Home / Administrație / Recunoștință artizanilor Micii Uniri

Recunoștință artizanilor Micii Uniri

Distribuie

Prezentă la spectacolul artistic dedicat Unirii Principatelor găzduit marți, 24 ianuarie, de Casa Municipală de Cultură ”Dr. Eugen Nicoară” din Reghin, deputatul PSD Dumitrița Gliga a subliniat importanța actului istoric din urmă cu 164 de ani, moment care a pus bazele Statului Național Român modern.

„Unirea Principatelor Române la data de 24 ianuarie 1859 a reprezentat în primul rând visul de veacuri al locuitorilor acestor meleaguri, acela de a realiza unitatea națiunii în hotarele Daciei Antice. Din punct de vedere politic și administrativ, artizani Micii Uniri au inițiat o serie de reforme deosebit de curajoase prin care au pus bazele Statului Național Român modern. Revoluționarii pașoptiști din jurul domnitorului Alexandru Ioan Cuza erau la curent cu toate ideile avangardiste ale marilor centre culturale și politice europene și au conceput structura noului stat călăuziți de cele mai emancipate principii ale vremii. Numai o simplă trecere în revistă a reformelor imediat după înfăptuirea unirii, fără a intra în detalii, este absolut impresionantă. Secularizarea averilor mănăstirești, care erau controlate din afara țării, reforma agrară, reforma învățământului, reforma justiției, înființarea armatei, înființarea primelor universități și trecerea la scrierea cu alfabet latin reprezintă un adevărat salt istoric din epoca medievală în epoca modernă. Reforma învățământului de exemplu, instituită prin legea instrucțiunii publice din anul 1864 prevedea obligativitatea și gratuitatea învățământului primar pentru toate categoriile sociale și erau sancționați cu amendă părinții ai căror copii nu erau înscriși sau care nu frecventau școala. Astăzi, în secolul XXI, sunt multe țări încă pe glob care nu au atins acest nivel”, a precizat Dumitrița Gliga, care și-a încheiat prelegerea cu un îndemn la recunoștință adresat celor prezenți.

„Discursul lui Kogălniceanu ilustrează cel mai bine tabloul acelor zile când îi spune lui Cuza așa cum s-a și menționat la începutul acestui spectacol, ”alegându-te pe tine, domn, am voit să arătăm lumii aceea că toată țara dorește la legi noi, om nou; fii, dar omul epocii”. Acest îndemn de a fi omul epocii ar trebui să fie un țel pentru toate generațiile prezente și viitoare, pentru că fiecare pagină de istorie, în agitația sa, aduce și oportunități care pot fi folosite în interesul și spre binele țării noastre, ai cărei copii suntem și rămânem cu toții. 24 ianuarie este ziua în care trebuie să ne îndreptăm privirile cu recunoștință spre o generație excepțională care și-a contopit propriul destin cu destinul unei țări întregi, al unui popor în care au crezut și pe care l-au servit cu devotament până la capătul vieții. La mulți ani reghineni, La mulți ani, România, La mulți ani dragi români!”, a punctat deputatul Dumitrița Gliga.

Alin ZAHARIE


De asemenea, verificati

Depășiri ale pragului admis de particule în suspensie la Târgu Mureș

Distribuie În conformitate cu obligațiile legale, Primăria Municipiului Târgu Mureș informează locuitorii asupra faptului că …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.