Home / Administrație / Campionii competiției „Apa trece, proiectele rămân” premiați la Gala Dezvoltării Durabile

Campionii competiției „Apa trece, proiectele rămân” premiați la Gala Dezvoltării Durabile

Distribuie

Luni, 2 ianuarie 2023, în cadrul Galei Dezvoltării Durabile ce a fost transmisă de TVR1, Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României a premiat cinci „campioni” în domeniul utilizării cu înțelepciune a apei. Acești campioni sunt organizații care au derulat proiecte de succes ce pun în valoare apa sau care urmăresc obiective de sustenabilitate în domeniul apei:

UNIVERSITATEA BABEȘ-BOLYAI, FACULTATEA DE GEOGRAFIE – la categoria UNIVERSITĂȚI ȘI INSTITUTE DE CERCETARE, cu proiectul: Restaurarea zonelor umede și a turbăriilor din Regiunea de Nord-Vest

MINISTERUL MEDIULUI, APELOR ȘI PĂDURILOR – la categoria ADMINISTRAȚIE PUBLICĂ, cu proiectul: Întărirea capacității autorității publice centrale în domeniul apelor – RO-FLOODS, actualizare planuri de management al riscului la inundații și hărți de hazard și de risc la inundații

Asociația MAI MULT VERDE – la categoria ONG, cu proiectul Cu Apele Curate

AUCHAN RETAIL ROMANIA – la categoria SOCIETĂȚI COMERCIALE, cu proiectul: Colectare și reciclare a uleiului alimentar uzat

ȘCOALA GIMNAZIALĂ ORBÁN BALÁZS, Odorheiu Secuiesc, jud. Harghita – la categoria ȘCOLI, cu proiectul Amprenta verde

Calitatea foarte bună a proiectelor înscrise în competiție a pus la mare încercare juriul format din: comandor Mircea Târhoacă, comandantul Navei-Școală Mircea, ing. Dan Rădulescu, doctor în hidrotehnică și fost expert la Agenția de Mediu din California și la Agenția de Control a calității apei din Los Angeles și un reprezentant al Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă. Ca urmare, juriul a decis acordarea de mențiuni pentru alte 5 organizații cu proiecte excelente, care dovedesc că în societatea românească gradul de responsabilitate socială și implicare în domeniul sustenabilității este în creștere. Acestea sunt:

Fundația Alex Găvan – mențiune la categoria PREISTORIE, proiectul „Aspretele trăiește”

Administrația Bazinală de Apă Crișuri – mențiune la categoria PRICHINDEI, proiectul „STROPI își face prieteni noi!”

Asociația Nod Makerspace – mențiune  la categoria DÂMBOVIȚA APĂ DULCE, proiectul „Dâmbovița Delivery”

LIDL România – mențiune  la categoria PLASTIC, proiectul „România Limpede”

Asociația ISCOADA – mențiune la categoria SOCIOLOGIE APLICATĂ, proiectul „Zilele ISCOADA – Apă, artă și comunitate”

Criteriile de jurizare au fost următoarele: (1) calitatea proiectelor de a fi colaborative; (2) beneficiul public adus de proiecte; (3) creativitatea; (4) replicabilitatea și vizibilitatea; și (5) capacitatea de a genera continuitate.

La Gală au fost prezentate profilurile campionilor, în speranța că acestea pot inspira și alte organizații să devină campioni ai dezvoltării durabile.

Concursul face parte dintr-un demers mai amplu al Departamentului Dezvoltării Durabile, care a început în 2021. Este un ciclu competițional de 7 ani, prin care DDD își propune să identifice organizațiile care dovedesc atenție la problemele delicate ale societății și care derulează acțiuni în domeniul sustenabilității. Astfel, în 2021 au fost premiații campionii EDUCAȚIEI, în 2022 cei din domeniul APEI, urmând ca în anii următorii să fie căutați cei cu inițiative durabile în următoarele domenii: echitate; sănătate; schimbări climatice; consum și producție; digitalizare.

În fiecare an, competiția care îi premiază de campionii dezvoltării durabile se adresează următoarelor categorii:

ONG: ONG-uri sau grupuri de inițiativă,

ȘCOLI: Școli, licee, grădinițe, Inspectorate școlare județene, instituții de tipul „Palatul Copiilor”, „Casa Corpului Didactic” sau similar,

UNIVERSITĂȚI ȘI CERCETARE: Universități și institute de cercetare & dezvoltare,

ADMINISTRAȚIE PUBLICĂ: Instituții ale administrației publice locale și centrale (Primării, Direcțiile Judeţene pentru Sport şi Tineret, alte instituții ale administrației centrale sau locale, servicii deconcentrate),

SOCIETĂȚI COMERCIALE.

Gala Dezvoltării Durabile a fost realizată în parteneriat cu TVR și face parte dintr-un program de informare și educare a publicului cu privire la cele 17 Obiective ale Dezvoltării Durabile (ODD), înscrise în Strategia Națională pentru Dezvoltare Durabilă a României – Agenda 2030, o strategie coordonată cu Uniunea Europeană și ONU.

(Redacția)


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Conferință regională pe tema combaterii bullying-ului școlar cu participare națională. Ministrul Educației: „Mesajul este- zero violență în școli!”

Distribuie În România, fenomenul bullying-ului este tot mai prezent în viața academică, acolo unde colectivitatea …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.