Proiecte de energie regenerabilă, în atenția Consiliului Județean Mureș Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 268 Vizualizări

Proiecte de energie regenerabilă, în atenția Consiliului Județean Mureș

Kovács Mihály Levente, vicepreședinte al Consiliului Județean Mureș, a declarat joi, 12 ianuarie 2023, în timpul dezbaterii regionale privind progresul în implementarea Strategiei Naţionale pentru Dezvoltarea Durabilă a României 2030, că instituţia este interesată de proiecte care au ca obiectiv hidrogenul produs prin utilizare de energie regenerabilă, informează www.agerpres.ro.
”În contextul tranziţiei juste care este şi coloana vertebrală a dezvoltării durabile, judeţul Mureş este marcat de extracţia gazelor naturale care a facilitat dezvoltarea unor activităţi industriale, precum cea chimică. Aici funcţionează cea mai mare fabrică de îngrăşăminte cu azot din ţară, în proprietatea Azomureş şi cea de producţie energie electrică, prin CET Iernut, aflată în portofoliul Romgaz, o termocentrală care produce 600 MW şi care funcţionează pe bază de gaze naturale, cu un rol strategic în sistemul energetic naţional. În acest context, Consiliul Judeţean Mureş este preocupat în a identifica modalităţi sustenabile de reducere graduală a dependenţei judeţului de gazele naturale. O zonă de interes pentru autoritatea judeţeană este dezvoltarea de proiecte care au ca obiectiv hidrogenul produs prin utilizare de energie regenerabilă (green hydrogen)”, a afirmat Kovács Mihály Levente la dezbaterea organizată la Târgu Mureş de Departamentul pentru dezvoltare durabilă din Guvern.


Consiliul Județean Mureş mai are ca obiectiv construirea unui centru expoziţional şi tehnologic cu emisii reduse de dioxid de carbon, care va găzdui şi un centru de inovare în parteneriat cu universităţi locale, va încuraja colaborarea dintre universităţi şi mediul de afaceri şi construirea de firme noi în zona de eficienţă energetică şi energie verde. De asemenea, a arătat Kovács Mihály Levente, se doreşte construirea unui parc fotovoltaic pe terenul Aeroportului ”Transilvania” Târgu Mureş, care va asigura necesarul de energie electrică pentru unitatea aeroportuară şi parcul industrial.

Kovács Mihály Levente a spus că administraţia judeţeană urmăreşte şi realizarea de proiecte energetice integrate pentru clădirile publice care vor include scăderea costurilor cu energia prin anveloparea lor, îmbunătăţirea confortului termic prin generarea de căldură pe baza de hidrogen şi creşterea eficienţei energetice prin implementarea de sisteme de iluminat inteligente.

Un alt obiectiv al Consiliului Județean Mureş este decarbonizarea sistemului de transport local prin promovarea unei mobilităţi verzi pe bază de hidrogen şi pe bază de electricitate în sistemul educaţional, turism şi în cadrul Aeroportului din Târgu Mureş.

(www.agerpres.ro)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE