Cele mai bune țesături pentru a ne proteja de frigul extrem Altele
  • I.T
  • 0 comentarii
  • 201 Vizualizări

Cele mai bune țesături pentru a ne proteja de frigul extrem

Fie că plănuiți o expediție polară sau pur și simplu încercați să vă păstrați căldura atunci când escaladați un perete, nimic nu se compară cu eficiența termică pentru a vă atinge obiectivul. Fie că sunteți în căutarea unei geci de iarnă de zi cu zi sau a unui mijloc de supraviețuire în expedițiile din Himalaya, acest ghid vă va oferi informațiile de care aveți nevoie pentru a alege cel mai bun material pentru nevoile dumneavoastră.

Lâna

Lâna, ca material de încălzire, există încă din neolitic, iar mii de ani mai târziu este încă folosită în același scop. Pe lângă faptul că este un izolator excelent, absoarbe umezeala, este rezistent, elastic și foarte confortabil de purtat. Singurul „dar” este că multe persoane consideră că provoacă mâncărimi și poate provoca chiar alergii, așa că este mai bine să purtați geci de iarnă de lână peste un prim strat aproape de piele. În plus, în zilele noastre este dificil să găsești geci de iarnă din lână 100%, deoarece de cele mai multe ori aceasta este combinată cu alte materiale, cum ar fi bumbacul sau poliesterul. Atunci când nu este 100% naturală, este mai puțin eficientă împotriva răcelii.

Lâna poate fi de capră, de oaie, de vigonie sau de alpaca, cea mai moale, mai fină și mai puțin alergenică. Cea mai călduroasă și mai moale, dar și cea mai scumpă, este lâna de cașmir de capră.

Pânză

Pânza este ideală pentru a ne proteja de frig, deoarece este ușoară, izolatoare și moale, motiv pentru care o găsim în toate tipurile de îmbrăcăminte exterioară, în special în paltoane și jachete, cum ar fi The North Face. Acesta poate fi sintetic și poate fi fabricat din țesături naturale, cum ar fi lâna, din țesături sintetice, cum ar fi poliesterul, viscoza sau elastanul, sau dintr-o combinație a celor două. Mouflonul este un tip de pânză mai groasă și chiar mai eficientă împotriva frigului.

Flanelă

Flanelul este o țesătură moale din bumbac, lână, poliester sau un amestec al acestora și se caracterizează printr-o senzație de puf pe o parte, rezultat al cardării țesăturii. Moliciunea sa. Este izolant, ușor și moale și îl găsim în principal în articole de îmbrăcăminte, cum ar fi cămăși, pijamale, dar și în geci, cum ar fi The North Face.

Nilon

Această țesătură sintetică poate fi găsită în multe geci de iarnă, dar mai ales este țesătura sintetică prin excelență a tricourilor termice care se poartă pe lângă piele. Este foarte subțire, nu generează transpirație și este o opțiune excelentă, cum ar fi articolele de la The North Face, pentru a vă menține cald fără a purta prea multe haine.

Poliester

La fel ca și nailonul, poliesterul termic poate fi găsit într-o mare varietate de țesături, cum ar fi fleece polar, flanelă… Este, de asemenea, utilizat pe scară largă în lenjeria de corp termică și în îmbrăcămintea sportivă datorită capacității sale de respirație.

Catifea

Un alt clasic de ani de zile este catifeaua, o țesătură, de obicei din bumbac – uneori din lână – a cărei grosime, consistență și moliciune o fac o țesătură ideală pentru zilele mai reci. Deși poate fi văzut și la jachete, este folosit de obicei la pantaloni.

Dar ploaia sau zăpada?

Dacă vremea nu este doar rece, ci și umedă, înzăpezită sau ploioasă, cele mai bune materiale sunt cele impermeabile și din puf, cum sunt cele de la The North Face. Deoarece nu respiră bine, ideal este să le combinați cu articole de îmbrăcăminte respirabile pe dedesubt, cum ar fi lâna, căptușeala etc.

În mod ideal, în trei straturi

Oricât de eficientă ar fi o țesătură, un singur strat nu este suficient pentru a vă ține de cald și a vă izola de frig și umezeală. Trei straturi sunt ideale. Primul strat ar trebui să fie bine ajustat, elastic, subțire și respirabil. Dacă este posibil, ar trebui să aibă cât mai puține cusături, astfel încât să fie confortabil.

În cel de-al doilea strat, trebuie să optați pentru haine mai lejere, confecționate din țesături care vă protejează de frigul de afară, care rețin căldura degajată de corp și care respiră, cum ar fi lâna, polarul, flanela etc.

Al treilea strat este cel care va fi în contact cu exteriorul, adică paltoane, parka, pene… Țesăturile în acest caz sunt, de asemenea, foarte variabile, de la pânză la țesături impermeabile pentru a proteja de vânt și umiditate.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE