Home / Administrație / Sărbătoarea Unirii Principatelor la Reghin

Sărbătoarea Unirii Principatelor la Reghin

Distribuie

Municipalitatea reghineană a cinstit cei 164 de ani de la înfăptuirea Unirii Principatelor Române printr-un spectacol folcloric găzduit marți, 24 ianuarie, de Casa Municipală de Cultură ”Dr. Eugen Nicoară”. Momentul de sărbătoare a fost deschis de doi dintre protagoniștii actului istoric de la 24 ianuarie 1859, prim-ministrul Mihail Kogălniceanu și domnitorul Alexandru Ioan Cuza, întruchipați de prof. Ioan Conțiu și prezentatorul Iulian Praja.

„Măria Ta, alegându-te pe tine Domn în țara noastră, am vroit să arătăm lumii ceea ce toată țara dorește: la legi noi, oameni noi. Mare și frumoasă îți este misia, fii, dar, omul epocii. Fă ca legea să înlocuiască arbitrarul, fă ca legea să fie tare, iar tu, Măria Ta, ca Domn, fii blând, fii bun mai ales pentru acei pentru care mai toți Domnii trecuți au fost nepăsători sau răi. Fă, dar, ca Domnia ta să fie cu totul de pace și de dreptate. Împacă patimile și urile dintre noi și reintrodu în mijlocul nostru strămoșeasca frăție. Fii simplu, Măria Ta, fii bun cetățean, urechea ta să fie pururea deschisă la adevăr și închisă la minciuni și lingușire”, au fost cuvintele adresate domnitorului de Mihail Kogălniceanu.

La rândul său, Alexandru Ioan Cuza a dat citire Proclamației de la 8 februarie 1859 care certifică alegerea sa ca domn al Moldovei și Țării Românești. „Suindu-mă pe tron cu numele de Alexandru Ion I, mândru şi fericit de a vedea numele înscris în rândul Domnilor Ţării Româneşti, cea dintâi datorie a mea este de a mă adresa către voi, iubiţi oameni, din Ţara Românească, pentru a vă ura pace şi fericire şi de a vă spune care sunt cugetările şi ţintirile țării noastre. Înainte de a mă sui pe tron, în faţa Marii Adunării și în fața dumneavoastră, fac următorul jurământ: “Jur în numele prea Sfintei Treimi şi în faţa țării că voi păzi cu sfinţenie drepturile şi interesele Principatelor Unite; că în toată domnia mea voi priveghea la respectarea legilor pentru toţi şi în toate, şi că nu voi avea înaintea ochilor mei decât binele şi fericirea Naţiei. Aşa, Dumnezeu şi compatrioţii mei să-mi fie într-ajutor!”, a spus Cuza prin vocea prezentatorului Iulian Praja.

Márk Endre, mesaj de unitate

În discursul său, primarul Márk Endre a adresat un apel la unitate, specific momentului istoric de la 24 ianuarie 1859. „Alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn a Moldovei și al Țării Românești va rămâne o zi importantă pentru istoria și identitatea poporului român. Celebrarea ei evocă hotărârea și ambiția unor lideri cu viziune de a uni și mobiliza societatea în jurul unor idealuri și a unor proiecte comune. Ca și atunci, astăzi, românii își doresc să trăiască liber și să depășească aceste momente de criză și încercare. Cea mai prețioasă lecție a paginilor vii de istorie de la momentul Unirii din 1859, este cea a unității și a solidarității: ”Eu ţi-s frate, tu-mi eşti frate”. Indiferent de obstacole, atât timp cât ne dorim cu toții o Românie mai bună, vom putea să ne atingem țelul dacă rămânem uniți și avem ca deziderat binele întregii națiuni. Am convingerea că numai împreună putem depăși diversele situații cu care ne confruntăm prin inițiative individuale sau comune, centrate pe ideea de unitate și solidaritate umană. Vă îndemn să fiți buni, uniți și solidari, indiferent că este vorba despre un frate, vecin, un necunoscut sau un prieten, indiferent de obstacole. Atât timp cât ne dorim cu toții o Românie mai bună, vom putea să ne atingem țelul dacă rămânem uniți. La mulți ani, România, La mulți ani, Reghin!”, a spus Márk Endre.

Tradiționala lecție de istorie despre momentul din 24 ianuarie 1859 a fost făcută de prof. dr. Florin Bengean, managerul Bibliotecii Municipale ”Petru Maior” din Reghin. „Sărbătorim astăzi 164 de ani de la Unirea Principatelor Române, Moldova și Țara Românească sub conducerea colonelului moldovean Alexandru Ioan Cuza. Cu siguranță că acesta a fost unul dintre cele mai importante evenimente din istoria poporului român și, cu siguranță, zic eu, poate cel mai important din secolul XIX, eveniment care nu a fost ușor să se realizeze, eveniment care s-a bazat pe o politică internă și mai ales internațională deosebită, pe o diplomație deosebită din partea marilor bărbați de stat pe care i-a avut România atunci, în secol XIX. La loc de cinste este Domnitorul Alexandru Ioan Cuza, personaj de legendă, figură emblematică a poporului român, alături de toți colaboratorii săi. Dacă ne gândim la secolul XIX, la unitate, la unire, să ne dorim și noi astăzi aceeași unitate, cum spun versurile din Hora Unirii: ”Hai să dăm mână cu mână cei cu inima română”. Să ne dăm mână cu mână, să trăim bine cu toții pe acest pământ, în țara noastră dragă, români, maghiari, germani, evrei, romi. Să trăim cu toții bine în această țară, pentru că numai astfel putem să reprezentăm un model pentru lumea civilizată. Numai astfel putem să fim noi înșine, o societate modernă și civilizată. La mulți ani, România, la mulți ani, români!”, a spus prof. dr. Florin Bengean.

Artiști îndrăgiți

Programul artistic a adus pe scenă dansatorii și soliștii Ansamblului Artistic Profesionist ”Mureșul”, Narcisa, Teodora și Teodor Țogorean, Maria Neag, Maria Sântean Faghiura, Dorina Oprea și Leontina Pop. Oaspetele special al serii a fost Sava Negrean Brudașcu, aplaudată și de această dată la scenă deschisă de publicul reghinean.

„Am venit cu drag și dor la Reghin și vă mulțumesc din toată inima pentru invitație. Vă îmbrățișez cu toată dragostea mea și vă mulțumim din tot sufletul pentru cinstea ce-o avem, să fim și noi părtași la Mica Unire din 1859 aproape de domniile voastre”, a spus îndrăgita solistă. Finalul sărbătorii Micii Uniri a marcat un moment special, retragerea oficială din activitate a profesorului Ioan Conțiu, cel care a condus din funcția de director Casa Municipală de Cultură ”Dr. Eugen Nicoară”.

Alin ZAHARIE

 

De asemenea, verificati

Sute de hectare de pădure recuperate de Primăria Ideciu de Jos

Distribuie După un proces început în 2018, Primăria comunei Ideciu de Jos anunță câștigul de …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.