Home / Cultură / Finanțare incertă pentru reabilitarea Teatrului Național din Târgu Mureș

Finanțare incertă pentru reabilitarea Teatrului Național din Târgu Mureș

Distribuie

Ministrul Culturii din România, Lucian Romașcanu, a răspuns recent, în data de 13 ianuarie 2023, unei întrebări din data de 12 decembrie 2022 adresată de către Dan Tănasă, deputat AUR de Mureș, având ca obiect ”Fonduri pentru Teatrul Național Târgu Mureș”.

Rezumativ, ministrul Culturii a explicat că instituția pe care o conduce a aprobat o Notă de fundamentare care prevede alocarea sumei de 300.800 de lei pentru reabilitarea imobilului în care funcționează Teatrul Național din Târgu Mureș fără însă a exista vreo garanție pentru asigurarea fondurilor respective.

”Ca urmare a solicitării Teatrului, Ministerul Culturii a aprobat Nota de fundamentare nr. 9459/CM/9 decembrie 2022 privind necesitatea și oportunitatea efectuării chetuielilor de investiții în vederea introducerii în Programul de Investiții pentru anul 2023, la poziția c – ”Alte cheltuieli de investiții” – litera c, ”studii de prefezabilitate, fezabilitate și alte studii aferente obiectivelor de investiții” – Reabilitare clădire administrativă Teatrul Național Târgu Mureș a obiectivului, pentru a fi finanțat de la bugetul de stat în sumă de 300.800 de lei, cu TVA inclus. Menționăm că acordul nu reprezintă garanția asigurării fondurilor, ci demararea procedurilor privind includerea în Programul de Investiții Publice pe anul 2023 a sumelor aprobate prin Nota de fundamentare”, a subliniat Lucian Romașcanu.

Totodată, ministrul Culturii a subliniat, referindu-se la aceeași temă, că programele și proiectele aflate în curs de implementare la nivelul Unității de Management a Proiectului din cadrul Ministerului Culturii, finanțate din fonduri rambursabile și nerambursabile, ”nu cuprind obiectivul de investiții Teatrul Național Târgu Mureș și nu a constituit un subiect în ultimii ani la nivelul acestei structuri.”

”Cu toate acestea, în eventualitatea în care, în viitorul apropiat, vor exista noi oportunități de finanțare a investițiilor în infrastructura culturală aparținând Ministerului Culturii, prin programe gestionate de Unitatea de Management a Proiectului, facem cunoscută disponibilitatea de a pleda pentru includerea Teatrului între instituțiile beneficiare”, a conchis Lucian Romașcanu.

Text: Alex TOTH

Foto: Cristina GÂNJ


De asemenea, verificati

FOTOREPORTAJ: Contracte de finanțare semnate pentru Institutul Inimii Târgu Mureș și alte trei spitale

Distribuie Sala Festivă a Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie (UMFST) ”George Emil Palade” …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.