„Cu fluier, tobă și didgeridoo…”, deschisă la Muzeul Județean Mureș Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 212 Vizualizări

„Cu fluier, tobă și didgeridoo…”, deschisă la Muzeul Județean Mureș

Expoziția „Cu fluier, tobă și didgeridoo…” e de acum deschisă publicului și poate fi vizitată la Secția de Istorie și Arheologie a Muzeului Județean Mureș, până pe 30 aprilie.

„Expoziția ilustrează asemănările și deosebirile instrumentelor muzicale provenite de pe mai multe continente ale lumii, care reprezintă o parte din cele peste 3.000 de instrumente aflate în colecția Muzeului Etnografic de la Budapesta. Gruparea instrumentelor exemplificate în expoziție s-a bazat pe cele 4 grupe principale ale sistemului HORNBOSTEL și SACHS acceptat internațional: instrumente idiofone, membranofone, cordofone și aerofone. Vizitatorii vor putea asculta sunetele produse de instrumentele expuse, prin intermediul cărora vor fi ghidați auditiv printr-o scurtă istorie a muzicii”, este prezentat pe pagina de Facebook a Muzeului.

Mai sunt prezentate de asemenea câteva detalii despre obiectele care alcătuiesc expoziția și despre cei care de-a lungul timpului le-au colecționat:

„La începutul anilor 1900, Béla Bartók a călătorit în Algeria pentru a culege muzică arabă, dar a studiat și muzica populară a popoarelor învecinate, vizitând turcii și alte popoare asiatice. Alături de cercetările lui Bálint Sárosi în Africa și ale lui László Vikár în Asia care au vizat atât culegerea de muzică, cât și colecţionarea de instrumente muzicale. Încă de la început, marile colecții de obiecte care au stat la baza Muzeului de Etnografie au inclus instrumente populare. De exemplu, colecția creată de János Xántus în 1869–1870 include 90 de instrumente și părți de instrumente din Asia de Est și Sud-Est. Expedițiile contelui Jenő Zichy în Rusia și Asia de Est au adus, şi ele, la Departamentul de Etnografie obiecte legate de muzică, inclusiv tobă de șaman, diblu de os, vioară cu două corzi, harpă și bețișoare”.

Expoziția poate fi vizitată de marți până vineri, între orele 9.00-17.00 sau în weekend, între orele 10.00-14.00. Prețul biletului este de 15 lei pentru adulți, 7 lei pentru pensionari și 3 lei pentru elevi și studenți.

I.M.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE