Home / Sanatate / Proceduri de prelevare ţesut osos şi procedură de transplant osos, la Spitalul de Urgenţă Târgu Mureş

Proceduri de prelevare ţesut osos şi procedură de transplant osos, la Spitalul de Urgenţă Târgu Mureş

Distribuie

În zilele de 30 şi 31 ianuarie, în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş au avut loc două proceduri de prelevare ţesut osos de la donator viu şi o procedură de transplant osos. Procedurile de prelevare ţesut osos de la donator viu s-au realizat în cadrul Programului Naţional de Transplant, Subprogramul Os-Tendon.

Potrivit informațiilor furnizate de Biroul de presă al instituției, donatorii sunt doi pacienţi în vârstă de 59, respectiv 72 de ani, ambii cu diagnosticul de coxartroză dreaptă, cărora li s-a prelevat capul femural drept, ulterior au fost protezaţi cu proteze totale ale articulaţiei şoldului, în cadrul Programului Naţional de protezare.

”Cele două capete femurale prelevate au fost pregătite în sala de operaţie şi transmise ulterior către Banca de Ţesut Colentina, coordonată de Dr. Andrei Nica, care a participat la cele trei intervenţii. Intervenţiile de protezare şi procedurile operatorii de prelevare s-au desfăşurat în Blocul operator al Secţiei Clinice Ortopedie şi Traumatologie”, a informat sursa citată.

Echipa care a realizat intervenția din data de 30 ianuarie, care a durat aproximativ o oră și jumătate, a fost alcătuită din: dr. Remus Opriș – medic primar ortopedie şi traumatologie, dr. Andrei Nica – medic primar ortopedie şi traumatologie, dr. Ioan Nemeș – medic primar ATI, dr. Virgiliu Cerni, dr. Loredana Conțiu, dr. Paul Marta – medici rezidenţi ortopedie şi traumatologie, instrumentar as. Dumitru Călbureanu și infirmier Petre Gyorgy.

Echipa care a realizat intervenția din data de 31 ianuarie, care a durat aproximativ o oră și jumătate, a fost alcătuită din: asistent universitar dr. Pal Fodor – medic primar ortopedie şi traumatologie, dr. Andrei Nica – medic primar ortopedie şi traumatologie, dr. Gergo Raduly – medic specialist ATI, dr. Virgiliu Cernit, dr. Denis Pasc, dr. Daniel Dacher, dr. Laszlo Orsolya – medici rezidenţi ortopedie şi traumatologie, instrumentar as. Daniela Moldovan și infirmier Horaţiu Moldovan.

Tot în data de 31 ianuarie a avut loc o intervenţie chirurgicală de revizie a artroplastiei totale de şold stâng cu plastia-reconstrucţia acetabulului stâng cu grefă osoasă, unei paciente de 59 de ani.

”Intervenţia, care a durat 2 ore şi jumătate, s-a desfăşurat în Blocul operator al Secţiei Clinice Ortopedie şi Traumatologie, iar echipa care a realizat întervenţia este formată din prof. dr. Tiberiu Bățagă – medic primar ortopedie şi traumatologie, asistent universitar dr. Pal Fodor – medic primar ortopedie şi traumatologie, șef lucrări dr. Raluca Fodor – medic primar ATI, dr. Virgiliu Cernit, dr. Denis Pasc, dr. Daniel Dacher – medici rezidenţi ortopedie şi traumatologie, instrumentar as. Gabriela Bândilă și infirmier Horaţiu Moldovan. Starea şi evoluţia pacienţilor este una bună. Grefa osoasă necesară pentru  intervenţia chirurgicală provine de la Banca de Ţesut Colentina. Intervenţia de transplant de ieri este prima realizată în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş pe Programul Naţional de Transplant, Subprogramul Os-Tendon, în anul 2023, iar intervenţiile de prelevare ţesut osos sunt primele după reacreditarea pentru activitatea de transplant ţesuturi a Secţiei Clinice Ortopedie,în anul 2022”, a mai informat miercuri, 1 februarie, sursa citată.

(Redacția)


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Dorin Florea, întâlnire consultativă cu Horațiu Suciu? Ce a spus fostul primar

Distribuie Fostul primar al municipiului Târgu Mureș în perioada 2000-2020, Dorin Florea, a afirmat miercuri, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.