Interes pentru producerea de energie pe bază de hidrogen în județul Mureș Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 633 Vizualizări

Interes pentru producerea de energie pe bază de hidrogen în județul Mureș

Asociația ”Pur și Simplu Verde” și Consiliul Județean Mureș au organizat joi, 12 ianaurie, o dezbatere online despre rolul hidrogenului în tranziția energetică, un eveniment satelit al Pactului Climatic European.

Potrivit informațiilor transmise de Biroul de presă al Consiliului Județean Mureș, scopul evenimentului a fost de a informa publicul larg cu privire la noile surse de energie și la importanța implementării Tranziției Juste în România.

La dezbatere au participat: Borbely László – consilier de stat și coordonatorul Departamentului de Dezvoltare Durabilă, Péter Ferenc – președintele Consiliului Județean Mureș, dr. Ioana Petrescu – președintele Asociației ”Pur și Simplu Verde” și Ambasador al Pactului Climatic în România, Oana Bâră – coordonator al Programelor de Finanțare din cadrul Băncii Comerciale Române și dr. Cristian Călin – director tehnic gaz la Delgaz Grid din cadrul companiei E.ON.

Conform sursei citate, experții prezenți la dezbatere au explicat în ce mod se pot implica autoritățile locale în stimularea producerii de energie pe baza de hidrogen, ce inițiative pilot pregătește mediul de afaceri local, care sunt implicațiile acestor inițiative pentru dezvoltarea durabilă a regiunii, care sunt implicațiile pentru mediu și care sunt sursele de finanțare pentru proiectele de energie în județul Mureș.

Președintele Consiliului Județean Mureș a explicat în cadrul discuției că instituția pe care o conduce dorește să se implice în stimularea producției de hidrogen prin atragerea de fonduri europene, încurajarea utilizării transportului public alimentat cu hidrogen, încălzirea clădirilor publice cu hidrogen, crearea de parteneriate cu firmele care produc hidrogen verde sau care dezvoltă tehnologii de producție a hidrogenului verde pentru a contribui la dezvoltarea și promovarea acestei surse de energie în regiune și prin participarea la campanii de conștientizare și informare a cetățenilor cu privire la beneficiile utilizării hidrogenului verde pentru mediu și pentru tranziția energetică. „Dorim ca Mureșul este fie primul județ care folosește fondurile europene disponibile pentru tranziția energetică să încurajeze proiecte pilot în dezvoltarea industriei de producere a hidrogenului”, a arătat Péter Ferenc.

Consilierul de stat Borbely László a subliniat în cadrul evenimentului importanța introducerii surselor de energie mai puțin poluante și a explicat modul în care producerea de hidrogen poate contribui la crearea de locuri de muncă verzi și la dezvoltarea economică durabilă în Mureș. Demnitarul a mai adăugat: „România poate accesa în perioada următoare cele mai mari fonduri din istorie. Sunt domenii precum hidrogenul care ne oferă posibilitatea unor investiții sustenabile ce au potențialul de a crea plus-valoare, de a facilita tranziția verde a sistemului energetic și de a genera o creștere economică echitabilă. Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă este un puternic susținător al inițiativelor inovatoare care pot accelera tranziția la un viitor sustenabil conform Strategiei naționale pentru dezvoltare durabilă 2030.”

Președintele Asociației ”Pur și Simplu Verde” a avut cuvinte de apreciere la adresa Consiliului Județean Mureș pentru inițiativele sale care încurajează decarbonizarea industriei din zonă și pentru sprijinul producerii de energie din surse mai puțin poluante.

„Județul Mureș poate deveni un exemplu pentru toată țara pentru modul în care abordează tranziția energetică și pentru atenția acordată impactului asupra mediului, dezvoltării industriei locale verzi și folosirii inteligente a resurselor umane existente în zonă”, a afirmat dr. Ioana Petrescu.

Dr. Cristian Călin, director tehnic în cadrul E.ON, unul dintre cei mai mari angajatori din Mureș, a explicat cum se implică mediul de afaceri local în producția de hidrogen și realizarea de proiecte pilot cu amestecuri de gaze naturale și hidrogen.

“Energia viitorului o reprezintă gazele verzi, precum hidrogenul, biometanul, alături de energia electrică verde, produsă din surse regenerabile (eolian, solar, hidro etc.). România are un potențial remarcabil în ceea ce privește producția de energie electrică verde și de hidrogen verde. Gazele naturale sunt parte integrantă a unei tranziții energetice sustenabile, iar rețelele de gaze naturale reprezintă o  infrastructură cheie pentru transportul eficient al hidrogenului către sectoarele importante din economie: industrie, transport, încălzire, etc.”, a concluzionat dr. Cristian Călin.

Oana Bâra, coordonatorul programelor de finanțare din cadrul Băncii Comerciale Române, a prezentat sursele de finanțare nerambursabile și modalitățile prin care se pot finanța astfel de proiecte. De asemenea, a explicat modalitățile prin care micii antreprenori interesați să-și deschidă o firma în zona de energie verde pot primi finanțări europene sau împrumuturi bancar și a fost de părere că ”viitorul sună verde pentru proiecte de energie curată.”

(Redacția)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE