Institutul Inimii, ”cel mai serios proiect de județ” Sanatate
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 240 Vizualizări

Institutul Inimii, ”cel mai serios proiect de județ”

Conducerea Institutului de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant din Târgu Mureș și-a prezentat în cursul zilei de miercuri, 25 ianuarie, proiectele ce urmează a fi derulate în perioada următoare, precedate de un bilanț al activității din anul 2022.

Potrivit managerului dr. Mariana Ciorba, la nivelul Institutului de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant Târgu Mureș sunt în derulare câteva proiecte care au în vedere creșterea siguranței pacienților, consolidarea infrastructurii medicale, precum și modernizarea infrastructurii de fluide medicale prin sisteme de monitorizare-alarmare care să conducă la siguranța actului medical.

„Toată activitatea și eforturile noastre au acum și premiza realizărilor într-un spațiu mult mai adecvat, care va fi realizat la cele mai moderne standarde, într-o nouă clădire. În acest context, în data de 11 ianuarie 2023, Ministerul Sănătății ne-a comunicat printr-o adresă oficială ca a fost finalizată evaluarea proiectelor depuse în cadrul PNRR, Pilonul 5. ”Infrastructură spitalicească publică nouă”, iar proiectul depus de Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant Târgu Mureș s-a situat pe primul loc cu 92 de puncte. Suntem foarte mândri de această realizare, visul a foarte multe generații de cardiologi și chirurgi cardio-vasculari. Este evident că acum se creionează cele mai frumoase și favorabile perspective de dezvoltare instituțională și mai ales profesională. După apariția în Monitorul Oficial a Hotărârii de Guvern, cât mai curând urmează semnarea contractul de finanțare”, a precizat dr. Mariana Ciorba.

Trecerea la condiții demne de secolul 21

Volumul mare de intervenții realizate în cursul anului trecut face impetuos necesară investiția de peste 100 de milioane de euro a viitorului Institut al Inimii. „Faptul că vom reuși ca să ne translocăm activitatea într-o unitate care într-adevăr să arate ca un spital din secolul 21 va fi o creștere substanțială a numărului de intervenții. Vreau să menționez aici că nu vom avea mai multe paturi, vom avea în schimb mai multe săli de operații, mai multe zone în care aceste activități, operații, intervenții cardiologice vor fi efectuate cu un randament mult mai mare. Deci, practic scopul nostru este să creștem numărul de intervenții chirurgicale și, pe cale de consecință, să îmbunătățim starea de sănătate a concetățenilor noștri, pentru că în continuare infrastructura, diagnosticul și tratamentul cardio-vascular ca în România este mult sub nivelul necesar, în continuare în România se fac cam jumătate din necesarul de intervenții chirurgicale și cardiologice de care ar avea nevoie populația noastră, lucru dovedit pe baza unor studii statistice foarte clare. Faptul că în acest PNRR și-a făcut loc două institute de boli cardiovasculare, la Târgu Mureș și București, este un lucru extraordinar care vine în întâmpinarea unei nevoi reale de sănătate. Această investiție este o construcție care va respecta toate normele unui spital la nivelul standardelor anului 2026. În acest moment activitatea se desfășoară, mă refer aici nu doar la chirurgia cardiovasculară sau cardiologie, ci în întreg acest edificiu spitalicesc, în niște condiții care nu sunt de nivelul secolului actual. Chiar dacă institutul va fi o clădire nouă, el nu pleacă niciunde, va fi tot în preajma spitalului, mai mult, va fi conectat printr-o legătură directă cu Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș, cu care, evident, avem o colaborare foarte bună care va continua în perioada următoare”, a precizat dr. Horaţiu Suciu, șeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul IUBCvT, care a mai informat că în 2022 la Institut au fost efectuate o mie de operaţii pe cord deschis.

„Cel mai serios proiect de județ”

Munca la marele proiect al viitorului Institut la Inimii a fost apreciată de prefectul județului, Mara Togănel, care l-a numit „cel mai serios și mai important proiect de județ de după Revoluție” „Vorbim despre peste 100.000.000 de euro care vin în județul Mureș, bani care în trei ani vor trebui să fie cheltuiți și implementați. A fi numărul unu pe lista sinteză de finanțare pe domeniul medical din PNRR nu denotă altceva decât foarte mult profesionalism și o abordare extrem de constructivă din partea echipei care a lucrat la implementarea acestui proiect”, a precizat Mara Togănel.

Ce urmează?

„Greul de cum începe, pentru că suntem într-o fază de organizare a unei proceduri de achiziție de proiectare și construcție. După aceea va urma o procedură de achiziție de dotare și echipare. Sperăm să trecem cu bine să scăpăm de toate furcile caudine ale proceselor de achiziție publică ca să ne încadrăm în rigorile acestui proiect. Noi estimăm undeva în septembrie-octombrie să fie prima sapă care va sta la temelia acestui nou spital. Faptul că ne-am făcut un caiet de sarcini temeinic ne-a ajutat să trecem cu bine și peste acea etapă, în condițiile în care nu am avut foarte multe contestații și clarificări. Sperăm să continuăm astfel încât să nu înșelăm mândria mureșenilor și autorităților locale ca în 30 aprilie 2026 să tăiem panglica inaugurală a viitorului Institut de Urgență pentru Boli Cardiovasculare din Târgu Mureș”, a conchis dr. Mariana Ciorba.

Alin ZAHARIE

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE