Eldi Brutărie. Trei generații în slujba unei afaceri de succes
5 ianuarie 2023Brutăria Eldi reprezintă un nume de referință în peisajul economic mureșean, business-ul fondat de Kabai Elek în urmă cu aproape trei decenii fiind un exemplu de tenacitate în lupta cu timpul, dar mai ales este o poveste despre calitate, de la care fondatorul Eldi nu s-a abătut nicio clipă. Despre copilul său de suet, pe nume Eldi, s-ar putea scrie o carte, una pe cât de frumoasă, pe atât de plină de încercări prin care Kabai Elek a trecut de fiecare dată cu brio. Despre toate acestea aflăm în materialul următor chiar de la fondatorul Eldi, Kabai Elek.
„Povestea firmei Eldi a început cu mulți ani în urmă. Exista o brutărie veche a comunei Bălăușeri cu un cuptor tradițional de cărămidă în care se făcea pâine pentru cele 7 sate aparținătoare comunei Bălăușeri. Erau vremurile în care pâinea era pe cartelă, iar distribuția se făcea cu căruța. După Revoluție, brutăria a fost scoasă la licitație. Având în vedere că atât soția, cât și eu lucram în brutărie, am avut niște avantaje, fapt pentru care am avut câștig de cauză”, își începe povestea Kabai Elek, fondatorul SC Eldi Brutăria SRL. Începuturile au fost grele pentru Kabai Elek în noua sa postură de administrator de brutărie. Lipsa materiei prime, situația financiară instabilă au făcut ca startul să fie unul greoi pentru brutăria din Agrișteu. „Nu prea am avut altă soluție decât să mă lupt cu fosta mare fabrică de pâine Mopan din Târgu Mureș, un titan al panificației de la acea vreme, cu sute de angajați, precum și cu secția de pâine din Fântânele. Încet, încet am început să producem, iar singurul obiectiv al meu a fost să facem calitate. Probabil că acest obiectiv a fost, de fapt, momentul de lansare al firmei. La început, în brutărie lucram eu și soția mea, plus încă șase angajați. La acea vreme de început produceam câteva sute de kilograme de pâine pe zi. În anul 1996 produceam undeva la 800-900 de kilograme de pâine pe zi cu personalul existent în brutărie. Făcând calitate, am început să contăm pe piața. Au început să apară magazine private în Târgu Mureș, dar și în satele învecinate care și-au manifestat interesul pentru pâinea noastră, în detrimentul celei produse de Mopan. A fost un impuls pentru mine de a merge înainte axat pe acest aspect al calității pâinii”, spune Kabai Elek.
În pas cu cerințele pieței
În permanență, Kabai Elek a căutat soluții, motiv pentru care afacerea Eldi începea să se dezvolte. Așa se explică pasul făcut spre segmentul de patiserie prin achiziția unei secții în Târgu Mureș, în stația de autobuz ”Cosmos” din Cartierul Dâmbu Pietros, precum și trecerea de la cuptoarele de cărămidă la cele mai moderne, investiții care au consolidat poziția Eldi pe piață.
Pasul definitoriu în ceea ce privește dezvoltarea firmei Eldi l-a reprezentat implementarea unui proiect pe fonduri europene de 3,5 milioane, câștigat în 2011.
„În 2010 am auzit că pentru mediul rural vor fi disponibile fonduri europene pentru industria de panificație. Rapid am făcut un studiu de fezabilitate și am depus dosarul la AFIR Alba Iulia. În februarie 2011 am primit înștiințarea că proiectul este eligibil, finanțabil în proporție de 50 %. Mai exact, din cele 3,5 milioane euro, cât era valoarea proiectului, jumătate trebuia să le plătim noi. Nu am avut încotro și am apelat la un credit bancar. Pe această cale vreau să mulțumesc echipei BRD care a avut încredere în noi și ne-a ajutat. În 2010-2011 ajungeam la o producție de 200 de tone, problema era că nu mai puteam crește, tocmai din această cauză am găsit o posibilitate să încerc să fac ceva. Spre bucuria mea, bunul Dumnezeu a fost alături de mine și am câștigat proiectul. Când am făcut studiul de fezabilitate, i-am cerut arhitectului să facă în așa fel încă să se dubleze capacitatea de producție. La finele lui 2011 am făcut licitațiile pentru constructor, termenul de finalizare fiind luna septembrie a anului 2012”, povestește Kabai Elek, care a ținut să-l remarce pe cel care s-a ocupat și de partea tehnică în ce privește utilajele. „În paralel cu construcția, am demarat și achiziția utilajelor. Un mare noroc, fără de care poate nici nu eram aici, a fost că în zona noastră am găsit un inginer automatist, chiar în comuna Bălăușeri, Szabo Zsolt. Când am început să aducem utilajele de ultimă generație din Italia, Germania, acest inginer a participat împreună cu noi la montarea lor împreună cu producătorul, aspect care ne-a ajutat enorm. În 11 septembrie 2012 a fost scoasă prima șarjă de pâine în secția cea nouă”, a precizat Kabai Elek.
Calitatea umană, factor esențial
Factorul uman a fost mereu unul esential pentru Kabai Elek, fără de care Eldi nu putea trece cu brio examenul timpului, dar mai ales pe cel al calității. „Dat fiind faptul că secția de pâine era la Agrișteu, cea de panificație în Dâmbu, iar birourile în Tudor, cartier în municipiul Târgu Mureș, am zis să încerc să le aduc într-un singur loc, la Agrișteu. Nu a fost deloc simplu, oamenii de aici nu cunoșteau produsele de patiserie, plus că trebuia să închiriez mașini cu care să aduc oamenii la muncă din zona Târgu Mureșului. La Mopan, lucrurile nu mergeau chiar bine, atmosfera nu era deloc una plăcută în ce privește relația conducerii cu angajații. Așa se face că am apelat la câteva persoane cu experiență din cadrul Mopan să vină la noi, și aici îi amintesc pe Rodica Iacob, Eleonora Cosmi, Seres Gyöngyi, Simon Ilona, Simon Ferencz. Dânșii au auzit că sunt un om de cuvânt și au acceptat să vină să lucreze pentru Eldi. Trebuie să le mulțumesc lor și tuturor angajaților nu doar de aici din Agrișteu, ci și din Târgu Mureș, Acățari, Văleni, Găiești, dar și Sângeorgiu de Pădure, Viforoasa, Fântânele. Fără aportul lor nu eram astăzi pe piață. Cu mândrie pot spune că în prezent asigurăm un loc de muncă pentru 310 angajați. Pe o parte dintre ei i-am calificat. Îi mulțumesc Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură a Județului Mureș și, personal, domnului președinte Vasile Pop, care ne-a ajutat cu specialiști care ne-au sprijinit să calificăm angajații”, spune Kabai Elek.
Familia, factor de stabilitate și dezvoltare
Elementul care a determinat firma Eldi să se dezvolte a fost, fără doar și poate, familia, începând cu Kabai și Erzsebet Elek, continuând cu cei trei copii, Kabai Eva, Kabai Elek Csaba și Kabai Annamaria. „Fata cea mare, Kabai Eva lucrează în cadrul firmei, băiatul, Kabai Elek Csaba a terminat ingineria produselor alimentare, specializarea panificație, și lucrează, de asemenea, în Eldi, iar fiica cea mică, Kabai Annamaria e medic stomatolog aici, în Agrișteu, deci pot spune că e tot acasă. Cu mândrie pot să spun că am reușit să fac în așa fel încât copiii mei să nu-și caute fericirea peste hotare, să-și continue existența și să își găsească fericirea pe plaiurile natale”, spune Kabai Elek.
Nepotul Attila, mândria bunicului
Așchia nu sare departe de trunchi, spune un proverb care se potrivește de minune familiei Kabai. Nepotul Asztalos Attila Jr., care este bucuria lui Kabai Elek, lucrează, de asemenea, în cadrul companiei de familie.
„Suntem o prezență constantă la evenimentele mari din țară din domeniul panificației, cel mai important fiind Expo GastroPan, unde participăm în fiecare an. Încă de la o vârstă destul de mică îl luam cu noi și pe nepotul Attila. Făceam asta deoarece ne doream să-l facem să îndrăgească această meserie, să conștientizeze faptul că îți poate aduce o imensă satisfacție când știi că produci cu mâinile tale pentru atâtea familii pâinea cea de toate zilele. Așa se face că, în acest an, nepotul, care deja lucrează în secția de la Agrișteu, și-a exprimat dorința de a participa la Expo GastroPan cu o pâine artizanală făcută de el. A fost, practic, primul lui concurs la care a participat, alături de colegul și bunul său prieten Marcel Pop. Cei doi nu au concurat neapărat pentru a câștiga, mai degrabă pentru a acumula experiență. Când s-au anunțat câștigătorii, în ordinea descrescătoare tot nu auzeam numele său. Mențiune, Locul 3, Locul 2, iar la primul loc a fost rostit numele Asztalos Attila Jr., Brutăria Eldi, ”Pâinea Anului”. Acest premiu a fost precum un șut în fund care să te împingă înainte, Attila chiar mi-a și spus după câștigarea premiului că dorește să învețe cât mai mult despre această meserie, fapt pentru care am apelat la prietenii mei din Ungaria și Germania să ne poată ajuta în ce privește specializarea nepotului Attila și a lui Marcel. Le mulțumesc pe această cale lui Szabadfi Szabolcs, Diller Gabrielle, Günther Kaufmann și Szász Ábel, ultimul fiind angajat în cadrul firmei Eldi, pentru sprijinul acordat în ultimii 20 de ani”, a menționat Kabai Elek.
Zis și făcut, cei doi au făcut pasul spre mult râvnita specializare, călcând practic pe urmele tatălui și bunicului, dacă e să ne referim la nepotul Attila. „În luna noiembrie a acestui an, cei doi au plecat împreună în Ungaria, la brutăria artizanală deținută de Szabadfi Szabolcs, și în Germania, la brutăria la care am lucrat atât eu, cât și băiatul Csaba, Bäckerei Reiner Stolzenberger din Bönnigheim, precum și la Bäckerei Heinerich Klaus din Ingersheim. Înainte de a merge la această specializare din Germania, i-am spus nepotului următoarele: doar tu trebuie să decizi ce vrei cu adevărat. Eu, bunicul, nu vreau să te forțez să iubești meseria asta. Este o meserie pe cât de frumoasă, pe atât de grea și trebuie să fi conștient de faptul că atunci când alții sărbătoresc sau se odihnesc, tu atunci trebuie să muncești. Făcând cu drag, cu calitate și cu respect față de clienți, cu siguranță că vei putea trăi de pe urma acestei meserii”, a spus Kabai Elek.
Succesul întregii echipe Eldi!
Cu satisfacție, părintele fondator Eldi se poate considera un învingător, atât în lupta cu cei de la Mopan, cât și cu vicisitudinile vremii peste care a reușit să treacă de fiecare dată cu bine. „Această victorie nu-mi aparține doar mie, toată echipa Eldi, toți angajații au meritul acestui rezultat, eu doar am încercat să-i conduc spre direcția cea bună. Fără munca lor, fără munca în echipă, Brutăria Eldi nu s-ar aa în locul în care este azi. Nu în ultimul rând, aș dori să îi mulțumesc directorului general Sándor Csongor pentru munca pe care o desfășoară în cadrul Brutăriei Eldi”, subliniază Kabai Elek.
De foarte mulți ani de zile, firma Eldi Brutărie din Agrișteu este în Topul Firmelor pe locul 1, clasare care îi onorează și îi obligă ca în viitor să mențină stacheta ridicată. “Dacă în septembrie 2004 s-a deschis primul Eldi în cartierul Dâmbu Pietros din Târgu Mureș, în stația de autobuz ”Cosmos”, cu mândrie și cu responsabilitate putem spune că nu este ușor să produci 600-700 de tone de produse pe care să le vinzi în cele 55 de magazine proprii ale firmei Eldi. Suntem prezenți în 5 județe, Mureș, Cluj, Sibiu, Harghita și Bistrița-Năsăud. Gama de sortimente Eldi este foarte mare atât în ce privește pâinea, cât și la produsele de patiserie. Cu bucurie trebuie să spun că produsele noastre se regăsesc inclusiv în Spania și Anglia. A fost un drum lung și anevoios până să ajungem unde suntem azi. Nu am crezut niciodată că vom ajunge unde suntem în prezent. La început, dorința noastră era ca cele șapte sate aparținătoare comunei Bălăușeri să aibă parte de pâinea cea de toate zilele, iar noi să avem un loc de muncă pentru a ne putea crește copiii. Am ajuns să fim prezenți în 5 județe, să avem grijă de clienții noștri. Pe această cale le mulțumesc tuturor clienților noștri, vom face tot ce e necesar ca aceștia să aibă în continuare parte de produse proaspete, gustoase și de calitate. Dacă mulți ar ști cât de mult se lucrează într-o brutărie până când pâinea ajunge pe masa tuturora, cu siguranță că lumea ar aprecia mult mai mult atât pâinea cât și munca brutarului”, a conchis Kabai Elek.
Alin ZAHARIE & Ștefan BRUMAR
Lasă un comentariu