FOTOREPORTAJ. Hora Unirii, la bustul lui Alexandru Ioan Cuza din Târgu Mureș Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 856 Vizualizări

FOTOREPORTAJ. Hora Unirii, la bustul lui Alexandru Ioan Cuza din Târgu Mureș

Ca în fiecare an, și în acest an curtea Inspectoratului de Poliție Județean Mureș a găzduit marți, 24 ianuarie 2023, o ceremonie religioasă și militară dedicată Zilei Unirii Principatelor Române – 24 Ianuarie. Evenimentul a fost organizat de Instituţia Prefectului – Judeţul Mureş, Garnizoana Târgu Mureș și Inspectoratul de Poliţie Judeţean Mureş, cu sprijinul Primăriei Municipiului Târgu Mureș și al Consiliului Județean Mureș.

Pas înspre modernizarea României

Ceremonia a debutat cu salutarea Gărzii de Onoare de către Nicolae-Florin Pălășan, subprefect al județului Mureș, moment urmat de intonarea Imnului Național al României și oficierea unei slujbe religioase de către Olimpiu Zăhan – protopop ortodox al municipiului Târgu Mureș și Ioan Șandru – preot militar.

Despre semnificația zilei de 24 Ianuarie 1859 a vorbit dr. Mirela Cărăbineanu, șeful Serviciului Județean Mureș a Arhivelor Naționale.

”Unirea a însemnat, în egală măsură, fructificarea unui context, a unui climat politic european favorabil. Un rol esențial în realizarea Unirii l-a avut intelectualitatea română aflată în exil, în Occident, după Revoluția din 1848, care a format adevărate lobby-uri în Anglia, Prusia, dar mai ales în Franța, la Paris. Franța, la sfârșitul Războiului Crimeei, în 1856, a cerut unirea Țărilor Române sub un principe străin, iar atunci s-a decis consultarea locuitorilor Moldovei și Țării Românești. În 1857, prin adunările ad-hoc s-a stabilit alegerea unui domn român în fiecare dintre cele două principate”, a arătat dr. Mirela Cărăbineanu.

În cadrul aceleiași prezentări, dr. Mirela Cărăbineanu a precizat că ziua de 24 Ianuarie 1859 ”va rămâne un act din cele mai mari zile ale istoriei noastre”, iar despre Alexandru Ioan Cuza, domn al Țării Românești, a afirmat că a fost ”părintele fondator al României moderne”, un ”om providențial” care ”nu a avut doar marele merit de recunoaștere internațională a Unirii din 1859”, ci ”a fost domnitorul reformator care pus bazele Statului Român modern”, iar ”până la abdicare, în anul 1866, Alexandru Ioan Cuza a îndeplinit ceea ce dorea națiunea: unitate, pace și dreptate.”

În continuare, Nicolae-Florin Pălășan a dat citire mesajului premierului României cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române.

”Unirea Moldovei cu Țara Românească sub același domnitor, Alexandru Ioan Cuza, este un exemplu autentic de unitate a voinței românilor, care a deschis calea emancipării și modernizării Statului. Au urmat ani de reforme importante în toate domeniile și investiții ce au consolidat apropierea culturală, politică și economică a celor două principate române. Rădăcinile României europene se regăsesc în Unirea Principatelor Române, act vizionar realizat prin unitatea de voință în jurul valorilor și obiectivelor comune”, a transmis prim-ministrul României, Nicolae Ciucă.

Defilare, flori și Hora Unirii

Ceremonia și-a urmat cursul cu defilarea Gărzii de Onoare, alcătuită din efective ale Batalionului 54 sprijin logistic ”Horea Cloșca și Crișan” din Târgu Mureș, Brigăzii Mobile de Jandarmi ”Regele Ferdinand I” Târgu Mureș și Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Horea” al județului Mureș.

În continuare, au fost depuse coroane de flori la bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza aflat în curtea Inspectoratului de Poliție Județean Mureș, din partea Parlamentului României (instituție reprezentată de către Dumitrița Gliga, deputat PSD și președinte interimar al PSD Mureș), Instituției Prefectului – Județul Mureș (instituție reprezentată de către subprefectul Nicolae-Florin Pălășan), Consiliului Județean Mureș (instituție reprezentată de către consilierii județeni Tiberiu Bățagă – PSD, Ionuț Ovidiu Cengher – PNL, Ovidiu Dancu – PSD și Alexandru Lupa – PNL), Primăriei Municipiului Târgu Mureș (instituție reprezentată de către Aurel Trif, șef serviciu) și Garnizoanei Târgu Mureș.

La eveniment au participat și Thomas Moldovan – secretar de stat în cadrul Ministerului Sportului, prof. drd. Sabin-Gavril Pășcan – inspector școlar general al județului Mureș, dr. Ovidiu Gîrbovan – manager al Spitalului Clinic Județean Mureș, Ana Lucia Hang – președinte interimar al USR Mureș și Sebastian-Emil Pui – consilier local PSD în Consiliul Local Târgu Mureș.

La finalul ceremoniei, cei prezenți au încins Hora Unirii în fața bustului domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

Text și foto: Alex TOTH

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE