spală hăinuțele celor mici? Astăzi, la Casa ”Sfântul Iosif” se consumă undeva la 200 de ouă la un mic dejun, undeva la 8 tone de cartofi pe an, respectiv 5 tone de mere pe an. Iar acces la ”ciugulit” și frigider nu este, pentru că fiecare grup de copii vine la sala de mese conform unui orar predefinit. În camere stau de regulă doi copii, unul mai mic și unul mai mare, pentru a se putea ajuta și învăța unul de la unul, care sunt orânduirile și ce responsabilități au. Fiecare copil are propriul uscător pe care-și întinde hăinuțele, după ce și le spală. Au ateliere de creație, ore de învățare și multe alte activități, altele decât timp pierdut pe unelte și distracții din lumea digitală. Nu se plictisesc, pentru că tot timpul este o activitate de făcut, iar temele sunt verificate până la ultimul copilaș, de către surorile din așezământ. Inclusiv meditații individuale între surorile specializate pe anumite materii și fiecare copil care necesită aprofundarea materiei. Dar dincolo de asta, pentru ce înțelegem că este miracol, este modul prin care s-au învățat să scrie scrisori pentru diversele provocări și probleme cu care se confruntă, către Dumnezeu, către Fecioara Maria, iar ajutorul solicitat se materializează. Am rămas surprinși și impresionați de poveștile pe care ni le-au spus și cum s-au găsit soluții la cele mai diverse dintre probleme.

Rep.: Ce veți face mai departe și ce pot face alții să ajute?

F.M.D.: Noi vom continua acest program de întrajutorare prin platforma oamenidebine.ro, prin discuțiile ce le vom purta în continuare cu cât mai mulți oameni de bine și acest îndemn și mesaj de implicare din partea oricui poate face ceva. Ajunge să-i vizitezi, să-i asculți, să le cunoști dorințele și visurile, dar și să afli despre viața fiecăruia și cum au ajuns la acel așezământ! Atât le transmitem, să nu rămână indiferenți, pentru că fiecare ajutor, cât de mic, chiar și vizita și interacțiune cu cei mici de acolo, este un mare gest pentru ei! În 8 decembrie, așezământul împlinește 25 de ani și ne-am dori să adunăm prin bunăvoința oamenilor de bine produse pentru încă un transport către ei: 5.000 de ouă, o carcasă de porc, 500 de pulpe de pui, 2 tone de mere, 3 tone de cartofi! Oricine crede că poate ajuta, îi încurajăm să răspundă acestui apel și să nu rămână indiferenți! Pot să găsească detalii de contact și descrierea altor moduri de întrajutorare pe platforma oamenidebine.ro, unde găsiți detalii despre copiii de la Casa ”Sfântul Iosif”! Ar fi maxim de apreciat dacă-și planifică o vizită acolo, ca să cunoască îndeaproape tot ceea ce nu reușim noi să transpunem într-un scurt interviu.

A consemnat Alin ZAHARIE


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

”Marș pentru Viață” la Luduș

Distribuie Ziua de luni, 25 martie, în care Arhanghelul Gavriil vestește Fecioarei Maria Mântuirea neamului …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.