Home / Business / Ce aș dori eu de la un consultant

Ce aș dori eu de la un consultant

Distribuie

Cine sunt eu? Din 2006 sunt consultant în management, de 15 ani elaborez și implementez și proiecte de finanțare, am peste 200 de proiecte la activ fie că sunt de finanțare sau implementare de sisteme de management, din care peste 90% sunt pentru beneficiari privați.

350 de apeluri de proiecte estimează reprezentanții Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene că vor fi lansate în cursul anului 2023. La momentul scrierii acestui articol, 8 din cele 16 programe operaționale aferente perioadei de alocare financiară 2021-2027 au fost aprobate și se estimează că până la sfârșitul anului vor fi aprobate și celelalte.

Ce înseamnă acest lucru pentru consultanții din domeniu? Pentru cei ca mine, care ne-am orientat pe lucrul cu mediu privat, va urma o perioadă aglomerată. Pentru cei care vor să abordeze această activitate ca un domeniu nou, poate fi o oportunitate.

Cu toate că suntem în a treia perioadă de alocare financiară de la momentul integrării României în Uniunea Europeană, foarte multă lume nu știe și nu conștientizează importanța unui bun consultant, mediile sociale fiind pline de bagatelizarea meseriei („Ce face dom’le un consultant? Învârte niște hârtii…”) sau de anunțuri de genul „Caut consultant bun, dar care nu percepe avans pentru elaborarea proiectului” (tradus: „Nu vreau să-mi asum riscul respingerii unui proiect, dar dacă mi-l câștigi, mă mai gândesc dacă o să-l implementez. Nu sunt hotărât și o să mai văd eu. Tu muncește deocamdată pe gratis”). Este și aceasta o abordare, dar crudul adevăr (valabil și în domeniul consultanței în fonduri), cât plătești, atât primești. Dacă aprobarea ar depinde doar de munca pe care o face consultantul, da, ar putea fi aceasta o abordare, însă și mie mi-ar plăcea să plătesc serviciile medicale doar dacă îmi garantează medicul 100% că mă voi face bine, că voi slăbi (dacă se poate fără să îmi schimb comportamentul alimentar), dacă furnizorul de utilități ar accepta să plătesc factura doar dacă (și când) încasez, dacă Statul ar accepta plata taxelor și impozitelor nu în data de 25 a fiecărei luni, dacă angajații ar aștepta plata salariului în funcție de momentul încasării. Evident, utopii.

Am elaborat și implementat proiecte eligibile de peste 40 de milioane de euro pentru organizații din diferite domenii de activitate: construcții, producție, sănătate, cultură, cercetare, servicii, agricultură, turism, dezvoltare resurse umane – organizații private sau publice. Și cu toate astea, nu pot să nu mă minunez când văd anunțuri de genul „Caut consultant cu rata de reușită de peste 90%”, preferabil cu plata la finalul proiectului, „când intră banii”. Când pe un program de tipul „Servicii și comerț” se finanțează până în 200 de proiecte și peste 1.000 sunt cu 100 de puncte, ce relevanță are gradul de reușită când 4 proiecte cu punctaj maxim nu au prins finanțare, fiind „reușite fără loc” pentru că departajarea s-a făcut în funcție de mărimea cifrei de afaceri aferentă anului anterior? Se poate considera culpa consultantului că nu a putut să „ghicească” cu ce procent de aport propriu se va prinde finanțare, într-un apel cu un astfel de criteriu de departajare? Sau ce poate fi în sufletul unuia care a lucrat zi și noapte să depună proiecte pe un apel care ulterior este anulat pe considerente de fraudă, bineînțeles fără ca nimeni să pățească ceva. Se poate pune în balanță cu faptul că pe un apel destinat cercetării proiectul elaborat a ajuns în primele 8 proiecte finanțate, în fața unor solicitanți cu cifră de afaceri de zeci de milioane de euro? Sau cu un proiect pentru un monument istoric de renume mondial, care a fost finanțat pentru dezvoltarea unui muzeu pe amplasament?

Dar, lumea caută, mulți vor cele mai bune servicii, la cel mai mic preț (poate gratis?), pasând riscul către unii care sunt dispuși să și-l asume. Să nu se înțeleagă greșit: îmi asum munca, este un business ca oricare altul, cu riscuri și oportunități la tot pasul. Prefer să scriu negru pe alb că returnez banii în cazul în care proiectul nu prinde finanțare din culpa mea și consider că orice antreprenor adevărat este conștient de faptul că o muncă trebuie să fie plătită la momentul efectuării acesteia, cu asumarea rezultatului. Am trecut prin mai multe experiențe în care contractul de finanțare nu s-a semnat, cu toate că proiectul a fost selectat la finanțare și asta nu din culpa mea. Astfel încât am și eu nevoie să mă asigur că persoana cu care urmează să colaborez chiar dorește și este capabilă să implementeze un proiect (iar în cazul unui proiect de finanțare colaborarea poate să dureze și câțiva ani).

Dacă aș trece de partea cealaltă a mesei de negociere și aș căuta un consultant, la momentul deciziei l-aș evalua din mai multe puncte de vedere:

1) Își asumă munca? Lumea este sătulă de oameni care dau lovitura și dispar în ceață. Vreau garanții realiste pentru serviciile pe care urmează să le plătesc. Da, ajută o listă de proiecte de succes – până la urmă este o dovadă de respect de sine să apelezi la cei mai buni meseriași în domeniu (medic, avocat, tâmplar, frizer).

2) A venit pregătit? De regulă, clienților nu le place să fie interogați. Chiar dacă îmi place să vorbesc despre afacerea mea și despre ce am reușit să creez până acum, a venit cu lecția învățată, a fost interesat să mă câștige ca asociat pentru o perioadă egală cu durata proiectului sau îl interesează doar banii mei?

3) Suntem în aceeași barcă? Sunt dispus să îmi asum riscul pentru a intra în colaborare pentru un proiect de viitor, dar mi-a demonstrat că voi câștiga timp și expertiză dacă semnăm un contract de consultanță?

4) Știe ce să-mi ceară? Documente, informații – dar fără să-i fac eu munca. Nu vreau să simt eu că mă pune să muncesc pentru banii pe care-i plătesc.

5) Cum pot să comunic cu el oricând este cazul? Există perioade în care oricine poate fi indisponibil, dar contează enorm modul în care se comunică acest lucru. Faptul că sun înseamnă că am o situație care trebuie rezolvată sau am o întrebare la care aștept un răspuns.

Așa cum în urmă cu mai mulți ani a ajuns în desuetudine termenul „inginer”, obținând conotații negative în diferite formulări de tipul „a făcut o inginerie financiară” fără ca lumea să conștientizeze faptul că orice se mișcă, orice utilizăm, orice ne ajută este conceput de un inginer, asistăm în ziua de azi la o marginalizare a termenului „consultant” și asta din cauza unora care nu știu altceva să facă decât să se acopere de promisiuni gratuite și de enunțuri goale. E plină piața de vânzători de iluzii cu „fonduri gratuite” care ar face orice ca să vândă și luna de pe cer.

De fapt, chestionarul de mai sus și bifarea celor câteva puncte nu se aplică doar atunci când avem de nevoie de un consultant, se poate aplica în cazul oricărei colaborări, atâta timp cât pornim de la faptul că într-o colaborare, dacă nu câștigă ambele părți este o problemă.

Adrian MIHUȚ


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Dr. Rădeanu Iulia-Maria. ” Încet, ne apropiem de un număr de 70 de copilași care poate astăzi nu ar fi existat”

Distribuie Promovarea Asociației Generații Iubite și Octrotite (GIO), chiar dacă am face-o săptămânal, tot nu …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.