Home / Social / Mărturii în Proiectul ”Deschide-ți mintea, nu fi închis!”

Mărturii în Proiectul ”Deschide-ți mintea, nu fi închis!”

Distribuie

Sala Mare a Inspectoratului de Poliţie Judeţean Mureş a fost din nou plină de liceeni veniți pentru o lecție de viață oferită de deținuți din Penitenciarul Târgu Mureș, în cardul Proiectului ”Deschide-ți mintea, nu fi închis!”, coordonat de structura de prevenire a criminalității. Peste 100 de elevi de la Colegiul Agricol ”Traian Săvulescu” și Liceul Tehnologic ”Traian Vuia” din Târgu Mureș, însoțiți de cadre didactice, au ascultat, au întrebat, au încercat să se pună în locul celor pentru care viața a luat-o pe căi greșite. Subiectele au fost de mare interes, condamnările fiind pentru trafic de droguri, respectiv amenințare și șantaj legate de filmări în ipostaze intime.

M. le-a spus elevilor cum a ajuns dependent de droguri, atât de aproape de supradoză și totuși fără puterea de renunța. “Mama s-a rugat mult să mă prindă poliția. A zis că mai bine mă vizitează cu pachete la pușcărie, decât cu flori la cimitir!” . Privind elevii ca pe frații lui, le-a dat aceleași sfaturi. Să spună cuiva când sunt supărați sau au probleme, să aleagă să aibă alături oameni care nu au niciun interes! Cei ce îți oferă droguri sau te cheamă la consum, sunt interesați să obțină bani de pe urma ta, nu sunt prieteni. I-a îndemnat să nu se păcălească afirmând că e ocazional și nu e nicio problemă, așa a început și el. Drogurile îți oferă o fericire artificială, care durează foarte puțin!

L. le-a povestit cum, într-un conflict de orgolii, a trimis fostei partenere un mesaj în care a amenințat-o cu difuzarea unor filmări intime, realizate de comun acord. Spune că nu avea această intenție, întrucât avea o viață foarte bună și și-ar fi făcut rău singur, dar asta nu elimină fapta sa. Aveam o viață cu tot ce îmi doream, nu am putut visa vreodată să mi se întâmple asta. Dintr-o prostie urmată de minciuni, am ajuns aici. Pe lângă lecția oferită băieților – propria greșeală, avertizează fetele să păstreze intimitatea pentru ele, să evite riscul de a fi vreodată șantajate sau rușinate.

Elevii au primit, ca de obicei, cu mare interes poveștile lor de viață, iar gândurile exprimate în formularele de evaluare bucură organizatorii. La întrebarea “Care sunt cele mai folositoare lucruri pe care le-ai învățat azi?” răspunsurile au avut aceleași repere: 

“Să discut cu o persoană apropiată mie, în care am încredere, dacă am o problemă sau mă deranjează ceva și ce am auzit azi să-mi devină regulă”,

“Să mă feresc, știm acum prin ce vom trece dacă vom face ce au făcut ei”,

“Dintr-o prostie, din joacă, poți ajunge încet dependent”,

“Să nu recurgi la droguri, oricât de distrus ai fi”,

“Libertatea e prețioasă, ca și conștiința curată”,

“Drogurile sunt o prostie, îți distrug viața, iar infracțiunile din mediul online sunt grave”,

“Indiferent de situație să-mi văd de treaba mea și să am mintea deschisă, limpede”,

“Anturajul și prietenii nu îți vor binele atât de mult ca și părinții”,

“Să nu fac lucruri pe care să le regret mai târziu și să prețuiesc mai mult viața”

“Am învățat că putem să ne pierdem libertatea foarte ușor. Și că este greu să fii lipsit de libertate.”

Activitățile continuă, aproape săptămânal. Până în prezent, aproape 900 de liceeni din județ au participat la astfel de întâlniri.

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Mureş, prin Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, în colaborare cu Penitenciarul Târgu-Mureş, având sprijinul ISJ și liceelor din județ, a derulat, începând din anul şcolar 2011- 2012 şi până în prezent, proiectul de prevenire a delicvenţei juvenile și victimizării minorilor intitulat ”Deschide-ți mintea, nu fi închis!”, constând în organizarea de întâlniri între grupuri de elevi de liceu şi persoane tinere aflate în stare privativă de libertate, având ca scop informarea elevilor asupra aspectelor legale ce ţin de infracţionalitate şi conştientizarea consecinţelor pe care le implică aceasta, în sensul descurajării comportamentului infracţional.

Pe lângă părerile, impresiile, aprecierile elevilor şi a cadrelor didactice exprimate la finalul activităţilor, chestionarele aplicate la final tuturor participanţilor din proiect au relevat eficienţa proiectului şi realizarea scopului propus. Marea majoritate dintre aceştia au apreciat forte utile şi utile activităţile la care au participat, considerând că informaţiile primite le-au fost de ajutor.

(Comunicat de presă, IPJ Mureș)


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

FOTO: ”Marș pentru Viață”, la Sărmașu

Distribuie O nouă ediție a evenimentului ”Marșul pentru Viață”, organizat de Biserică Ortodoxă Sărmașu, Fundația …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.