Dan Tănasă, reacție despre ”discriminarea urmașilor românilor expulzați din Nordul Ardealului în 1940” Politic
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 310 Vizualizări

Dan Tănasă, reacție despre ”discriminarea urmașilor românilor expulzați din Nordul Ardealului în 1940”

Deputatul AUR de Mureș Dan Tănasă ridică problema unei Ordonanțe de Urgență prin care se amână din nou plata indemnizației urmașilor românilor expulzați din Nordul Ardealului în 1940.

„Guvernul supune unei rușini teribile urmașii românilor expulzați din Ardealul de Nord în 1940 prin impunerea unei noi amânări la plata indemnizațiilor timp de un an. Această practică recurentă a Guvernului trădează o lipsă de respect și demonstrează din nou cât de puțin sunt interesați guvernanții de soarta categoriilor sociale aflate în defavoare”, a explicat deputatul AUR de Mureș.

În data de 9 decembrie a fost publicată în Monitorul Oficial Ordonanța de Urgență nr. 168/2022 prin care acordarea indemnizațiilor copiilor urmași de refugiați și plata acestor indemnizații s-a amânat pentru 1 ianuarie 2024, lăsând și fără această mică compensare urmașii familiilor care în 1940 au fugit din calea terorii horthyste.

”Urmașii românilor expulzați în 1940 din localitățile lor de baștină în urma Diktatului prin care Nord-Vestul Ardealului a revenit Ungariei reprezintă o categorie socială aparte, provenind din familii care au suferit teribil în fața terorii horthyste, având singura vină că s-au născut români pe pământ românesc. Este așadar inacceptabil ca tocmai această categorie să fie discriminată și să sufere din nou din cauza unei ordonanțe care amână doar plata indemnizațiilor urmașilor românilor expulzați în 1940 nu și a urmașilor minoritarilor din România persecutați, întrebându-ne totodată care sunt prioritățile și viziunea executivului când se iau măsuri în sensul amânării sau reducerii indemnizațiilor și beneficiilor în mod discriminatoriu”, a explicat contextul Dan Tănasă.

Totodată, deputatul AUR de Mureș este de părere că ”nu poate exista justificare pentru o astfel de nedreptate atunci când vine vorba de aceste categorii sociale care beneficiază de indemnizații în urma unor suferințe și traume teribile”, respectiv că ”justificările ridicule privind impactul bugetar devin irelevante când vedem că partidele aflate la guvernare măresc constant salariile și pensiile unor categorii privilegiate dar amână constant indemnizațiile minuscule ale unor urmași îndurerați” și ”deși există resurse suficiente pentru pensii speciale de ordinul zecilor de mii de lei, aparent nu se găsesc fonduri necesare câtorva indemnizații modeste pentru urmașii celor care au pătimit în fața ocupanților.”

 „Adresez un apel categoric pentru îndreptarea acestei discriminări, executivul actual având datoria morală și totodată atribuțiile firești în sensul protejării unor categorii sensibile precum cea aflată în discuție. Am adresat interpelări către Ministrul Muncii și Ministrul Finanțelor pentru îndreptarea acestei situații și identificarea resurselor financiare astfel ca plata acestor indemnizații sa fie efectuată cât mai curând. Această jignire trebuie să înceteze iar Guvernul PSD-PNL-UDMR să nu uite că prin jertfa acestor români persecutați s-a clădit România de astăzi!”, a concluzionat deputatul mureșean.

(Redacția)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Citește și:

RecomandariCiteste Zi de Zi Online


 

 

 
 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE