Home / Diverse / 5 minunății de castele de prin județul Mureș și magia lor

5 minunății de castele de prin județul Mureș și magia lor

Distribuie

Județul Mureș e renumit pentru obiective turistice diverse, care pot fi vizitate  și care-ți pot rămâne în inimă și-n gând o veșnicie. Cetatea Sighișoarei e un timp ce-a stat pe loc. Doar vizitatorii și petrecăreții de la festivalurile ce se organizează acolo îl mai trezesc în actualitate, însă esența e păstrată aceeași a perioadei medievale. Sovata, un loc în care natura-și lasă câte un strop de talent și autenticitate în fiecare anotimp, dar și un loc al distracției și al oamenilor faini. Rezervația de Bujori din Zau de Câmpie, un câmp întreg pătat cu flori sângerii ce ies la lumină în fiecare primăvară. Muzee, clădiri cu arhitecturi deosebite, sate, castele, biserici și catedrale, parcuri, munți înalți, o grămadă de minunății închegate în inima Transilvaniei, în micul județ al sufletelor mureșene. Dintre toate acestea, în articolul de față, veți descoperi parcurgându-l o selecție de 5 castele ce pot fi vizitate în județul Mureș, cu povești și arhitecturi deosebite.

1. Castelul Rhédey, rădăcină a regalității britanice

Castelul este unul special, poveștile lui cuprinzând-o printre multe altele și pe cea a stră-străbunicii Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, mai exact fiica contelui Rhédey, Claudine Rhédey. Povestea acesteia implică o dragoste cu sacrificii și multe aventuri, pe care le puteți descoperi dând un search pe Google. Revenind la castel, despre acesta se știe că „este un castel construit în stil neobaroc, care seamănă mai degrabă cu un palat datorită construcției. Monumentul și-a căpătat forma actuală cu ocazia lucrărilor de renovare din anii 1807-1809. Ambele etaje înconjoară un hol situat în partea centrală a edificiului. Sălile de la parter au tavanul arcuit, iar cele de la etaj au plafonul plat și sunt pictate. Salonul mare de la etaj are pereți mult mai înalți în comparație cu celelalte săli, înălțimea clădirii a fost redusă odată cu naționalizarea. După Primul Război Mondial Castelul Rhédey a trecut în proprietatea familiei de negustori Schuller, iar după 1935 diferite instituții și agenții funcționau în clădire. Între 1948 și 2010 în clădire funcționa o școală generală. În 2011 s-au efectuat lucrări de renovare, și camerele au fost readuse în starea lor inițială. În trecut, castelul era înconjurat de o frumoasă grădină în stil francez, cu un gazon foarte bine îngrijit și cu alee aranjate în diagonală. În mijloc se afla o fântână și nu lipsea nici mobilierul tipic pentru grădinile franceze”, informează site-ul coalitie.castelintransivania.ro.

Orașul Sângeorgiu de Pădure, cel în care e Castelul Rhédey se găsește la aproximativ 30 km de Târgu Mureș. Castelul se află chiar în centrul orașului, însă temporar, pe perioada sezonului rece este închis.

2. Castelul Bethlen și misterul său nobil

Constuit în secolele XIV-XVIII în satul Criș, comuna Daneș din județul Mureș, Castelul Bethlen expune stilul Renașterii Transilvănene, „fiind unul dintre cele mai mari și cele mai frumoase castele renascentiste fortificate, cu o istorie de aproape o mie de ani, este o adevarată bijuterie ascunsă a Transilvaniei”, după cum se specifică pe site-ul oficial al Castelului.

„Nu departe de Sighișoara, pe o vale laterală față de cursul râului Târnava Mare, se află un vechi sat săsesc. Criș, în germană Kreisch și în maghiara Keresd. Ține de comuna Daneș, iar în trecut a fost un sat cu statut mai neobișnuit în comparație cu celelate sate săsești din zonă. Satul Criș, ascuns în capătul unei văi împădurite, asemenea satului vecin, Malancrav (ce aparținea de familia Appafy), nu a fost un sat liber. El aparținea familiei nobiliare Bethlen, aripii Criș, dupa numele proprietății (căci erau mai multe aripi ale familiei). Între satele săsești libere din împrejurimi, satul Criș era o enclavă nobiliară, cu populație mixtă săsească, ungurească și românească. Deși în acest sat nu găsim o impresionantă biserică fortificată, aici se află unul dintre cele mai frumoase castele în stil renascentist din Transilvania”, informează site-ul „art-historia”, unde se găsesc, de asemenea, multe alte informații despre istoria deosebitului castel.

Pentru cei dornici să-l viziteze, acesta e deschis publicului de luni până duminică, între orele 10.00-16.00, iar pentru mai multe informații se poate apela următorul număr de telefon: 0750684281.

 3. Castelul Regal de Vânătoare Lăpușna

Aflat la 45 km de Reghin și 74 km de Târgu Mureș, în Munții Gurghiului, pe valea cu același nume, în comuna Ibănești, sat Lăpușna, se află Castelul Regal de Vânătoare Lăpușna.

„A fost construit între 1925-1926 și finalizat în 1933, aparținând până în 1947 familiei regale. Pasiunea pentru vânătoare, sport nobil în timpul monarhiei, l-a impulsionat pe regele Ferdinand să construiască nobilul conac, care a rămas moștenire regilor Carol al II-lea și Mihai I. După venirea la putere a Ceaușeștilor, s-a pus sechestru pe domeniu cu scopul de a recupera pagubele aduse în timpul domniei lui Carol al II-lea. În timpul regimului comunist, clădirea a devenit loc de întâlnire a marilor lideri. Mai târziu, societatea noastră a privatizat castelul, pe care l-am restaurat și pe care în prezent îl întreținem până la cele mai mici detalii. Arhitectura castelului se aseamănă cu cea a castelului Peleș din Sinaia, toate elementele decorative din interior fiind făcute manual, la comandă. Decorațiunile au fost conservate și îngrijite cu atenție pentru a completa și păstra stilul care definește perioada domniei monarhilor României”, este descris castelul pe site-ul hotelgrand.ro.

Odăile care de-a lungul vremurilor au văzut regi, regine, nobili și politicieni de seamă, sunt astăzi oferite spre cazare turiștilor. „Castelul dispune de 40 de locuri de cazare, din care 16 sunt repartizate în 8 camere cu pat dublu și baie proprie, clasificate la 3***, iar celelalte 24 de locuri sunt repartizate în 13 camere de 2**. De asemenea, vă așteaptă o sală de jocuri, unde aveți onoarea să încercați masa de biliard și cele două mese de șah la care șefii de stat s-au delectat. Aveți posibilitatea de a organiza și diverse evenimente: nunți, botezuri, aniversări, sărbători pascale, Crăciun, revelion, teambuildinguri sau tabere de creație. Castelul de la Lăpușna este un loc ideal pentru cei care îndrăgesc drumețiile în mijlocul naturii și pentru cei care sunt pasionați de vânătoare sau de pescuit în râu de munte”, se mai punctează pe același site amintit mai sus.

4. Castelul Ugron sau așa zisul Castel Calendar

Castelul din Zau de Câmpie, localitate aflată la aproximativ 45 km de Târgu Mureș, a fost contruit între 1908-1912, îmbinând mai multe stiluri arhitecturale.

„Castelul a fost construit de fostul diplomat Istvan Ugron, care a servit drept consul pentru monarhia austro-ungară timp de 32 de ani, inclusiv în New York, Rusia, Varșovia și București. După Primul Război Mondial, el a decis să-și încheie cariera și să se stabilească acasă în Transilvania. Nu avea familie, deși circulau legende despre o domnișoară franceză din Loire, dar chiar și despre fiica țarului rus, cu care s-ar fi căsătorit și pe care ar fi adus-o în noul castel. Avea vârsta de 46 de ani în 1908, când a început lucrările de construcție și dorea să aibă o casă modernă și frumoasă. Terminat în 1912, castelul este ultima copie a castelelor istorice transilvănene. După naționalizare, nu mai rămăsese nimic din mobilierul castelului, covoarele și colecțiile de artă au dispărut. Înăuntru, clădirea a suferit anumite transformări, a servit și ca o școală, mai tarziu ca orfelinat. Consiliul Județean Mureș a efectuat lucrări de recuperare pentru a preveni ca starea clădirii să se agraveze. Pe lista monumentelor din România apare cu numărul MS-II-a-A- 16073”, se precizează pe visitmures.com.

Castelul poate fi vizitat acum doar în exterior, însă este o minunăție, mai ales dacă este cunoscută una dintre frumoasele legende despre acesta. Clădirea are 365 de ferestre, câte zile are un an, 52 de camere, câte săptămâni sunt într-un an, 4 turnuri, numărul anotimurilor și 12 holuri simbolizând lunile anului.

5. Castelul Kémeny din Brâncovenești

„În anul 1610 castelul se găsea în proprietatea lui Gabriel Bethlen, principe al Transilvaniei, mai târziu devine domeniul lui Gheorghe Rákóczi I, pe urmă a lui Gheorghe Rákóczi al II- lea care îl lasă moștenire împreună cu cele cinci sate din jur consilierului său Ioan Kemény, viitor principe al Transilvaniei. Din acel moment timp de 300 de ani castelul rămâne în proprietatea familiei Kemény. Castelul are un plan pătrat cu curte interioară și turnuri pe colț, dintre care două de dimensiuni mai mari și două mai mici. Clădirea a căpătat forma renascentistă în cadrul lucrărilor din anul 1537, respectiv 1555. Ancadramentele ferestrelor actuale fac parte dintre elementele renascentiste rămase. Castelul este restaurat în anul 1816, iar lucrările sunt conduse de Möller István, atunci adăugându-se bastionul mare, iar deasupra intrării un balcon pe console de piatră. În parcul castelului se află Masa Helikon, o masă sculptată în anul 1935, în memoria lui Kuncz Aladar, membru al cenaclului literar Helikon. În jurul mesei din grădină erau ținute în fiecare vară evenimentele cercului Helikon. În anul 1948 castelul a fost naționalizat, iar până în anul 2014 a găzduit Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică din Brâncovenești. La sfârșitul lunii septembrie 2014, castelul a ajuns în posesia familiei Kemény, iar de atunci este deschis pentru public”, informează visitmures.com.

În localitatea Brâncovenești din județul Mureș, aproape de DN 15 Reghin-Toplița, se află o clădire deosebită și impunătoare a cărei primă atestare datează din secolul XIII-lea, însă imaginea pe care o îmbracă astăzi, a dobândit-o mai târziu, după trei secole, în timpul voievodului Ferenc Kenedy. În secolul al XIX-lea a intrat în posesia familei Kémeny, a cărui nume îl poartă cu aceeași trufie și astăzi… Castelul Kémeny se poate vizita de marți până vineri, între orele 10.00-17.00, sâmbătă și duminică, între orele 9.00-17.00, iar luni este închis. Biletul de intrare reprezintă de fapt o donație pentru întreținerea și vizitarea castelului și include vizita ghidată a castelului și a parcului. Prețul biletului pentru adulți este 15 lei, iar pentru copii, 7 lei.

Ioana MĂRGINEAN


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Dotări noi pentru școala din Acățari

Distribuie Conducerea Primăriei Comunei Acățari a atribuit, în data de 18 martie 2024, societății Dac …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.