Ludușeanul Dumitru Roată la 98 ani: ”Munca este cel mai bun medicament” Luduș
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 337 Vizualizări

Ludușeanul Dumitru Roată la 98 ani: ”Munca este cel mai bun medicament”

Continuând o frumoasă și emoționantă tradiție, primarul orașului Luduș, Cristian Moldovan a făcut o vizită la domiciliul lui Dumitru Roată, decanul de vârstă al locuitorilor orașului. Miercuri, 18 ianuarie 2023, primarul însoțit de consilierii Liviu Botezan și Sebastian Căpușan au fost primiți de sărbătorit la domiciliul său din strada Recoltei, acolo unde locuiește împreună cu soția sa, Elena și familia singurului fiu rămas în viață, Sebastian.

O viață lungă sub semnul muncii și cumpătării

Dumitru Roată s-a născut în 18 ianuarie 1925 în satul Vidimirești din județul Mehedinți, acolo unde a urmat cursurile școlii primare și alături de frații săi și-a ajutat familia la muncile câmpului. Copil fiind a traversat și anii grei ai războiului și ajungând la vârsta potrivită a fost luat la oaste. Războiul era încheiat și tânărul recrut a fost încorporat la Regimentul 3 Căi Ferate Sibiu. A încheiat stagiul militar la Aiud unde se mutase Regimentul, după care „la eliberare” a plecat acasă, în sat. Era perioada de după război când era nevoie de multă forță de muncă și printr-un anunț a aflat că se caută muncitori în industria gazului metan. Așa a ajuns la Mediaș, apoi la Luduș din 15 septembrie 1950 când s-a încadrat la SMT, Stațiunea de Mașini și Tractoare. Dar, încă din 1949 a cunoscut-o  pe tânăra Elena din Bogata cu care, un an mai târziu s-a căsătorit. Și de atunci, de 73 de ani trăiesc în bună înțelegere în casa pe care au construit-o în cartierul SMT, în anul 1955, casă în care au trăit și cei trei fii. Din păcate, fiul cel mare și cel mic au plecat prematur în altă lume aducând tristețe multă părinților. Revenind la anii tinereții, consemnăm faptul că Dumitru Roată a avut un singur loc de muncă, SMT-ul ludușean, acolo unde munca sa de brigadier, pontator și normator în două sectoare importante, Luduș și Gheja, a fost apreciată mereu de șefi.

„Tot timpul eram pe teren, mă deplasam pe câmpuri cu bicicleta, indiferent dacă ploua sau era căldură mare. Știam ce am de făcut și voiam să fiu mereu la panoul de onoare”, spune decanul de vârstă al ludușenilor.

Chiar dacă parcurgea mulți kilometri pe bicicletă, odată ajuns acasă se ocupa de grădină, de vie și cu creșterea porcului care asigura o contribuție însemnată în alimentația familiei.

Pensionar, de 38 de ani

La vârsta de 60 de ani, în 1985, așa era legea pe atunci s-a pensionat chiar dacă, fizic și intelectual ar mai fi putut să lucreze la stat. „Tânăr” pensionar fiind a continuat să muncească în grădină, să aibă grijă de via de acasă și să rămână același om activ.

„Domnul primar m-a întrebat dacă am vreun secret care mă ține în formă chiar și acum și i-am răspuns că cel mai bun medicament și tratament este munca, viața activă. I-am mai spus că sănătatea este cea mai prețioasă avere și de aceea trebuie să avem mare grijă să o păstrăm”.

Chiar dacă a ajuns la vârsta de 98 de ani, Dumitru Roată lucrează și acum în grădina de legume, mai încet poate și mai cu grijă, dar activitatea și orele petrecute în natură îi face bine.

„Îmi pare rău că nu mai pot să urc pe scară și să curăț via”, se plânge decanul de vârstă al ludușenilor, dar este mulțumit că Sebastian, fiul său, i-a preluat munca și împreună reușesc să producă un vin delicios din care au fost serviți și musafirii.

„Apropo, doamnă Elena Roată, ce preferă soțul dumneavoastră în materie de licori bahice?”, a fost întrebată cea care de 73 de ani este alături de soțul său.

Astfel am aflat că domnul Roată nu are o preferință anume, este bun și vinul și berea și țuica, dar să fie în cantități rezonabile, să fie consumate cu cumpătare. Că acest mod de viață, cu o alimentație potrivită și fără excese, la care se poate adăuga și o genă favorabilă, poate garanta sănătatea și o viață lungă.

De notat este faptul că în cei 35 de ani de muncă, Dumitru Roată nu a avut nicio zi de concediu medical, iar cu medicii s-a întâlnit doar de două ori: în anul 1986 când a fost operat de dr. Sepsi Lajos, căruia îi este recunoscător și acum și în anul 2021 când a fost atins de Covid.

Dimploma aniversară decernată de Primăria orașului Luduș „Celui mai vârstnic cetățean al orașului Luduș, în semn de apreciere și recunoștință cu prilejul împlinirii vârstei de 98 de ani”, buchetul de flori și un cadou consistent au constituit omagiul ludușenilor pentru un decan de vârstă al orașului, lucid, la curent cu știrile zilei, un observator atent al lumii în care trăiește.

„La mulți ani, domnule Dumitru Roată, să fiți sănătos, să ne întâlnim în aceleași condiții și în anul 2024 și apoi la marea aniversare a celor 100 de ani ai dumneavoastră din anul 2025!”, i-a urat primarul Cristian Moldovan sărbătoritului.

Ioan A. BORGOVAN

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE