2023, ”Anul Consolidării” pentru Consiliul Județean Mureș Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 800 Vizualizări

2023, ”Anul Consolidării” pentru Consiliul Județean Mureș

Bugetul Consiliului Județean Mureș pe anul 2023 va fi unul ”al consolidării”, a anunțat marți, 7 februarie, cu prilejul unei conferințe de presă, Péter Ferenc, președintele Consiliului Județean Mureș.

Potrivit informațiilor furnizate de către Péter Ferenc, în acest an Consiliul Județean Mureș pornește cu un buget consolidat de 855,6 milioane de lei. Din această sumă 364,6 milioane de lei sunt prevăzute pentru funcționare, 95,6 milioane de lei pentru investiții, în timp ce 258 de milioane de lei vor fi utilizate pentru ”proiectele multianuale la care se angajează Consiliul Județean Mureș pentru anii următori.”

”Bugetul de pornire este puțin mai mic, cu 2%, față de cel din anul precedent. Este mai mic deoarece cele două mari investiții care au fost investiții pe cele două drumuri județene, Agnita – Sighișoara și Ungheni – Târnăveni, în mare una a fost finalizată în totalitate și cealaltă aproape în totalitate, mai mult de 98%. Cu aceste sume e mai mic bugetul din anul acesta pentru că au fost cheltuiți banii pe investiții. În acest an începem bugetul consolidat cu 855,6 milioane de lei. Acest buget cuprinde un buget propriu de 445,6 milioane de lei, pentru că celelalte 403 de milioane de lei este bugetul propriu al Spitalului Clinic Județean Mureș și al Spitalului ”Dr. Gheorghe Marinescu” din Târnăveni”, a explicat Péter Ferenc.

”În acest buget foarte multe proiecte care sunt, există, și deja au fost anunțate câștigătoare, nu sunt cuprinse încă în buget pentru că nu au fost semnate contractele de finanțare. Chiar dacă au apărut pe siteuri că sunt proiecte câștigate, încă nu sunt cuprinse în buget. Vor fi cuprinse doar în momentul în care vor fi semnate contractele de finanțare, deci acest buget va crește foarte mult în perioada următoare, când vor fi semnate aceste contracte”, a completat președintele Consiliului Județean Mureș.

Principii bugetare

Principalele destinații ale bugetului sunt cele două spitale aparținătoare cu 403 milioane de lei (43,4% din buget), Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Mureș cu 151 milioane de lei (28% din buget), Cultura – 48,5 milioane de lei, Secția de Drumuri – 46,2 milioane de lei, Aeroportul Internațional ”Transilvania” Târgu Mureș – 15,5 milioane de lei, sumă ”care va crește pe parcursul anului odată cu derularea unor proiecte de dezvoltare” și Serviciul Public Salvamont – Salvaspeo – 2,6 milioane de lei.

”Menționez că anul 2023 l-am numit ”Anul Consolidării”, deoarece la alcătuirea bugetului am avut în vedere câteva principii. Primul principiu cu care în fiecare an vin în viața dumneavoastră este asigurarea cheltuielilor de funcționare a instituțiilor subordonate. Asta este cred principiul cel mai important, având 21 de instituții în subordinea Consiliului Județean funcționarea acestor servicii de sănătate, de asistență socială, de protecție a copilului, dar și de cultură, de întreținere de drumuri și de alte servicii pe care le oferă Consiliul Județean sunt atât de importante încât primul principiu este asigurarea acestor cheltuieli. Al doilea principiu ar fi continuarea și finalizarea investițiilor deja începute, precum și utilizarea eficientă a tuturor fondurilor, atât guvernamentale, cât și europene, pentru perioada următoare și ca prioritate, cum au fost și anii precedenți, și anul acesta pot să spun că una din prioritățile cele mai importante este dezvoltarea instituțiilor de sănătate. Avem multe proiecte în derulare, multe proiecte gata pregătite pentru predare și foarte multe proiecte câștigate care trebuie începute cât de curând posibil. De aceea numim anul acesta ”Anul Consolidării”, anul în care proiectele mari trebuie să prindă viață”, a precizat Péter Ferenc.

În aceeași întâlnire cu reprezentanții mass media, președintele Consiliului Județean Mureș a furnizat detalii despre principalele investiții prevăzute a fi realizate în domeniul Sănătății, la Aeroportul Internațional ”Transilvania” și pentru Secția Drumuri, asupra cărora vom reveni în edițiile viitoare.

Alex TOTH

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE