Home / Învățămînt / FOTO: Nenea Iancu, omagiat de elevii de la ”Blaga”

FOTO: Nenea Iancu, omagiat de elevii de la ”Blaga”

Distribuie

Biblioteca Liceului Teoretic ”Lucian Blaga” din Reghin a găzduit miercuri, 1 februarie, un moment aniversar dedicat celor 171 de ani de la nașterea marelui dramaturg român, Ion Luca Caragiale.

„Caragiale ne stă drept exemplu și azi, povestirile și personajele sale pline de tâlc, metafore și adevăr, sunt mărturie că umorul la români nu are limite, nu are vârstă. Prin urmare elevii noștri au pregătit un remarcabil moment care a cuprins piese de teatru, creații lirice, expoziție cu lucrări, muzică și dans specifice perioadei caragialiene. Activitatea am realizat-o cu sprijinul d-nei profesor Bianca Rotaru și cu elevi din clasele a IX-a, a X-a și a XI-a care au dat dovada de implicare maximă și seriozitate, reușind să creeze o atmosferă minunată! Invitați sa participe au fost atât elevi ai liceului nostru cât și elevi ai Scolii Gimnaziale „Alexandru Ceușianu” însoțiți de profesoara Valentina Cengher”, a declarat Sanda Simon, bibliotecar, coordonatorul activității.

Dans, muzică, poezie

Omagiu adus de elevii reghineni a fost transpus în momente de dans, teatru, muzică și poezie din opera marelui dramaturg român.

Primii care au deschis momentul aniversar au fost multiplii campioni la dans sportiv, Andrei Sasebeș și Gabriela Farcaș (clasa a X-a D), urmați de Mara Frandeș (a X-a D), Ariana Morar (a IX-a D), Denisa Moldovan (a X-a D), Alexandra Ioana Sas (a XI-a C), protagonistele unui inedit moment lyric.

A urmat ”Five O’clock”, pusă în scenă de Dragoș Sfiriac (a XI-a D), Elisa Adriana Chiverean (a XI-a C), Roxana Feier (a X-a F), Radu Constantin Matei (a IX-a A).

Dansul și-a făcut din nou simțită prezența grație momentului semnat de Daria Andron, Mara Dumitrache, Iulia Petra, Denisa Moldovan, Mara Frandeș (a X-a D). Muzica a fost și ea prezentă, meritul revenindu-i lui Covrig Ștefan (a X-a F) pentru interpetarea muzicală a poeziei „Iarna”.

La final, cei prezenți s-au bucurat de punerea în scenă a secvenței ”Castravetele” din „Pedagog de școală nouă”, protagonoști fiind Radu Constantin Matei (a IX-a A), Amalia Lorena Cirilesc (a IX-a A), Miruna Cif (a IX-a A), Ariana Morar (a IX-a D), Dragoș Sfiriac (a XI-a D).

„Ion Luca Caragiale, un simplu nume, dar cu o valoare imensă pentru noi, pentru cultura noastră, pentru poporul român! Mi-am dorit să particip la aceasta activitate deoarece, o persoană atât de importantă pentru noi elevii, de fapt pentru toată România, ar trebuie sa fie sărbătorită de ori câte ori avem ocazia să o facem! De ce Caragiale? A scris atâtea și atâtea opere, fiecare dintre noi le apreciem, se numără printre autorii preferați! Daca ar trebui să asociez acest nume cu două cuvinte, aș alege cultură și importanță, importanța sa în cultura românilor!”, a precizat Daria Andron, elevă în clasa a X-a D.

Ștefan-Iustin Covrig

„Chiar și după mai bine de un secol de existență, opera lui Caragiale inspiră în continuare tinerii dornici de a încerca ceva nou. Felul în care acesta tratează anumite situații din viața cotidiană a secolului XIX este unul amuzant, uneori ironic, care acționează ca un magnet asupra acestei generații care din păcate nu mai are modele de calitate după care sa se ghideze în viață. Alături de câțiva colegi, îndrumați de doamna bibliotecar, am ales să-l omagiem pe acest ,,model de actualitate”, valorificându-i opera prin teatru, muzică și dans. Prin această activitate, toți cei implicați au înțeles și au încercat sa transmită publicului că România mai are valori care trebuie păstrate și valorificate. Ion Luca Caragiale face parte din această pleiadă a valorilor culturale românești”, a spus Ștefan-Iustin Covrig, elev în clasa X-a F.

Alin ZAHARIE


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Ședință extraordinară ”de îndată” la Consiliul Județean Mureș

Distribuie                                          DISPOZIŢIA NR.102   din 28 martie 2024 privind convocarea, de îndată, a Consiliului …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.