Demersuri legislative în beneficiul fermierilor Administrație
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 207 Vizualizări

Demersuri legislative în beneficiul fermierilor

Prezentă în cadrul ”Caravanei Cunoașterii” joi, 19 ianuarie 2023, la Târgu Mureș, deputatul PSD Dumitrița Gliga a prezentat câteva dintre demersurile legislative cu repercusiuni pozitive pentru fermieri. ”Caravana Cunoașterii” este un demers inițiat de Rețeaua Națională de Dezvoltare Rurală și are ca scop popularizarea în rândul reprezentanților sectorului agricol mureșan a Planului Național Strategic 2023-2027.

„În ce mă privește pe mine, în plan legislativ, încă în primele luni de mandat am fost coinițiator al unei legi care privește încurajarea consumului produselor locale. Mai mult decât atât, a distribuției acestora, pentru că știm că sunt probleme și în acest sector. Așadar, am fost coinițiator al legii în ce privește criteriul verde astfel încât toți producătorii locali care participă la licitații, aici vorbim de ”Cornul și laptele”, ”Mere în școli” și alte programe, să beneficieze de un punctaj mai mare la aceste licitații, practic să aibă un element în plus ca să câștige licitațiile în zona în care dânșii își desfășoară activitatea. O altă modificare importantă votată în noiembrie anul trecut în Parlamentul României a fost mult așteptata lege a laptelui care protejează producătorii locali, care îi protejează pe procesatori și, mai mult decât atât, rafturi distincte în magazine, produse 100% românești, conținutul foarte clar și la îndemână oricui să poată să îl vadă, să știe românii ce cumpără”, a precizat Dumitrița Gliga.

Alte inițative legislative punctate de deputatul mureșean au în vedere situația terenurilor, menite să reducă din birocrația și cheltuiala proceselor de întăbulare a terenurilor. „Sunt trei inițiative legislative care-mi sunt foarte dragi și la suflet pentru că m-am zbătut mult. Acestea au în vedere modificările la Legea Cadastrului. Primele modificări au fost adoptate, se aplică și sunt lege încă din noiembrie 2021 și anume întabularea în baza posesiei. Știm ce înseamnă pe partea noastră de Ardeal o grămadă de terenuri care nu sunt comasate și pe care trebuie să le comasăm. Mai mult decât atât, majoritatea dintre fermieri au cumpărat aceste terenuri cu acte de mână, poate de 15 ani încoace, după care s-au străduit să le comaseze. De foarte multe ori, să întăbulezi aceste terenuri este aproape imposibil. Dacă ai banii necesari, care, de multe ori pentru un hectar de întăbulat te costă cam cât ar fi să mai cumperi un hectar de teren să-l comasezi, aproape întotdeauna ai ghinionul să nu găsești al 11-lea moștenitor și așa mai departe, și nu poți să finalizezi niciodată întăbularea respectivă. Atunci am zis așa, dacă tot vin bani europeni și facem cadastrare sistematică generală, de ce să nu ajutăm direct beneficiarii, fermierii români, țăranii români să poată să nu mai aibă în sertar, cum au până acum, un titlu pe numele bunicii, ci să aibă un extras de carte funciară pe numele bunicii. Legea se aplică, și acum, când se face cadastrarea, întăbularea în fiecare zonă, fără niciun cost, practic se notează proprietarul vechi care figura pe titlu și se notează automat, fără nicio cheltuială, posesorul, adică cel care plătește impozit și care figurează în registrul agricol cu terenul respectiv. Dacă trei ani nu contestă nimeni, practic dumneavoastră deveniți direct proprietar. A doua modificare pe care am propus-o în continuarea primeia, am fost coinițiatorul legii, împreună cu o echipă întreagă, a fost să se întabuleze posesia și pe parcelele unde nu există titluri de proprietate, există doar procese verbale de punere în posesie, pe aceeași idee ca la prima lege. Legea a fost contestată la Curtea Constituțională. Ea a trecut de Parlament anul trecut în luna mai, am susținut-o în Comisia juridică în plenul Camerei Deputaților. Din fericire, Curtea Constituțională a respins excepția de neconstituționalitate și, la sfârșitul lunii decembrie, legea a fost promulgată și începând din ianuarie ea se aplică”, a precizat deputatul Dumitrița Gliga.

Alin ZAHARIE

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE