Home / Cultură / Ansamblul ”Mureșul”, etalon al culturii mureșene

Ansamblul ”Mureșul”, etalon al culturii mureșene

Distribuie

Iubitorii de folclor s-au bucurat recent, în data de 24 ianuarie 2023, de un spectacol extraordinar dedicat Zilei Unirii Principatelor Române organizat în sala de spectacole a Casei Municipale de Cultură ”Eugen Nicoară” din Reghin. Evenimentul a fost organizat de Primăria Municipiului Reghin, iar momentele artistice au fost susținute de Fanfara Municipiului Reghin, solista Sava Negrean-Brudașcu și echipa Ansamblului Artistic Profesionist ”Mureșul” din Târgu Mureș care i-a cucerit, și de această dată, pe amatorii de folclor de cea mai înaltă calitate.

În preambului intrării pe scenă a artiștilor, prezentatorul spectacolului, cunoscutul om de cultură Iulian Praja, a făcut o scurtă trecere în revistă a istoriei Ansamblului Artistic Profesionst ”Mureșul” din Târgu Mureș, despre care a afirmat că se află în elita ansamblurilor artistice din România.

”Ansamblul Artistic Profesionist ”Mureșul” din Târgu Mureș a fost înființat în anul 1956, cu menirea de a pune în valoare cultura populară tradițională, portul, obiceiurile, cântecele și jocurile populare ce aparțin zonelor specifice în care locuim și mai exact zonei sud-estică a Transilvaniei, unde după cum bine știți trăim în unitate și în armonie români, maghiari, sași, romi și alte etnii. În toată activitatea pe care o desfășoară dau dovadă de profesionalism, perseverență și dăruire. Au dus peste mări și țări folclorul mureșean, valorile culturale autentice pe care le avem în acest spațiu spiritual și cultural mureșean. Ansamblul Artistic Profesionist ”Mureșul” funcționează cu două secții, după cum bine știți, secția română și maghiară, ambele secții având orchestră, corp de balet și interpreți, soliști. Ansamblul Artistic Profesionist ”Mureșul” este mereu solicitat pentru a susține spectacole atât aici, în țară, cât și în străinătate și putem spune că se află în elita ansamblurilor artistice din toată țara. Prin tot ceea ce face Ansamblul Artistic Profesionist ”Mureșul” contribuie la păstrarea și valorificarea bogăției culturale, a valorilor noastre tradiționale ce aparțin unui popor plin de creativitate și de talent”, a afirmat Iulian Praja despre Ansamblul Artistic Profesionist ”Mureșul” din Târgu Mureș, răsplătit la finalul spectacolului cu aplauze generoase de către exigentul public reghinean.

(Redacția)


De asemenea, verificati

FOTOREPORTAJ: Contracte de finanțare semnate pentru Institutul Inimii Târgu Mureș și alte trei spitale

Distribuie Sala Festivă a Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie (UMFST) ”George Emil Palade” …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.