FOTOREPORTAJ – Investiție pentru viitor, de aproape 3 milioane de euro, în școlile din Sânpaul Invatamant
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 503 Vizualizări

FOTOREPORTAJ – Investiție pentru viitor, de aproape 3 milioane de euro, în școlile din Sânpaul

Cinci școli din comuna Sânpaul au fost modernizate prin intermediul unui proiect intitulat ”Modernizarea unităților de învățământ din comuna Sânpaul”. Ceremonia de încheiere a proiectului a avut loc vineri, 20 ianuarie 2023, la Şcoala Gimnazială din Sânpaul, unde a avut loc o slujbă religioasă, moment urmat de tăierea panglicii și de vizitarea unității de învățământ, după care invitații s-au deplasat în sala de sport a școlii.

Defalcat, lucrările realizate la cele cinci școli au avut următoarele valori: 4.583.628 de lei pentru Școala Gimnazială Chirileu, 2.310.035 de lei pentru Școala Primară Sânpaul, 2.028.533 de lei pentru Școala Gimnazială ”Dósa Dániel” Valea Izvoarelor, 1.774.910 de lei pentru Școala Gimnazială Sânpaul și 715.869 de lei pentru Școala Primară Sânmărghita. La valoarea lucrărilor de execuție se adaugă și 910.350 de lei pentru echipament IT, 522.954 de lei pentru dotarea cu mobilier nou, 155.686 de lei pentru materiale didactice și 119.773 de lei pentru echipamente sportive.

La eveniment au participat Kelemen Hunor – viceprim-ministru al României și lider al UDMR, Cseke Attila – ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Mara Togănel – prefectul județului Mureș, Péter Ferenc – președintele Consiliului Județean Mureș, Simion Crețu, directorul general al Agenției pentru Dezvoltare Regională Centru, Kovács Mihály Levente – vicepreședinte al Consiliului Județean Mureș, Császár Károly Zsolt – senator UDMR, Csép Éva-Andrea – deputat UDMR, Kolcsár Anquetil-Károly – deputat UDMR, primari ai unor localități din zonă, șefi ai unor instituții deconcentrate, cadre didactice, părinți și elevi.

Condiții de nota 10

Antreprenorul care a realizat lucrările este societatea Landmania SRL Cristești, care a reușit performanța de a finaliza cu trei luni mai repede față de termenul stabilit în contract. Proiectarea a fost relizată de către SC Lateres SRL, începerea lucrărilor de execuție a avut loc în data de 30 septembrie 2020, iar recepționarea lucrărilor de execuție s-a realizat la data de 19 decembrie 2022.

Conform informațiilor furnizate de Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru, în fiecare din cele cinci şcoli incluse în proiect au fost schimbate uşile şi ferestrele şi au fost refăcute finisajele interioare, atât la nivelul pereţilor, cât şi al pardoselilor şi tavanelor, în scopul creşterii eficienţei energetice a clădirilor. În acest scop, pereţii şi podul au fost termoizolate cu plăci de vată bazaltică şi plăci de polistiren extrudat. În toate şcolile supuse intervenţiilor au fost reabilitate instalaţii electrice şi au fost înlocuite corpurilor de iluminat cu altele cu eficienţă energetică ridicată şi durată mare de viaţă. La şcolile din Chirileu şi Sânmărghita a fost realizată o nouă reţea pentru încălzirea în sistem centralizat şi pe toate construcţiile au fost montate panouri solare pentru încălzirea apei menajere.

Şcoala Gimnazială din Chirileu a beneficiat de o extindere şi etajare, fiind amenajate noi săli de clasă, grupuri sanitare, un spaţiu pentru centrala termică şi vestiare, Şcoala Primară din Chirileu a beneficiat de o extindere a clădirii pentru amenajarea grupurilor sanitare interioare, iar la Şcoala Generală cu clasele I-IV Sânpaul a fost realizată o extindere pentru amenajarea unei săli de sport, cu vestiare şi spaţii de depozitare aferente, dar şi pentru crearea unui spaţiu destinat noii centrale termice. Câte un teren de sport nou, complet împrejmuit şi dotat cu obiecte specifice a fost realizat la şcolile gimnaziale din localităţile Chirileu şi Sânpaul.
La toate obiectivele de investiţii au fost realizate instalaţiile de semnalizare, detectare şi stingere în caz de incendiu, clădirile reabilitate au fost dotate cu mobilier şcolar, materiale didactice şi cu echipamente IT, de birotică şi alte active. Pentru toate cele cinci construcţii s-au realizat trotuare de gardă şi spaţii de circulaţie exterioare, pe lângă alte lucrări de amenajare exterioară.

Cu gândul la viitorul comunei

În debutul alocuțiunii sale, primarul comunei Sânpaul, Simon István, a transmis mulțumiri tuturor celor care au contribuit la transformarea unui vis în realitate.

”Sper că investiția această mare va fi în beneficiul și pentru viitorul comunei Sânpaul. Nu aș zice prea multe cifre, dar o singură cifră mi-am notat: valoarea lucrării este de 14.640.518 de lei, adică aproape 3 milioane de euro, sumă din care jumătate a fost finanțată din Programul Operațional Regional și jumătate din sumă a fost alocată de Consiliul Local și dați-mi voie să mulțumesc în numele comunității Consiliului Local, pentru că a înțeles importanța acestui proiect. Am oprit alte proiecte mai mici, dar am terminat cel mai mare proiect din ultimii 30 de ani din comuna noastră. Avem canalizare de 7 milioane de euro, avem drumuri, poduri, dar ceva pentru sufletul oamenilor, pentru copiii încă nu am reușit să facem așa grandios”, a spus edilul șef al comunei Sânpaul.

Investiție în Educație, pentru viitor

Primul invitat care s-a adresat audienței a fost vicepremierul Kelemen Hunor care a spus că politica înseamnă ”căutarea permanentă a binelui comun”, dar și ”menținerea speranței și redarea speranței acolo unde nu există”.

”Guvernarea este totdeauna pentru oameni, pentru comunități, pentru cetățeni. Orice politică care nu are capacitatea de a căuta binele comun și orice guvernare care nu reușește să aducă beneficii comunităților locale este absolut degeaba. Noi când ne-am asumat această guvernare împreună cu partenerii noștri am ținut cont de aceste principii și am căutat să îmbunătățim condițiile de viață peste tot în țară și bineînțeles noi, în special, în Transilvania”

Totodată, Kelemen Hunor a afirmat că atunci când este inaugurată o infrastructură pentru Educație ”atunci bineînțeles că ne uităm spre viitor.”

Vicepremierul care deține și funcția de președinte al UDMR a avut apoi cuvinte de apreciere la adresa primarului comunei Sânpaul, căruia i-a mulțumit pentru activitatea sa.

”Este un primar bun, foarte bun, unul dintre cei mai buni primari pe care i-am cunoscut de când sunt în politică. Are deziderate foarte precise, e consecvent și îl ajută și geografia, să fim sinceri. E lângă Târgu Mureș, cu toate posibilitățile, dar are și capacitatea intelectuală și muncește pentru a aduce beneficii comunității locale, și îl vom susține în continuare”, a spus Kelemen Hunor despre Simon István.

Model de inițiativă locală

În continuare, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei a subliniat importanța investițiilor în infrastructura educțională.

”Orice investiție nouă, oriunde ar fi în țară este un câștig. O investiție în Sânpaul, pentru dumneavoastră, este evident că mult mai importantă decât poate în alte părți. O investiție în infrastructura educațională aduce ceea ce este poate cel mai important astăzi într-o comunitate locală, speranța și siguranța că generațiile viitoare, de după noi, au unde să fie educate și au unde să își desfășoare această activitate, pentru că ei vor fi cei care vor veni în locul nostru”, a punctat Cseke Attila.

Demnitarul care coordonează activitatea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei l-a felicitat apoi pe primarul Simon István și a fost de părere că investiția de la Sânpaul ”este un model de colaborare” între administrația locală și cea centrală , dar și ”un model de inițiativă locală” care a transformat o idee într-un proiect dus la bun sfârșit.

Totodată, Cseke Attila a informat că din suma de 168 de milioane de euro alocată Regiunii Centru pe partea de infrastructură educațională autoritățile locale din județul Mureș au depus proiecte și au câștigat finanțări în valoare de 68 de milioane de euro, ”ceea ce reprezintă 40% din valoarea alocată pe infrastructura educațională, ceea ce înseamnă că pentru autoritățile locale din județul Mureș aceasta a constituit oprioritate bine determinată.”

Sânpaul, pe sensul unic al dezvoltării

Invitat să se adreseze celor prezenți, președintele Consiliului Județean Mureș a caracterizat comuna Sânpaul ca fiind o localitate ”cu o dezvoltare foarte dinamică, chiar cea mai dinamică dezvoltare din județ” reușită prin muncă, perseverență și seriozitate, dar și datorită unei comunități ”care merge împreună ca o adevărată echipă.”

”Mă bucur în primul rând pentru că ne aflăm la inaugurarea unor instituții de învățământ care sunt foarte importante în viața din Sânpaul”, a menționat Péter Ferenc, care a salutat apoi prezența la Sânpaul a demnitarilor UDMR din Guvern și Parlamentul României.

”Pot să sun că echipa UDMR este prezentă atât la nivelul cel mai superior, Guvern, Parlament, cât și la nivelul Consiliului Județean și Consiliului Local”, a punctat liderul UDMR Mureș.

În continuare, prefectul județului Mureș a remarcat faptul că ”la Sânpaul se întâmplă lucruri bune” și și-a manifestat bucuria pentru că administrația locală condusă de primarul Simon István a înțeles că nu există viitor bun fără a avea grijă de prezent”.

”Trebuie să facem lucruri bune pentru copiii noștri și trebuie să le arătăm că suntem creatori de prezent și de viitor și îmi doresc tare mult ca echipa didactică de aici, dascălii de aici, de la Sânpaul, să aibă grijă de acești elevi care dincolo de ceea ce primesc acasă, educația de acasă – formarea, ne ajută ca viitorul care vine să ne facă mai încrezători. Investiți în ei, învățați-i să-și trăiască inteligent tinerețea și adolescența, să le spuneți că doar o tinerețe și o adolescență au și trece foarte repede, iar noi, autoritățile, ne străduim și reușim de multe ori să ne punem în slujba lor și să creem condiții decente pentru anul 2023, pentru un act educațional. Să aveți grijă de dumneavoastră, domnule primar, prețuirea, respectul meu și susținerea mea o spun și aici, și prin prezență, doamnelor și domnilor vă doresc să mai veniți în județul Mureș și împreună așa cum foarte bine s-a spus, printr-o abordare unitară, să ducem județul Mureș pe sensul unic al dezvoltării”, transmis Mara Togănel.

Comună-model la nivelul ADR Centru

Momentul alocuțiunilor a fost încheiat de directorul general al Agenției pentru Dezvoltare Regională Centru care a împărtășit că la nivelul Regiunii Centru și al județului Mureș ”lucrurile merg destul de bine” în privința atragerii de fonduri europene și a caracterizat comuna Sânpaul ca fiind ”un model de dezvoltare.”

”Județul Mureș are pe această perioadă de programare (Programul Operațional Regional 2014-2020 – n.a.) peste 240 de proiecte în valoare totală de 300 de milioane de euro, ceea ce de la un program nu este puțin. Domeniul educației, preocupările care le-au avut dintotdeauna, și cred că preocupările pentru educație au fost foarte mari”, a explicat Simion Crețu.

”Cred că va trebui un efort deosebit pentru ca banii pe care îi avem la dispoziție să îi și valorificăm în dezvoltare”, a conchis, referindu-se la multitudinea de surse de finanțare aflate în prezent la dispoziția autorităților locale și județene din România, directorul general al Agenției pentru Dezvoltare Regională Centru, instituție prin intermediul căreia proiectul a beneficiat de o finanțare nerambursabilă în valoare de 8,2 milioane de lei.

Visul din 2017, realitate în 2023

La final, directorul Şcolii Gimnaziale din Sânpaul, Kedei Pál Előd, a prezentat, sintetic, istoricul proiectului.

”Este o investiție care a făcut posibil ca un vis să devină realitate. În 2017 am început cu domnul primar ce oportunități de finanțare avem, atunci s-a lansat Programul Operațional Regional pe Educație, am scris proiectul, în 2018 am obținut avizul de oportunitate de la Inspectoratul Școlar Județean, am depus proiectul și l-am câștigat. Am depus un proiect integrat care viza reabilitarea, modernizarea sau după caz extinderea tuturor clădirilor de școală. Pentru grădinițe nu era finanțare, dar pentru școli da. Astfel, cinci clădiri de școală au fost reabilitate, cele trei școli cu clasele I-VIII, respectiv Sânpaul, Dileu și Valea Izvoarelor au fost dotate și cu teren de sport cu gazon sintetic, la Sânpaul am extins clădirea veche cu o nouă sală de sport, la Chirileu am etajat clădirea și am făcut un teren sintetic. Pe lângă aceste realizări în infrastructură de clădiri am mai depus o cerere de finanțare pentru mobilier didactic, table inteligente și materiale didactice necesare actului educațional”, a arătat Kedei Pál Előd.

Beneficiarii investiției sunt peste 460 de elevi din Sânpaul, Chirileu, Valea Izvoarelor și Sânmărghita și 64 de cadre didactice.

Text: Alex TOTH

Foto: Alex TOTH, Ligia VORO

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE