VIDEO-FOTO: ”Tăceri care dor”, dezbatere despre Holocaust la UMFST Invatamant
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 330 Vizualizări

VIDEO-FOTO: ”Tăceri care dor”, dezbatere despre Holocaust la UMFST

Liderul Comunității Evreiești din Târgu Mureș, Vasile Dub, și actorul Rudi Moca, reprezentant al comunității rome, au participat vineri, 27 ianuarie 2023, la masa rotundă cu tema ”Tăceri care dor”. Evenimentul a fost organizat de către Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie (UMFST) ”George Emil Palade” din Târgu Mureș pentru a marca Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, s-a desfășurat în sala festivă a instituției și a fost moderat de către prof. univ. dr. Giordano Altarozzi, decanul Facultății de Științe și Litere ”Petru Maior” din cadrul UMFST.

Evenimentul a avut un auditoriu alcătuit, în mare parte, din câteva zeci de elevi de la trei unități de învățământ mureșene.

”Ne-am gândit să organizăm un eveniment dedicat în primul rând tinerilor generații, elevilor care sunt astăzi în sală, din colegii și licee târgumureșene, Colegiul Național ”Alexandru Papiu Ilarian”, Colegiul Național ”Unirea” și Liceul Pedagogic din Târgu Mureș”, a spus prof. univ. dr. Giordano Altarozzi.

”O să ne aducem aminte de ce a însemnat Holocaustul, de ce este important să ne amintim de el și care a fost unicitatea acestuia”, a adăugat decanul Facultății de Științe și Litere ”Petru Maior”.

Acceptarea diversității, sursă de bogăție culturală

În continuare, liderul Comunității Evreiești din Târgu Mureș a vorbit despre traumele Holocaustului, iar Rudi Moca despre Poraimos – cunoscut drept Holocaustul Romilor sau Holocaustul Uitat.

”Din păcate, ceea ce s-a întâmplat în 1940 până în 1945 este o explozie a răului și aici apare întrebarea: cum s-a putut? Ce s-a întâmplat cu omul? Oare așa sunt oamenii? Sunt așa de răi? Da, răspunsul este că atunci când cineva își propune să împrejmuiască, să asuprească, să prostească masele, și atunci când un sistem politic face asta, atunci se întâmplă ceea ce s-a întâmplat”, a fost de părere Vasile Dub.

”E bine să ne reamintim de Holocaust, de Auschwitz, nu pentru a produce asupra dumneavoastră tinerilor, și a induce oprobiul de a vă ruga să îi condamnați, să îi judecați. Nu, în niciun caz. Sunteți o generație tânără care aveți exercițiul acceptării diversității umane și atunci ne dorim foarte mult ca aceste atrocități, acest fenomen al degradării umane, să nu mai existe niciodată. Să nu se mai repete niciodată, iar diferențele dintre oameni, de etnie, de culoare, de limbă, de cultură, de cutume culturale, să ne îmbogățească, nu să ne îndepărteze unul de celălalt”, a arătat Rudi Moca.

Poezie și film de Oscar

Un moment emoționant i-a aparținut actorului Rudi Moca, care a recitat poemul ”Mai este oare acesta un om?” scris de ”Primo Levi”: ”Voi, ce trăiți la adăpost/ În casele voastre tihnite,/ Voi, care seara, întorcându-vă, găsiți/ Mâncare caldă, chipuri prietenoase:/ Gândiți-vă, mai este oare acesta un om,/ Când trudește-n glod,/ Când nu știe ce-i tihna,/ Când luptă pentru un codru amar de pâine,/ Când moare pentr-un da sau un nu?/ Gândiți-vă, femeie-i aceasta,/ Fără cosițe, fără nume,/ Fără puterea de a-și mai aminti,/ Cu ochii goliți, cu frigul în pântece,/ Ca broasca-n vremuiala iernii?/ Gândiți-vă că toate acestea au fost aievea:/ Vă-ncredințez aceste slove./ Săpați-le în inimile voastre/ Când stați acasă sau mergeți pe stradă,/ Când vă culcați, când vă sculați;/ Repetați-le copiilor voștri.”

La finalul masei rotunde, cei prezenți au fost invitați să urmărească filmul ”La vita e bella” / ”Viața e frumoasă” de Roberto Benigni, descris de prof. univ. dr. Giordano Altarozzi ca fiind ”o poveste despre viață, o poveste despre puterea vieții și puterea pe care o are omul de a depăși și paginile cele mai întunecate ale istoriei și ale existenței sale.”

Alex TOTH

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE