VIDEO: Ultima lampă cu led dintr-un proiect montată simbolic în Sângeorgiu de Mureș Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 876 Vizualizări

VIDEO: Ultima lampă cu led dintr-un proiect montată simbolic în Sângeorgiu de Mureș

Primarul comunei Sângeorgiu de Mureș, ing. Sófalvi Sándor Szabolcs, a montat vineri, 3 februarie, printr-un gest simbolic considerat ca fiind ”un moment istoric”, ultima lampă de iluminat public din cadrul proiectului ”Creșterea eficienței energetice a sistemului de iluminat public în comuna Sângeorgiu de Mureș, județul Mureș.”

Economie anuală de 100.000 de lei

Proiectul a avut valoarea de 1.216.204 de lei, din care 1.073.035 de lei reprezintă valoarea nerambursabilă din partea Administrației Fondului de Mediu și 143.169 de lei cofinanțarea din bugetul local al comunei Sângeorgiu de Mureș.

”În 2021 am câștigat un proiect de finanțare de la Administrația Fondului de Mediu, din cadrul Ministrului Mediului. Am semnat contractul în vara anului 2021, în prezența domnului ministru. Atunci încă nu am știut ce se va întâmpla, am știut însă că e un proiect important pentru că avea ca obiectiv înlocuirea tuturor lămpilor de iluminat public de pe raza comunei Sângeorgiu de Mureș, cu lămpi de tip led, prin care Sângeorgiu de Mureș urma să aibă un iluminat public de tip smart. Proiectul trebuie finalizat până în luna iunie 2023, dar l-am finalizat mai repede ca să demonstrăm că te poți mișca mai repede decât termenele stabilite. Am reușit să montăm 820 de bucăți de lămpi de tip led pe circa 63 de străzi, având acoperire de 100% iluminat public cu lămpi de tip led”, a declarat ing. Sófalvi Sándor Szabolcs.

Proiectul implementat în Sângeorgiu de Mureș, Cotuș și Tofalău a adus în anul 2021 o economie de peste 100.000 de lei la bugetul local al comunei, bani care pot fi redirecționați către alte proiecte și investiții de interes local.

”Eficiența este mult mai mare, dovedit, pentru că de anul trecut de când lucrăm pe fiecare stradă iluminatul public pe fiecare stradă a devenit mai bun, oamenii au fost mai mulțumiți și s-a redus consumul de curent electric. În 2021 consumul mediu pe lună la ceea ce înseamnă iluminat public a fost în jur de 20.000 de kilowați-oră, plăteam lunar 20 și ceva de mii de lei, iar anual peste 250.000 de lei. După ce s-au înlocuit lămpile, anul trecut la sfârșit, în luna septembrie-octombrie, inclusiv noiembrie, am făcut iarăși un calcul: media lunară de consum de curent electric, vorbesc doar de iluminat public, s-a redus la circa 10.000 de kilowați-oră, ceea ce înseamnă peste 45%, în jur de 50% consum redus. Am ajuns la aproximativ 10.000 de lei cheltuieli lunare pentru iluminatul public. Diferența dintre cele două sume se ridică la 108.000 de lei economie într-un an de zile, din care putem realiza două terenuri de joacă pentru copii, putem extinde creșa noastră care găzduiește 60 de copii, dar necesitatea este mult mai mare”, a subliniat ing. Sófalvi Sándor Szabolcs.

Apreciere din partea ministrului Mediului

La acțiune a participat și Tánczos Barna, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, care a afirmat că joacă ”în aceeași echipă UDMR-istă” alături de conducerea Primăriei comunei Sângeorgiu de Mureș.

”Este o echipă eficientă pentru că se vede și acum la București o decizie luată cu privire la finanțarea acestor proiecte se transformă în realitate și se transformă în economii concrete de bani, dincolo de reducerea emisiilor de carbon care este problema cea mai importantă în ceea ce privește această finanțare pentru iluminatul public stradal. De când am început mandatul de ministru am asigurat peste 2 miliarde de lei din bugetul Administrației Fondului de Mediu pentru asemenea proiecte, în 2021-2022 și anul acesta bugetul total depășește 2 miliarde de lei. Gândiți-vă la economia per ansamblu, la nivel național, dar și la reducerea emisiilor de carbon”, a arătat Tánczos Barna.

Alex TOTH

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE