Home / Politic / UE, între mit și realitate

UE, între mit și realitate

Distribuie

Vedem cum istoria se scrie sub ochii noștri dar, de multe ori, nu conștientizăm acest lucru. Suntem actori activi sau pasivi ai evenimentelor politice care ne schimbă prezentul, dar mai cu seamă viitorul. Avem acces la informații cum nu ne puteam imagina acum 10 sau 20 de ani și vedem totul printr-un caleidoscop plin de culori. El ne formează o imagine mai mult sau mai puțin distorsionată asupra a ceea ce se întâmplă. Ce alegem să credem?

Într-o lume a informațiilor, o lume a comunicării sufocate de ”breaking news” și sintagme de tipul ”nu o să îți vină să crezi ce s-a întâmplat”, omul digital este bombardat cu știri, cu analize, cu crâmpeie de adevăr împletite cu omisiuni și minciună. Devenim vocali in mediul on line și ne explicăm cu fervoare părerea. Toți avem dreptate! Toți clamăm informația! Toți ne-am făcut temele!

Într-o Românie aflată pe primul loc la utilizarea Facebook, într-o țară în care rețelele sociale reprezintă o sursă importantă de informare, o țară plină de experți și analiști competenți în orice, majoritatea știe totul despre majoritatea subiectelor. Și da, au dreptate! Toți!

În această țară dezinformarea își face simțiți colții în paginile de social media. Dacă în acest joc ar fi vorba doar despre părerea mea sau a ta, daca ar fi despre noi sau voi, lucrurile nu ar căpăta valențe de securitate. Dar când dezinformarea devine politică de stat direcționată spre alt stat, atunci lucrurile devin mult mai periculoase. Atunci lipsa de informații reale devine o menghină care poate ajunge să fărâmițeze democrația și libertatea pe care am câștigat-o cu atâtea sacrificii.

În acest proces, mediul academic poate juca un rol important prin a treia misiune a sa: implicarea în comunitate. Astfel a plecat ideea emisiunii ”Mit si Realitate despre Uniunea Europeană”. Însă acțiunile noastre pot avea impact doar prin efortul conjugat al universității și al mass mediei. În baza acestui crez și prin bunăvoința dl Aurelian Grama, deschidem o serie de articole prin care ne dorim să aducem claritate asupra miturilor care apar în spațiul public privind mediul internațional actual.

Am să închei cu o poveste: un bunic se plimba pe malul mării cu nepotul său care arunca steluțe de mare înapoi in apă. Bunicul își întreabă nepotul de ce face acest lucru, pentru că, oricum, nu poate salva toate steluțele. Deci nu contează. ”Sunt atât de multe, nu ai cum să le salvezi pe toate”. Nepotul îi răspunde, în timp ce aruncă încă o stea de mare în apă, că gestul său contează pentru steaua de mare pe care tocmai a aruncat-o în apă, salvând-o.

În acest joc, contează ce facem fiecare dintre noi. Cum verificăm informația, cum o analizăm, cum o distribuim. Fiecare dintre noi devine un jucător important în distribuirea informațiilor corecte și, pe cale de consecință, în combaterea dezinformării. 

Conf. univ. dr. Mihaela Daciana NATEA,

Centrul de Excelență Jean Monnet în securitate europeană și combaterea dezinformării


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Doi atleți mureșeni premiați la Campionatul Național U20

Distribuie În perioada 9-10 martie s-a desfășurat la București finala Campionatului Național de Atletism U20, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.