Home / Business / Investiții ample, de peste 30 de milioane de euro, la Aeroportul ”Transilvania”

Investiții ample, de peste 30 de milioane de euro, la Aeroportul ”Transilvania”

Distribuie

Președintele Consiliului Județean Mureș, Péter Ferenc, a prezentat joi, 26 ianuarie 2023, cu prilejul unei conferințe de presă, câteva din cele mai importante repere din activitatea înregistrată în anul 2022 de către Aeroportul Internațional ”Transilvania” din Târgu Mureș, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Mureș.

Portofoliu de proiecte

În cadrul întâlnirii cu reprezentanții mass media, Péter Ferenc a trecut în revistă principalele investiții care vizează Aeroportul Internațional ”Transilvania” Târgu Mureș, prevăzute în Master Planul de Transport al României.

”În 18 ianuarie 2022 am semnat două contracte de finanțare nerambursabilă în cadrul POIM 2014-2020. Unul dintre acestea prevede achiziționarea sistemului de echipamente de securitate aeroportuară și realizare remiză PSI, cu finanțare în valoare totală de 20,1 milioane de lei, care în prezent este în implementare. Echipamentele de securitate au fost deja achiziționate și aproape în totalitate au fost date în exploatare, deci deja deservesc aeroportul. Despre construcția remizei PSI pot să spun că în 10 ianuarie 2023 a fost emis ordinul de începere, deci efectiv în acest moment se lucrează la organizarea de șantier și lucrările de construcție vor începe în câteva zile. Proiectul mai mare constă în modernizarea Aeroportului cu includerea obiectivului în Master Planul de Transport, respectiv extinderea platformei de parcare a aeronavelor cu peste 7.700 de metri pătrați și extinderea terminalului de pasageri cu peste 8.000 de metri pătrați – etapa 1. Aici a fost demarată licitația, valoarea investiției este de 128,7 milioane de lei, licitația este în curs, iar în prezent suntem la ultima etapă și dacă evaluarea documentelor se termină mâine, atunci poate fi finalizat procesul-verbal de analiză a documentelor și poate fi redactat procesul-verbal pentru finalziarea licitației. Estimăm că în data de 14 februarie 2023 ar trebui să semnăm contractul de realizare a acestei investiții, cu speranța să nu fie contestații în cadrul procedurii”, a detaliat președintele Consiliului Județean Mureș.

Totodată, Péter Ferenc a dezvăluit că pe lângă proiectele enumerate care se află în diferite stadia de implementare Consiliul Județean Mureș și Aeroportul Internațional ”Transilvania” Târgu Mureș așteaptă răspunsuri pentru alte trei cereri de finanțare.

”Este vorba despre extinderea pistei de decolare-aterizare, proiect în valoare de 98 de milioane de lei, un proiect de extindere a terminalului – etapa 2, în valoare de 146 de milioane de lei și un proiect pentru achiziționare de echipamente de siguranță pentru Aeroport – faza 2, în valoare de 30 de milioane de lei”, a precizat președintele Consiliului Județean Mureș.

Revenire la normal, în 2022

Referindu-se la traficul înregistrat la nivelul Aeroportului Internațional ”Transilvania” Târgu Mureș, Péter Ferenc a evidențiat o creștere a numărului de pasageri în anul 2022, comparativ cu anul 2021.

”A fost o creștere a numărului de pasageri în anul 2022, dar să nu uităm că în anul 2021 am fost într-o pandemie care aproape a distrus toate aeroporturile din țară și din lume. În așa fel, în 2022 am avut 177.342 de pasageri față de 2021, 90.000 de pasageri, dar creșterea bineînțeles e naturală datorită revenirii la o viață normală și au reînceput cursele aeriene să fie pline”, a afirmat președintele Consiliului Județean Mureș.

Alex TOTH


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Doi atleți mureșeni premiați la Campionatul Național U20

Distribuie În perioada 9-10 martie s-a desfășurat la București finala Campionatului Național de Atletism U20, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.