”Alumni” UMFST: Alexandru Șchiopu, cercetător, medic și cadru didactic în Suedia Invatamant
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 930 Vizualizări

”Alumni” UMFST: Alexandru Șchiopu, cercetător, medic și cadru didactic în Suedia

Semnalăm apariția numărului 4/2022 al revistei ”Alumni”, publicație editată de către Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie (UMFST) ”George Emil Palade” Târgu Mureș, în cadrul proiectului ”Internaționalizarea UMFST ”George Emil Palade” din Târgu Mureș, între continuitate și descoperire de noi valențe ancorate în contextul dinamicii externe”, CNFIS-FDI-2022-0591, director de proiect prof. univ. dr. Angela Borda.

Potrivit rectorului UMFST ”George Emil Palade” din Târgu Mureș, prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, ”proiectul Alumni a prins contur în Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș în urmă cu câțiva ani și s-a transformat treptat într-o comunitate formată din absolvenți UMFST care își desfășoară activitatea profesională în toate colțurile lumii.” 

”Parcurg, de fiecare dată, cu emoție paginile revistei Alumni, sunt curios și bucuros să aflu noi povești de succes ale absolvenților UMFST, care sunt astăzi profesioniști desăvârșiți în domeniile lor de activitate și ambasadori ai Universității în lumea întreagă. Ei sunt modele pentru tânara generație, pentru actualii noștri studenți, tineri însetați de cunoaștere și dornici de a atinge cele mai înalte culmi. Alumni reunește generații de absolvenți. Toți au în comun atașamentul față de Universitatea care i-a format ca oameni și ca profesioniști, care le-a deschis noi orizonturi și le-a insuflat convingerea că educația reprezintă cea mai bună investiție pe care o pot face. E Pluribus Unum!”, a transmis prof. univ. dr. Leonard Azamfirei.

”În cercetare este foarte important să ai idei bune, dar este la fel de important să crezi în ideile tale și să continui indiferent de problemele pe care le întâlnești”

Una dintre poveștile de succes prezentate în numărul 4/2022 al revistei ”Alumni” este cea a lui Alexandru Șchiopu, absolvent al Facultății de Medicină – programul de studii Medicină, promoția 2001, în prezent Senior lecturer – Lund University, Group leader – Cardiac Inflammation Re­search Group și Senior consultant – Internal medicine clinic, Skane University Hospital Lund.

Redăm, în rândurile de mai jos, textul scris de către Alexandru Șchiopu:

”Am absolvit Facultatea de Medicină din cadrul Universității de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș (UMF Tg. Mureș), așa cum era numită atunci, în anul 2001. Sunt născut în Târgu Mureș, tatăl meu a fost medic și Profesor de Fiziopatologie la UMF Tg. Mureș și mama a fost farmacistă. Încă din copilărie medicina a fost prezentă mereu în familia noastră și universitatea se afla la cinci minute distanță de casă. A fost o alegere naturală să studiez medicina la Târgu Mureș. Am făcut-o cu mare plăcere. Îmi amintesc cu drag de anii studenției, a fost o perioadă grea, dar și frumoasă. Nu este deloc ușor să fii student la Medicină, dar ai șansa de a studia materii frumoase și interesante. Mie cardiologia mi-a plăcut în mod deosebit, pentru că este foarte logică și se bazează mult pe principii de fizică.

Imediat dupa terminarea facultății am urmat studiile doctorale la Universitatea Lund, Suedia, în perioada 2002-2006. Am lucrat pe un proiect foarte interesant prin care am încercat să dezvoltăm un vaccin care să reducă ateroscleroza și riscul de a suferi un infarct miocardic și cerebral. Am obținut rezultate foarte bune pe animale de laborator, dar, din păcate, este foarte greu să translatezi rezultatele din laborator la oameni. Vaccinul nu s-a materializat încă într-un tratament pentru pacienți, dar munca la acest proiect continuă.

După doctorat am ales să urmez o carieră academică, așa că am urmat studii postdoctorale, mai întâi în Los Angeles și, apoi, doi ani la Universitatea Oxford din Marea Britanie. La Oxford am început să mă formez ca cercetător independent și am învățat să concep, să planific și să duc la bun sfârșit proiectele mele proprii de cercetare. A fost o perioadă foarte grea, a face cercetare la Universitatea Oxford pune o mare presiune, dar m-am dezvoltat foarte mult în cei doi ani petrecuți acolo.

În anul 2009 m-am întors în Suedia unde mi s-a oferit un rezidențiat în medicină internă și cardiologie pe care l-am derulat în paralel cu activitatea de cercetare. Timp de aproximativ 10 ani, până am terminat rezidențiatul în ambele discipline, mi-am împărțit timpul 50% – 50% între laborator și clinică. În realitate a fost cam 50% clinică și 80% laborator, pentru că a trebuit să dedic foarte mult din timpul meu liber cercetării, chiar și când aveam o perioadă de clinică. Am finalizat rezidențiatul în medicină internă și cardiologie în anul 2018. În 2019 am obținut un grant generos de cercetare de la Swedish Heart and Lung Foundation care mi-a fost înmânat personal de Prințul Daniel al Suediei la Castelul Regal din Stockholm. A fost o mare onoare și plăcere să îi prezint proiectele mele și să discutăm despre activitatea grupului meu timp de o oră. Acest grant mi-a permis să îmi extind grupul de la Universitatea Lund cu încă doi cercetători experimentați. Tot în aceeași perioadă, în colaborare cu Dna Academician Maya Simionescu și cu Dnul Profesor Dragoș Vinereanu de la București, am câștigat un grant UEFISCDI de 2.000.000 EUR, din care 660.000 EUR au revenit UMFST Tg. Mureș. Acest grant mi-a permis să îmi formez o echipă de cercetare și la UMFST și să implementez idei, metode și proiecte din Suedia și aici. M-am bucurat foarte mult că am reușit prin proiectele mele să aduc această investiție în cercetare la Tg. Mureș și să ofer ceva în schimb școlii târgumureșene de medicină care mi-a format primii pași în carieră. Cu aceeași intenție m-am implicat și în formarea viitorilor cercetători la UMFST și de câțiva ani predau un modul de „Metodologia cercetării” în cadrul programului de master „Cercetare științifică avansată medico-farmaceutică” al Școlii Doctorale a UMFST.

În 2022 am fost angajat de Universitatea Lund ca și conferențiar și conduc Cardiac Inflammation Research Group pe care l-am format în cadrul universității. Restul timpului îl împart între activitatea didactică și activitatea de medic primar la Clinica de Medicină Internă de la Spitalul Universitar din Lund. Am o echipa de cercetare tânără și ambițioasă, împreună încercăm să înțelegem mai bine consecințele inflamației asupra mușchiului cardiac și al funcției inimii. În paralel, încercăm să dezvoltăm un tratament care să reducă consecințele inflamatorii ale infarctului miocardic, miocarditei și septicemiei. Tratamentul conceput de noi a fost de curând menționat în revista Nature Reviews in Immunology ca unul dintre cele mai promițătoare tratamente anti-inflamatoare în infarctul miocardic. Acest lucru ne-a confirmat că suntem pe calea cea bună, dar mai avem încă foarte mult de lucru și avem nevoie de mult suport pentru a reuși să dezvoltăm acest tratament până la utilizarea lui în clinică.

Dacă este să închei cu un sfat pentru viitorii medici și cercetători formați de UMFST, în cercetare este foarte important să ai idei bune, dar este la fel de important să crezi în ideile tale și să continui indiferent de problemele pe care le întâlnești. Mai devreme sau mai târziu efortul depus va fi răsplătit.”

Revista ”Alumni” – numărul 4 poate fi lecturată la următoarea adresă web:

https://alumni.umfst.ro/wp-content/uploads/Revista-Alumni-numarul-4.pdf

(Redacția)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE