Plan pentru extinderea Spitalului Municipal ”Dr. Eugen Nicoară” Reghin Reghin
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1538 Vizualizări

Plan pentru extinderea Spitalului Municipal ”Dr. Eugen Nicoară” Reghin

Aleșii locali ai municipiului Reghin au aprobat recent, în luna decembrie 2022, într-o ședință de lucru, documentația de urbanism ”Plan Urbanistic Zonal – Construire aripă nouă Spital Municipal ”Dr. Eugen Nicoară”, pe un amplasament din municipiul Reghin, strada Spitalului nr. 20. Investiția va fi finanțată din fonduri guvernamentale, de către Compania Națională de Investiții (CNI), prin Programul național de construcții de interes public sau social, subprogramul ”Unități sanitare”.

Clădirea actuală, veche de 90 de ani

Proiectul a fost întocmit în luna noiembrie 2022 de către arh. Eugen Glăja (SC Domus SRL Târgu Mureș), iar investiția va fi realizată pe un teren în suprafață de 13.828 de metri pătrați, situat în intravilanul municipiului Reghin și învecinat cu străzile Cerbului, Stejarului, Spitalului și Cardinal Alexandru Todea.

”Spitalul Municipal Reghin a fost fondat și construit în perioada 1930-1933, ulterior fiind extinsă ectivitatea prin construirea de noi pavilioane. Clădirea inițială găzduiește momentan secțiile de medicină internă, chirurgie și terapie intensivă. Pentru perioada la care a fost fondat, clădirea și dotările erau de actualitate și în concordanță cu noutățile perioadei, dar, la momentul actual, după standardele dezvoltate în ultimii 90 de ani, este imposibil de organizat activitate amedicală de calitate, știut fiind faptul că multe spitale construite în perioada anilor 1980 nu pot fi configurate și dotate conform noilor tehnologii și recomandări europene. În acest moment, circuitele funcționale din cadrul Secției Medicină Internă, Chirurgie Generală și ATI sunt la același nivel, al anilor 1930, situație care afectează funcționalitatea și imaginea acestei unități sanitare”, se precizează în PUZ-ul aprobat de către edilii din Reghin.

Noua aripă, adaptată secolului XXI

În același document se mai menționează că prin intervenția propusă de reorganizare funcțională a incintei ”se optimizează modul de funcționare a Spitalului Municipal Reghin, completându-se cu realizarea unui corp nou de clădire, cu circuite medicale funcționale, cu instalații adecvate unei unități spitalicești de categoria III, cu aparatură medicală modernă și un sistem digital centralizat”, care va duce la ”îmbunătățirea calității actului medical, venituri mai mari pentru spital și creșterea satisfacției pacienților și aparținătorilor.”

În prezent, Spitalul Municipal ”Dr Eugen Nicoară” Reghin funcționează în sistem pavilionar, cu 26 de corpuri de clădiri medicale și administrative, iar noul corp de clădire va fi proiectat și executat pe principiul nZEB, ”clădire cu consum de energie aproape zero”.

”Spitalul deservește, în principal, populația din municipiul Reghin, dar și din județul Mureș, din localitățile Văii Mureșului Superior, Văii Gurghiului, Văii Beicii și altele. Populația deservită de spital este din Reghin, municipiu de circa 34.000 de locuitori, precum și din zona limitrofă, aproximativ 60.000 de locuitori”, se mai arată în PUZ-ul aprobat de Consiliul Local Reghin.

Va fi ”exact ce îi trebuie unui spital”

Managerul Spitalului Municipal ”Dr. Eugen Nicoară” Reghin, Florentina Simona Toncean, consideră că investiția realizată de către CNI este ”exact ce îi trebuie unui spital.”

”Proiectul e în pregătire de aproximativ un an, a lucrat la el o echipă multidisciplinară alcătuit din reprezentanți ai fiecărei secții din spital. Este un proiect bine elaborat, din toate punctele de vedere care au fost discutate și într-o dezbatere publică. Practic, aripa nouă va avea toate circuitele care respectă ordinele actuale, spațiile vor fi foarte aerisite. Va fi altceva, exact ce îi trebuie unui spital. Se va muta practic aproape tot acolo, inclusiv Compartimentul de Primiri Urgențe, în afară de Infecțioase”, a declarat, pentru cotidianul Zi de Zi, Florentina Simona Toncean.

Alex TOTH

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE