”Caravana Cunoașterii”, popas în județul Mureș Agricultura
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 393 Vizualizări

”Caravana Cunoașterii”, popas în județul Mureș

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea, a fost prezent joi, 19 ianuarie, la Târgu Mureș, unde a prezidat conferința regională „Caravana Cunoașterii PNS 2023-2027”, desfăşurată la Hotel Grand, eveniment organizat de Rețeaua Națională de Dezvoltare Rurală (RNDR). Întâlnirea cu reprezentanții sectorului agricol din județul Mureș a avut drept scop diseminarea Planulului Național Strategic (PNS) 2023-2027 și a principalelor direcţii în accesarea fondurilor europene.


„Pe data de 7 decembrie am primit aprobarea Planului Național Strategic, practic formalizându-se juridic acest document excepțional pentru țară. În momentul în care am primit această veste în data de 7 decembrie am socotit necesar să facă o conferință de presă și să prezint pe larg acest plan. Am spus atunci, este planul țării și de azi încolo trebuie să-l știe toți, pentru că trebuie să-l implementăm fiecare. Atunci am decis prin ”Caravana Cunoașterii” să plecăm în țară, în teritoriile Țării Românești, în structuri organizate și să prezentăm acest Plan Național Strategic”, a precizat Petre Daea.

15,8 miliarde de euro pentru Agricultură

Planul Național Strategic 2023-2027 prezentat de ministrul Daea cuprinde instrumente de sprijin finanţate atât din FEGA (plăţile directe şi intervenţii sectoriale – măsuri pentru susţinerea pieţei), cât şi din FEADR (politica de dezvoltare rurală).

„Acest Plan Național Strategic este un document lucrat, având 1.900 de pagini și nu poate fi considerat ”copy paste”, în condițiile în care sunt 89 de direcții noi privind mecanismele de sprijin și instrumentele folosite în noul concept pentru susținerea și aducerea acasă a celor 15,8 miliarde de euro, o sumă importantă necesară țării. De aceea, considerăm acest PNS ca fiind un obiectiv strategic care desenează drumul agriculturii Țării Românești pentru o perioadă de timp, știind că din anul acesta și până în 2027 trebuie să accesăm această sumă într-un concept pe care trebuie să-l înțelegem, pe proceduri pe care trebuie să le aplicăm, în mecanisme care trebuie să le urmăm. Stimați colegi, stimați prieteni, dragi fermieri și toți cei care intrați prin culoarul acesta de interes, prin mecanismele europene, trebuie să le respectăm în așa fel încât banii care vin și pe care îi aducem la timp să mai și rămână în țară. Ne aflăm în perioada cea mai importantă perioadă a implemetării acestui plan, de aceea nu trebuie să pierdem niciun moment. În acest context mi-am propus că până la 1 martie să avem aceste aceste întâlniri în toată țara și apoi dumneavoastră, în spatele nostru, pentru zonele acestea teritoriale să fie cunoscut și să fie și înțeles, pentru a-l putea implementa și pentru a putea putea să ne folosim de valorosul sprijin pe care îl primim prin cele 15,8 miliarde euro”, a spus Petre Daea.

Investiții prin Planul Național Strategic

Dacă Pilonul 1 din cadrul PNS este este dedicat plăților directe, Pilonul 2 în schimb are în vedere investițiile în domeniul agricol, valoarea acestora fiind de 2,19 miliarde de euro.
„Pilonul 2 este destinat investițiilor. Am cântărit mult, am discutat de asemenea mult, am convenit și am decis să ne ducem pe principalele direcții ale ale țării care izvoresc din cerințele fermierilor și a unităților administrativ-teritoriale. Investițiile vor urma în continuare să se facă în domeniul producției vegetale și zootehnie. Al doilea domeniu este cel al irigațiilor, iar aici am am stabilit planul foarte clar, prin Hotărâre de Guvern, a obiectivelor de investiții pentru refacerea sistemului de irigații. A treia dimensiune, extrem de importantă pentru noi și de aceea o introducem ca investiții, este investiția în tineri. O să vedeți ce înseamnă ca suport pentru a putea înlocui generațiile de fermieri, a da continuitate progresului în agricultura Țării Românești și a rezultatelor pe care le pot obține prin folosirea resurselor de care dispune România și o să insist foarte mult pe această temă, pe trei măsuri importante. Una este acea primă de instalare, a doua este cea a susținerii pentru investiții. A treia este aceea că dăm sume suplimentare pe unitatea de suprafață pentru a stimula fermierii să se apuce de o asemenea activitate”, a precizat ministrul Agriculturii.

Potrivit ministrului Agriculturii, bugetul PNS 2023-2027 este de 15,8 miliarde de euro, din care 907,1 milioane de lei sunt alocaţi investiţiilor în dezvoltarea fermelor, 502,4 milioane de euro pentru irigaţii zonale şi locale, 420,3 milioane de euro pentru tinerii fermieri iar 375,2 milioane de euro pentru investiţii în depozitare şi procesare. Alte finanţări sunt destinate dezvoltării zonelor rurale, plăţi directe, ecoscheme, intervenţii sectoriale. De asemenea, în Planul Naţional Strategic este prevăzut şi un sprijin pentru fermierii afectaţi de pierderi ale producţiei agricole în valoare de 391,4 milioane de euro.
„Subvențiile cresc în toate sectoarele de activitate, dar mai puternic înspre două. În direcția tinerilor și a fermelor mici și în mod deosebit pentru taurine, pentru vaca de lapte și de carne. Aici, pentru prima dată în România am introdus un suport de susținere prin bunăstare pentru efectivele care sunt crescute de către fermieri. Deci, vorbim de subvenția care este mai mare, de stimularea fermelor mici, stimularea fermierilor tineri, aspect care sunt esențiale pentru noi. Ca element de noutate, Comisia Europeană a aprobat schema noastră de sprijin pentru vacile de lapte, pentru acel suport de 73 de euro pe fiecare animal, un lucru foarte bun, o sumă importantă de la bugetul statului pe care am prins-o în buget. Ea va fi operațională în luna februarie. Ne bucură că mai avem și noi succes în lupta aceasta juridică cu cei care controlează și stabilesc la un moment dat că nu-i bine ce facem. Iată că avem primul câștig, primul semnal bun și vreau să felicit specialiștii din Ministerul Afacerilor Externe și pe specialiștii din Ministerul Agricululturii care au susținute și din punct de vedere juridic și din punct de vedere tehnic interesul țării pe care îl urmărim de fiecare dată”, a subliniat Petre Daea.

Salutul oficialităților

Prezentă la întâlnire, deputatul PSD Dumitrița Gliga a salutat finalizarea Planului Strategic Național de căte actuala echipă ministerială în frunte cu Petre Daea, exprimându-și totodată speranța că  cele peste 15 miliarde de euro vor fi accesate în totalitate de către agricultura românească.


„Mă bucur că sunt astăzi aici, în mijlocul dumneavoastră, mai ales că mai mult de zece ani înainte de a fi ales parlamentar în anul 2020, mi-am desfășurat activitatea, spun eu zilnic în domeniul agricol. Așadar, cunosc mare parte din problemele cu care dumneavoastră vă confruntați și am avut ocazia de multe ori să le transmit mai departe și apoi să reușim multe măsuri în plan legislativ în favoarea dumneavoastră. Vreau să-l felicit pe domnul ministru Petre Daea, pentru faptul că a reușit să finalizeze la timp acest Plan Național Strategic și echipei guvernamentale prezente la această conferință. Am înțeles că Planul Național Strategic are peste 1.900 de pagini și îmi doresc într-adevăr ca el să fie implementat. Îmi doresc să fim cu toții capabili și uniți să absorbim toate aceste fonduri și aceste fonduri să ajungă cu adevărat la fermieri”, a precizat Dumitrița Gliga.
Un mesaj similar a transmis și președintele Consiliului Județean Mureș, Peter Ferenc, care și-a exprimat speranța că PNS va duce la un salt important în dezvoltarea agriculturii.


„Din punct de vedere al administrației publice locale, cred că pentru noi tot este important ca fermierii, ca unitățile agricole să fie cât mai dezvoltate deoarece asta înseamnă viitorul și pentru noi. Județul Mureș, după cum probabil știe și domnul ministru, este foarte dezvoltat din acest punct de vedere și asta și datorită acelor programe care au fost derulate prin cele dou unități de implementare, AFIR și APIA. Și în continuare este mare nevoie de aceste fonduri care vor fi derulate prin aceste unități. Cred că momentan nici n-am putea să vorbim de o agricultură modernă fără acest ajutor pe care, așa cum ne-a fost prezentat, va deveni tot mai mare. Cred că că este important ca să fim competitivi în Uniunea Europeană, să fim competitivi la nivel național. Avem nevoie de aceste fonduri și de acest sprijin și avem nevoie ca fermierii noștri să fie pregătiți pentru a putea cheltui acești bani, pentru că nu este ușor”, a precizat președintele Consiliului Județean Mureș.

Din prezidiul întâlnirii au făcut parte și Mara Togănel – prefectul județului Mureș, Nicolae-Florin Pălășan – subprefect al județului Mureș și Barabási Antal Szabolcs – secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii.

Vizită în piețe și unități economice

Vizita ministrului Petre Daea în județul Mureș a cuprins și vizitarea unor obiective importante în sectorul agricol, respectiv fabrica de procesare a laptelui Mirdatod de la Reghin, în ziua de miercuri, 18 ianuarie, respectiv IRUM SA Reghin, unde a fost prezent în cursul zilei de joi, 19 ianuarie. De asemenea, ministrul Agriculturii a vizitat și o piață agroalimentară din municipiul Târgu Mureș în cursul zilei de joi, 19 ianuarie.

Alin ZAHARIE

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE