Bilanțul anului 2022 prezentat de Péter Ferenc, președintele Consiliului Județean Mureș Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 359 Vizualizări

Bilanțul anului 2022 prezentat de Péter Ferenc, președintele Consiliului Județean Mureș

Președintele Consiliului Județean Mureș, Péter Ferenc, și-a prezentat oficial joi, 26 ianuarie 2023, Raportul de Activitate aferent anului 2022. Inițial, Raportul a fost validat de plenul Consiliului Județean Mureș, întrunit în ședință ordinară de lucru, după care președintele Consiliului Județean Mureș a susținut o conferință de presă în clădirea fostului Hotel ”Parc” din Târgu Mureș, tema fiind sinteza realizărilor din anul 2022.

”An al progreselor”

”În ansamblu, despre activitatea din anul 2022 pot să spun că a fost un an al progreselor, am finalizat mai multe proiecte și totodată am depus foarte multe proiecte la diferite axe de finanțare și pot să spun, har Domnului, că au fost destule posibilități să depunem proiecte și ne-am și folosit de aceste posibilități”, a spus, în debutul întâlnirii cu mass media, președintele Consiliului Județean Mureș.

Totodată, Péter Ferenc a mai afirmat că ”Județul Mureș este pe primul loc!”, sloganul folosit în campania electorală din anul 2020, ”nu este doar un simplu slogan”, ci ”și un principiu cu care lucrăm zi cu zi.”

”Chiar pot să spun că suntem pe locul 1 în mai multe situații, ați văzut probabil la câștigarea proiectelor atât la investițiile din PNRR, la spitale, Institutul Inimii este pe primul loc, și este un proiect cofinanțat de Consiliul Județean Mureș, este un proiect al cărui studiu de fezabilitate, adică documentația, a fost finanțat 100% de către Consiliul Județean Mureș. Totodată, în cadrul programului pentru piste de biciclete am depus un proiect împreună cu județele Bistrița și Suceava, iar acesta este pe primul loc”, a arătat Péter Ferenc, care și-a structurat prezentarea activității Consiliului Județean Mureș pe diverse capitole.

Lucrări de infrastructură rutieră

La capitolul ”Drumuri și infrastructură rutieră”, președintele Consiliului Județean Mureș a prezentat o listă lungă de realizări: ”Anul trecut am reabilitat în total 23 de kilometri de rețea de drumuri, deci covoare noi. Am finalizat podurile din Sărățeni și din Suplac, iar la Sărățeni și drumul județean care va face legătura cu județul Harghita, dar doar din intravilan am finalizat drumul de aproape 3 kilometri. Am lărgit drumul în Deleni, am construit parcări și trotuare în zonele centrale din Râciu și Glodeni, totdată am reabilitat porțiuni de drumuri în Gălești și în Gănești. Am finalizat prin PNDL lărgirea drumului între Breaza, Voivodeni și Glodeni, acolo chiar sunt ultimele lucrări și în foarte scurt timp se va realiza și recepția drumului. De asemenea, a fost finalizat în totalitate drumul dintre Mureni și Archita, prin PNDL, iar drumul județean DJ 106 Agnita – Sighișoara a fost recepționat. Totodată, menționez și recepția drumului dintre Târnăveni și Ungheni care va fi realizată în 27 ianuarie.”

În afara proiectelor deja finalizate, Péter Ferenc a evidențiat și proiectele aflate în diverse stadii de pregătire, înainte de execuția lucrărilor: ”Se pregătesc mai multe proiecte tehnice, DALI și studii de fezabilitate, se pregătește proiectul tehnic pentru tronsonul Ernei – Eremitu – Sovata și suntem aproape de finalizare, proiectul tehnic pentru Fântânele – Jacod, sens giratoriu la Band, astăzi a fost semnat proiectul tehnic pentru Daneș – Criș – fază DALI, Vețca – limită județ Harghita – fază DALI, Reghin – Eremitu – fază DALI, avem Reghin – Lăpușna – limită județ Harghita, unde este aprobată documentația tehnico-economică și după aprobarea avizelor se va pune pe SICAP acest document, pentru a realiza studiul de fezabilitate. Tot în această etapă se află și tronsonul Fântânele – Vețca și în continuare sunt lucrări la drumul Livezeni – Maiad, adică drumul dintre Livezeni și Miercurea Nirajului unde se fac anumite lucrări care din păcate sunt în întârziere din cauza lucrărilor de canalizare care se execută în această zonă. Aceste lucrări durează de ani de zile, dar se pot face doar după finalizarea lucrărilor de canalizare din comuna Livezeni.”

Atenție deosebită pentru Sănătate

Conferința de presă a continuat cu cel de-al doilea domeniu major din agenda președintelui Consiliului Județean Mureș, ”Sănătate”.

”Spitalul Clinic Județean Mureș este în administrarea Consiliului Județean, iar pe parcursul anului 2022 activitatea medicală a spitalului s-a desfășurat în același context pandemic, cel puțin la început, ca în 2021. După cum știm, până în martie am avut această stare, dar în afară de starea în care s-a aflat acest spital au fost mai multe proiecte începute și chiar finalizate, dar și proiecte depuse și câștigate”, a explicat Péter Ferenc.

În continuare, Péter Ferenc a evidențiat câteva proiecte câștigătoare aflate în portofoliul Spitalului Clinic Județean Mureș: ”Unul din proiectele importante a fost implementat de Consiliul Județean și Spitalul Clinic Județean, ”Creșterea siguranței pacienților în structuri spitalciești care utilizează fluide medicale.” Am mai vorbit de acest proiect, este vorba despre o rețea care distribuie oxigen, aer comprimat și totodată are grijă ca toate fluidele medicale să aibă un sistem complet nou, mult mai sigur și bineînțeles să ridice nivelul serviciilor medicale. Proiectul face parte din Programul Operațional de Infrastructură Mare și trebuie terminat până la finele anului 2022, are o valoare de 24,3 milioane de lei, iar aportul Consiliului Județean Mureș este de 13,2 milioane de lei. Sunt investiții foarte utile, deoarece ați văzut în perioada pandemiei că în foarte multe spitale din țară au existat evenimente nedorite și chiar decese, explozii, din cauza nerespectării acelor norme. Totodată, amintesc un proiect finanțat prin PNRR al Spitalului Clinic Județean, unde se va realiza dotarea ambulatoriului integrat. Acest proiect se va desfășura în trei unități, în Policlinica numărul 2 de pe Bulevardul 1 Decembrie 1989, la Spitalul de Boli Infecțioase și la Spitalul de pe Gheorghe Marinescu numărul 1 – fostul Spital de Urgență sau Urologie, cum mai e cunoscut. În aceste trei locații vor fi investiți în total 19,6 milioane de lei, iar contribuția proprie este de 3,9 milioane de lei. Prin acest proiect care este în derulare sunt cumpărate și vor fi cumpărate în continuare anumite instrumente și aparatură medicală de cea mai înaltă clasă. Unele deja, la Poli 2, au fost puse în funcțiune, dar în continuare vor fi cumpărate echipamente de înaltă clasă cum ar fi computer tomograf de diferite tipuri, laboratoare pentru analize și alte aparaturi de ultimă generație. Tot din finanțare PNRR se va realiza proiectul ”Reducerea riscului la infecții nosocomiale în cadrul Spitalului Clinic Județean Mureș”, care va fi implementat în toate imobilele ce aparțin spitalului, aproximativ 16 clădiri. Valoarea totală a proiectului este de 36,6 milioane de lei, din care contribuția proprie a Consiliului Județean este de 1,3 milioane de lei.”

Totodată, președintele Consiliului Județean Mureș a amintit un proiect important, finalizat în luna decembrie 2022, respectiv inaugurarea Laboratorului de Radioterapie și a buncărului aferent, de lângă Clinica de Oncologie din Târgu Mureș: ”Orice spital de Oncologie unde există și servicii de radioterapie trebuie să aibă două aparate de radioterapie, acceleratoare de particule, și în acest moment a fost finanțat un nou aparat de ultimă generație.”

Alte proiecte din sectorul ”Sănătate” au fost depuse în vederea obținerii de finanțări.

”Sunt trei proiecte depuse la Compania Națională de Investiții, la cele trei spitale, reabilitare energetică și lucrări conexe, extindere, mansardare la Secția de Pneumologie de pe Gheorghe Marinescu, construire și dotare Compartiment Terapie Intensivă la Spitalul Clinic Județean de pe strada Gheorghe Doja, la Boli Infecțioase, și reparații capitale și extindere clădire pentru activități medicale pe Gheorghe Marinescu numărul 1, unde este și Secția de Urologie. La aceste proiecte care sunt deja de doi ani de zile la CNI a trebuit să depunem și noi documente, cât și studiile NZEB care înseamnă că vom avea clădiri cu consum de energie aproape de zero”, a spus Péter Ferenc, care a reamintit jurnaliștilor că în anul care a trecut Spitalul Clinic Județean Mureș a fost desemnat Spitalul Anului 2022 în cadrul competiției Romanian Healthcare Awards, cu proiectul ”Lucrări de construcții, reabilitare energetică și lucrări conexe la Secția de Oncologie.”

Vom reveni, cu alte capitole prezentate de Péter Ferenc în cadrul conferinței de presă.

Alex TOTH

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE