Stații modernizate și e-ticketing, la Târgu Mureș. Investiție de 8,4 milioane de euro Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 4380 Vizualizări

Stații modernizate și e-ticketing, la Târgu Mureș. Investiție de 8,4 milioane de euro

Conducerea Primăriei Municipiului Târgu Mureș a demarat, în data de 16 ianuarie 2023, o licitație estimată la valoarea de 41.579.431 de lei (aproximativ 8,4 milioane de euro), fără TVA, pentru achiziționarea de lucrări de construcții și dotări care fac obiectul investiției proiectului „Modernizarea transportului public de călători al Municipiului Târgu Mureș” finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 4, Prioritatea de investiții 4e, Obiectivul Specific 4.1 – Reducerea emisiilor de carbon în municipiile reședință de județ prin investiții bazate pe planurile de mobilitate urbană, informează www.licitatiapublica.ro.

Cum va fi eficientizat transportul public

Potrivit Caietului de sarcini al licitației, proiectul are ca obiective specifice eficientizarea transportului public prin reducerea timpilor de călătorie și a consumului de combustibil, precum și prin creșterea numărului de utilizatori, modernizarea a 137 de stații de autobuz și trei capete de linie și crearea unui sistem de e-ticketing.

”Prezentul proiect propune modernizarea transportului public de călători al municipiului Târgu Mureș astfel: capăt de linie – Azomureș, capăt de linie – Uzina Foto, capăt de linie – Livezeni, l0 stații de autobuz tip 1 – acestea vor cuprinde câte două stații model A.l dimensiune 4 x 1,5 metri, acestea vor fi dotate cu încălzitoare pe timp de iarnă, 59 de stații de autobuz tip 2 – din care 40 de stații model A.l. dimensiune 4 x 1,5 metri și 19 model A.2 dimensiune 3 x 1,1 metri – pe amplasamentele în care spațiul nu permitea amplasareu unei stații model A.l s-a optat pentru realizarea unei stații cu același aspect și volumetrie însă pe o dimensiune mai mică, 68 de stații de autobuz tip 3 – dotate doar cu panou de informare. Cerințele minime pentru capetele de linie pentru staționare cuprind: o construcție cu toate utilitățile care va include dispeceratul – un birou dotat cu calculator, o toaletă publică, sală de așteptare, panou electric cu informații despre curse, panouri pentru informare cdlStori (stil TV) – pentru toate stațiile de autobuz, sistem e-ticketing, peroane pentru autobuze – creare acces, infrastructură, spații pentru garare autobuze, wi-fi”, se menționează în document.

În același Caiet de sarcini se mai informează că rețeaua rutieră pe care se desfășoară activitatea de transport public din municipiul Târgu Mureș are o lungime totală de 51,75 kilometri, se realizează pe 25 de trasee, iar numărul total de stații amplasate pe rețeaua de transport public care se află în proprietatea municipiului este de 137.

Sistem nou de taxare

În ce privește sistemul de taxare, în document se arată că în prezent biletele și abonamentele se cumpără anticipat sau de la conducătorul auto și sunt validate de conducătorul auto la urcare, neexistând un sistem de autotaxare propriu-zis.

”Pentru eficientizarea transportului de călători este necesară implementartea unui sistem de eliberare și validare a legitimațiilor de călătorie, sistem prin care se poate urmări fluxul de călători pe trasee, stații și respectiv intervale de timp, precum tipurile legitimațiilor de călătorie eliberate. Lipsa autotaxării în mijloacele de transport în comun conduce, mai ales în cazul microbuzelor care deservesc liniile de transport la vânzarea biletelor chiar de către conducătorul auto, fapt ce determină timpi de staționare suplimentară, dar și distragerea acestuia cu posibil impact asupra siguranței circulației. În aceste condiții, pentru alinierea la caracteristicile unui transport modern sunt necesare acțiuni de dotare cu sisteme electronice de taxare al călătoriilor, de tipul e-tiketing a autobuzelor și dispozitive de eliberare cartele transport în stațiile de călători. Sistemele electronice de eliberare și validare a legitimațiilor de călătorie vor permite urmărirea fluxurilor de călători pe trasee, stații și respectiv intervale de timp, precum și tipul legitimațiilor de călătorie eliberate”, se mai informează în același Caiet de sarcini, document aprobat de către ing. Florian Moldovan, director al Administrației Domeniului Public Mureș și manager de proiect.

Alex TOTH

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE