Anul Maniu-150 de ani de la nașterea lui Iuliu Maniu Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 136 Vizualizări

Anul Maniu-150 de ani de la nașterea lui Iuliu Maniu

„8 ianuarie – 150 de ani de la nașterea lui Iuliu Maniu, omul cu cea mai înaltă dimensiune morală din politica și istoria României a primei jumătăți a secolului XX, care a exprimat esența ideii de naționalism fără de care nu există patriotismul.

Un popor se înalță în istoria lumii, nu prin bătăliile câștigate asupra altor popoare, nu prin supremațiile conjuncturale politice, economice sau de alt tip, ci prin conștiințele ivite și crescute în matca acelor națiuni.

Iuliu Maniu, prin viață, vorbă și faptă, prin sacrificiul asumat, reprezintă o esență a conștiinței creștine din spațiul românesc. Au mai fost mari oameni politici, iubitori de țară și neam, dar extrem de puțini au exprimat forța unei conștiințe. Pentru că, așa cum spunea, cu secole în urmă, cronicarul Grigore Ureche, ”Dumnezeu, nu în mulți, ci în puțini își arată puterea.” În Iuliu Maniu Dumnezeu și-a arătat puterea. Puterea de a-i uni pe români, în credința strămoșeștilor valori creștine, sub sceptrul Regelui Ferdinand.

”Am luptat întotdeauna, spunea Iuliu Maniu la 21 noiembrie 1937, pentru ideea națională, pentru democrația curată, pentru constituționalismul nefalsificat, pentru introducerea unei concepțiuni morale în viața de stat, ca și în cea socială, care să fie realizate printr-o monarhie constituțională, întruchipare a demnității naționale și a demnității sociale.” ”Eu de la calea mea nu mă abat, eu hotărârile nu mi le schimb.”

Crezul lui Iuliu Maniu reverberează în timp și actualitatea lui ar trebui să ne curețe, să ne purifice, să ne aplece mai des în rugăciune și meditație despre rostul nostru, pe acest pământ pe care ne-a fost hărăzit drumul spre cereasca mântuire. Rostul nostru, acum, poate mai mult ca niciodată, este să ne consacrăm binelui, care nu ne poate veni din străine și exterioare zări, ci din noi înșine, și din morala creștină care a definit dintotdeauna spiritualitatea românească.

Nu poți gândi și trăi ca Iuliu Maniu decât dacă-ți iubești Țara și Neamul și le așezi deasupra existenței tale.

Despre Iuliu Maniu se poate vorbi cu cuvintele pe care o altă conștiință a românilor, Mircea Vulcănescu, le rostea despre Ion Creangă: ” A fost un om de pe la noi. Un om. Și pentru că a fost un om, în vremile acestea de măscări, slăvit îi va rămâne numele și neamul, în neamul neamului, cât va fi neamul românesc.”

Marilena Rotaru, scriitoare

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE