Internetul… prieten sau dușman? Recomandări zi de zi
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 278 Vizualizări

Internetul… prieten sau dușman?

Să fii în contact permanent cu prietenii, să ai acces la informații și persoane din alte țări, să poți discuta liber, pe diferite rețele de socializare, este o provocare pentru mulți dintre noi, dar mai ales pentru copiii și tinerii noștri.

Tehnologia și rețelele mobile oferă posibilitatea ca în orice moment să fie  purtate discuții între internauți, să fie  postate diferite fotografii sau imagini din viața personală, să fie accesate conturi de email sau bancare, însă cei care vehiculează aceste informații nu realizează, de multe ori, că în acest fel se expun, toate acele informații putând ajunge în posesia celor care doresc să le facă rău.  

O expunere necontrolată în acest mediu virtual poate duce la manipulare, furt sau ştergerea de date cu caracter personal, lucruri periculoase pentru oricine.

Pornind de la idea că internetul este un loc minunat de unde poți afla multe lucruri și îți poți face multi prieteni, copiii petrec mult timp în această lume în care, din păcate, se ascund și persoanele care urmăresc racolarea acestora în vederea exploatării, rețelele de socializare fiind principala sursa de racolare utilizată de traficanți.

Specialiștii noștri vin în sprijinul tinerilor cu activități de prevenire și cu sfaturi pentru evitarea victimizării minorilor, în contextul Zilei Siguranței pe Internet, marcată anual în prima zi de marti din luna februarie. Astfel, în săptămâna următoare, respective perioada 06.02.2023 – 10.02.2023 vor fi întâlniri directe cu elevi și cadre didactice pentru a fi aduse în atenție pericolele internetului și pentru a le oferi tinerilor recomandări care să îi ajute să navigheze în siguranță și să se oprească din discuții când acestea devin pericolase pentru ei. Vom ajunge în unități școlare din mediul urban, dar și rural, mai exact în Mun.Tg.Mureș, Ceuașu de Câmpie, Livezeni, Band, Mădăraș și Nazna, cadrele didactice fiind și ele implicate activ în ceea ce privește informarea pe acest subiect și transmiterea informațiilor către părinții elevilor, astfel încât aceștia să știe cui să se adreseze în momentul în care copii lor sunt în pericol.

Venim și pe această cale cu recomandări pentru cei mici, și nu numai, printre cele mai importante fiind:

– Să nu divulge nimănui parola conturilor lor;

– Să acorde atenție la cererile de prietenie venite de la persoane pe care nu le cunosc și care nu au nici o fotografie la profilul contului;

– Să nu posteze fotografii în ipostaze indecente și să nu discute cu persoanele din mediul online despre probleme intime, personale sau de familie;

– Să evite folosirea camerei web și să fie selectivi cu prieteneii virtuali, adică să conştientizeze faptul că atunci când adaugi pe cineva în lista de prieteni, acesta va avea acces la toate informaţiile personale;

– Să nu răspundă mesajelor supărătoare sau care conţin imagini nepotrivite sau jignitoare. În acest caz să procedeze la blocarea acestor persoane şi anunţarea părinţilor despre acest aspect.

Venim și în sprijinul părinților care pot fi primii care  sesizează o situație de pericol pentru copilul lor și îi sfătuim să stabilească o listă de site-uri sigure pe care să navigheze tinerii şi un program de folosire a calculatorului. Deasemenea este indicat să instaleze programe de control parental și să le explice copiilor că este în interesul lor să rămână ” ANONIMI”, în mediul online, adică pe cât posibil,  să nu facă publice informaţiile personale, numele complet, adresa, numărul de telefon, numele părinţilor sau a altor membrii ai familiei, parole, cărţi de identitate, sau fotografii.

Este de reținut de către fiecare dintre noi că acest mijloc modern de comunicare prezintă și dezavantaje, cele mai importante fiind comunicarea cu persoane necunoscute, accesul la informaţii neverificate şi instalarea, în timp, a unei dependențe.

Orice abuz poate fi raportat autorităţilor: Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate Tg.Mureş, Inspectoratului de Poliţie Judeţean Mureş, fie în mod direct, fie on line; prin accesarea numărului unic de urgenţă 112 sau a liniei telefonice Helpline 0 800 800 678, pusă la dispoziție de Agenția Națională împotriva Traficului de Persoane.

Comisar șef de poliție

Cristina Gabriela ZAHARIA

Coordonator, Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Târgu Mureş

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE