„Cu fluier, tobă și didgeridoo…”, o nouă expoziție la Muzeul Județean Mureș Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 195 Vizualizări

„Cu fluier, tobă și didgeridoo…”, o nouă expoziție la Muzeul Județean Mureș

Marți, 17 ianuarie, de la ora 17.00, la Secția de Istorie și Arheologie a Muzeului Județean Mureș va avea loc vernisajul expoziției „”Cu fluier, tobă și didgeridoo…Instrumentele popoarelor din colecția Muzeului Etnografic din Budapesta”.

La vernisajul expoziției vor lua cuvântul Pálóczy Krisztina, curatorul expoziției, muzeograf la Muzeul Etnografic din Budapesta și Ötvös Koppány-Bulcsú, directorul Muzeului Județean Mureș. Prelegerile vor fi urmate de un concert instrumental asigurat de Radu Varga, care va face o demonstrație de folosire a șanturului și a neiului, două instrumente vechi, cu o poveste pe măsură.

„În înțelegerea teoriei culturii, muzica este o imitație a naturii, de aceea se poate spune că muzica, asa cum o știm noi astăzi, a plecat de la zgomotele întâlnite de om în natura: foșnetul frunzelor, apa curgătoare, cântecul păsărilor și altele. În ceea ce privește criterul sursei sonore, cu alte cuvinte sursa naturii sonore, practicarea muzicii se împarte în două grupuri majore: muzica vocală și muzica instrumentală. În cazul muzicii vocale, sursa sunetului este vocea umană, iar în cazul muzicii instrumentale, sursa sonoră este un instrument, care poate fi definit ca un corp sau ca un mediu vibrant. Când vorbim despre instrumente muzicale, de obicei ne referim la instrumente care sunt folosite pentru a produce muzică. În același timp, putem folosi instrumente care au fost concepute inițial pentru alte scopuri, așa că putem spune că un instrument muzical este orice unealtă a cărei funcție este aceea de a produce un sunet. O gaură în pământ, acoperită cu o bucată de scoarță de copac, poate funcționa și ca instrument dacă este lovită cu piciorul, producând un sunet înfundat, specific sursei. În întreaga lume există instrumente muzicale care au ajuns la anumite popoare în timpul migrației. Cu toate acestea, există și instrumente care au fost create independent în diferite părți ale lumii. Exemplele incluzând fluierele și tobele care apar aproape peste tot în lume sub diferite forme.

Prezenta expoziție ilustrează asemănările și deosebirile instrumentelor muzicale provenite de pe mai multe continente ale lumii, care reprezintă o parte din cele peste 3.000 de instrumente aflate în colecția Muzeului Etnografic de la Budapesta. Gruparea instrumentelor exemplificate în expoziție s-a bazat pe cele 4 grupe principale ale sistemului HORNBOSTEL și SACHS acceptat internațional: instrumente idiofone, membranofone, cordofone și aerofone. Cu ajutorul căștilor, vizitatorii vor putea asculta sunetele produse de instrumentele expuse, prin intermediul cărora vor fi ghidați auditiv printr-o scurtă istorie a muzicii. Elementul interactiv al expoziției este dat de posibilitatea vizitatorilor de a testa sunetele anumitor tipuri de instrumente”, se prezintă în descrierea evenimentului.

Expoziția va putea fi vizitată până la 30 aprilie 2023, de marți până vineri, între orele 09:00 și 17:00, sâmbăta și duminica, între orele 10:00 și 14:00. Lunea este închis. Prețul biletului pentru intrare este de 15 lei pentru adulți, 7 lei pentru pensionari și 3 lei pentru elevi și studenți.

I.M.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE