Consilieri liberali sighișoreni cer demisia primarului Iulian Sârbu Administrație
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 4469 Vizualizări

Consilieri liberali sighișoreni cer demisia primarului Iulian Sârbu

Consilierii liberali din municipiul Sighișoara se declară, prin intermediul unui comunicat de presă, nemulțumiți  de situația taxelor și impozitelor pentru anul 2023 adoptate în cadrul ședinței Consiliului Local Sighișoara în data de 27 decembrie 2022, motiv pentru care cer demisia primarului Iulian Sârbu.

„În data de 27 decembrie a avut loc ultima ședință de consiliul local don Sighișoara. Punctul nouă pe ordinea de zi viza adoptarea de impozitele și taxele pentru 2023. Consilierii PNL au depus înainte de ședința un amendament prin care am solicitat să rămână cotele de impozitare pentru clădiri la nivel de 2022 cum au procedat multe Municipii – de ex. Oradea, Tîrgu Mureș – din România pentru a diminua efectele inflației și a crizei energetice asupra cetățenilor.  Primarul Sarbu a propus o creștere de 66% a cotei de impozitare pentru clădiri nerezidențiale și 17% pentru clădiri nerezidențiale. De asemenea n-am fost de acord cu introducerea unei taxe speciale noi pentru întreținerea străzilor in valoare de 100 de lei anual pentru fiecare gospodărie și pentru fiecare persoana juridică. Consilierii PSD au depus un amendament prin care au solicitat mici  reduceri privind mijloacele de transport.

Fără nicio explicație, in timpul discuțiilor, fără să fie supuse  la vot amendamentele primarul Sirbu a retras proiectul de hotărâre de pe ordinea de zi fără să anunțe aceasta intenție în prealabil.

Dacă ar fi anunțat decizia lui de a retrage proiectului de hotărâre în prealabil, atunci am fi putut iniția un dialog pentru a găsi o soluție convenabilă pentru sighișoreni, pentru a evita aplicarea cotelor maxime;  însă primarul Sarbu nu ne a dat nicio șansă să evităm aplicarea acestor cote maxime.

Considerăm că este datoria primarului să inițieze discuții și eventuale negocieri atunci când  inițiază  proiecte de hotărâre cu impact direct și semnificativ asupra populației. prin dialog poate fi asigurată  o majoritate, mai ales când nu ai o majoritate din oficiu, componenta Consiliului Local Fiind următoarea: PNL 7 consilieri, Uips, formațiunea din care face parte primarul Sarbu 6 consilieri, PSD 3 consilieri, UDMR 2 consilieri și PMP 1 consilieri. Primarul Sirbu a omis să vorbească in prealabil cu formațiunile politice.

Consecința deciziei primarul lui Sarbu este aplicarea cotelor maxime de impozitare prevăzute de Codul Fiscal și anume 0,2% pentru clădiri rezidențiale și 1,3 % pentru clădiri nerezidențiale. Asta înseamnă o creștere de 133% pentru clădiri rezidențiale  și 44% pentru clădiri nerezidențiale.

Probabil nu vor mai fi valabile / vor fi eliminate din oficiu și reducerile pentru plățile anticipate și scutirile pentru ONG-urile, monumentele istorice samd. .

Decizia primarului Sirbu pentru aplicarea cotelor maxime de impozitare este ireversibilă fiind luată in ultima zi posibilă și anume 3 zile lucrătoare înainte de expirarea exercițiului bugetar.

Credem că primarul Sirbu defapt a avut doua obiective:

Să obțină cote maxime de impozitare.

Sa învinovățească viclean și nefondat consilierii locali pentru aceasta decizie

În loc să inițieze reformele necesare privind aparatul de specialitate a primăriei și întreprinderile publice Ecoserv și ATT, să reducă birocrația, să atragă investitori și să promoveze turismul, ceea ce a promis sighișorenilor, primarul Sirbu a ales cea mai ușoară cale de mărire a impozitelor.

Considerăm că decizia primarului Sirbu este iresponsabilă, nefiind in interesul sighișorenilor.

Solicităm demisia primarului Sirbu”, se arată în comunicatul transmis de grupul comsilierilor PNL din Consiliul Local Sighișoara.

(Redacția)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE